Nacionalisté v Německu chtějí bílý tým

Reuters
7. 4. 2006 10:14
Berlín - Německý soud vydal nařízení proti krajně pravicové NPD a zakázal používat přebal průvodce nadcházejícím fotbalovým šampionátem.

Je na něm totiž bílý reprezentační dres Německa s číslem 25, které má  německý obránce s nigerijskými předky Patrick Owomoyela, a rasistický slogan "Bílý. Je to více než jen dres.Chceme ryzí NÁRODNÍ tým."

Německá fotbalová federace uvedla, že soud nařídil Národně demokratické straně pokutu 250 tisíc eur, bude-li pokračovat v  používání tohoto přebalu. Soud dále rozhodl, že přebal knihy hanobí rasu a podněcuje rasovou nenávist.

Šestadvacetiletý Owomoyela, jehož otec pochází z Nigérie, je obráncem Werdenu Brémy. Během své kariéry byl už jedenáctkrát povolán do reprezentace.

Národně demokratická stana patří k extrémní pravici, německá vláda ji přirovnává k nacistům a neúspěšně se ji pokoušela zakázat.

Německá fotbalová federace a Owomoyelův právník rovněž požadují, aby státní prokurátor v Berlíně zkonfiskoval existující fotbalové průvodce. Owomoyela se u NPD uchází o náhradu škod.

Německo se chtělo prostřednictvím pořádání fotbalového šampionátu prezentovat jako moderní demokracie. Rasistický fotbalový průvodce nemusí být jedinou překážkou v této snaze.

Na šampionát se chystají fanoušci  z různých koutů světa posedlí nacistickými obrázky a symboly. Mnozí Nizozemci prý například chtějí fandit v helmách wehrmachtu, pravda, v oranžové barvě.

 

Právě se děje

Další zprávy