Opadá zájem o Premier League?

SportPlus
25. 10. 2006 17:15
Londýn -  Internetové stránky BBC se zabývají klesající návštěvností britské Premier League. Někdejší anglický útočník Chris Waddle soudí, že za to může stále méně atraktivní pojetí hry.
Pobavit fotbalem dokážou v Premier League podle experta BBC jen Arsenal Londýn a Manchester United.
Pobavit fotbalem dokážou v Premier League podle experta BBC jen Arsenal Londýn a Manchester United. | Foto: Reuters

Stránky přinášejí údaje, podle nichž 11 z 20 klubů vykazuje letos nižší návštěvnost. Blackburn například již snížil vstupné, když zjistil, že mu klesl počet diváků o 20% oproti minulým čtyřem sezonám. Nejnižší návštěvnost v Premier League má pak Wigan - 16 965. Je to téměř o 18% méně, než zaznamenal v sezoně 2004/05.

Jak dále BBC uvádí, průměrná návštěvnost anglické ligy se od let 2001/02 stále snižuje. Čísla soutěže letos zachraňují Manchester United, jenž zvýšil kapacitu stadionu z 68 174 na 75 828 míst, a Arsenal, který se z Highbury přestěhoval na Emirates Stadium, kam se vejde o 20 000 příznivců více. Oba velkokluby tak dokonce dokázaly zvýšit průměrnou návštěvnost ligy oproti loňsku.

Návštěvnost klesá i v italské lize. Více čtěte zde

Chrise Waddlea, fotbalového experta BBC, tyto údaje nijak nepřekvapují. Podle něj stojí vstupné na Premier League hodně peněz a za ně by se diváci chtěli pořádně bavit. Většina celků však praktikuje účelný, avšak těžko koukatelný styl hry.

Hlavní filozofií je zbavit soupeře co nejdřív míče a nedostat gól. Preferují se rychlí hráči s přesnými přihrávkami a fyzickými parametry na nekompromisní odebrání míče. Na útočný fotbal a kouzla s balonem není čas a prostor. Důležité jsou výsledek a setrvání v nejvyšší soutěži, kde se točí peníze, říká Waddle.

Klub Blackburn Rovers již letos zlevnil vstupenky, když zjistil, že mu klesla návštěvnost o 20%.
Klub Blackburn Rovers již letos zlevnil vstupenky, když zjistil, že mu klesla návštěvnost o 20%. | Foto: Reuters

Podle něj již od žákovských kategorií trenéři fotbalovou ekvilibristiku nejen nevyučují, nýbrž většinou i zakazují. Přijde jim jako zbytečné hazardování se ztrátou míče.

Výjimkou jsou v Premier League prý jedině Manchester United a Arsenal. "Jsou to jediné týmy, kvůli kterým bych zaplatil, abych je mohl vidět," cituje BBC Waddlea.

Tyto dva celky budou mít dle jeho názoru vždy plné stadiony, neboť dokážou lidi fotbalem bavit. Takové dovednosti jako na Old Trafford a Emirates Stadium prý nikde jinde fanoušek neuvidí.

Podle Waddlea je v lize mnoho šikovných hráčů, kteří dokážou přihrát, avšak minimum těch, kteří dokážou nadchnout. Napadá ho jen několik jmen -Thierry Henry, Cristiano Ronaldo, Tomáš Rosický či Arjen Robben.

Expert BBC se rovněž domnívá, že trenéři jsou málo odvážní ve výběru hráčů. Nechtějí riskovat, proto raději sáhnou po někom, kdo spolehlivě znemožní soupeři hrát, než po někom, kdo by bavil davy.

BBC také cituje mluvčího anglické ligy, Dana Johnsona, jenž pochopitelně odmítá, že by zájem o Premier League klesal.

Brání se, že soutěž má největší návštěvnost v Evropě a je nejsledovanější na světě. Podle jeho názoru je navíc příliš brzy hodnotit údaje o počtech diváků. Tyto čísla prý vždy rostou až v průběhu sezony.

 

Právě se děje

Další zprávy