Brankář Čech si v neděli zápas užíval

ČTK
28. 8. 2006 16:50
Praha - Brankář fotbalové reprezentace Petr Čech odehrál v neděli poprvé po víc než roce zápas, v němž necítil žádnou bolest.

Dva měsíce po červnové operaci obou zraněných ramen, s nimiž dlouho normálně chytal, se vrátil na trávník a podle svých slov je stoprocentně zdravý. To je skvělá zpráva pro národní tým, který čekají v sobotu a příští středu úvodní zápasy kvalifikace na mistrovství Evropy v roce 2008. 

Čech nastoupil v Blackburnu v dresu Chelsea a hned udržel čisté konto. "Bylo to asi ovlivněné i tím, že jsem poprvé po 15 měsících odehrál zápas bez nějakých prášků a injekcí, takže jsem si ho v tomhle směru hodně užil," prozradil Čech.    

Na něj dorazil ve výborné náladě. Ramena jej nebolela ani při zápase, ani po něm. A navíc prý vůbec nečekal, že se s kamarády z národního týmu uvidí tak brzy.

Ještě ve středu si totiž telefonoval s koučem Karlem Brücknerem a domluvil se s ním na tom, že v nominaci nejdřív nebude a byl by povolán dodatečně.

"Bylo to z toho důvodu, že jsem nevěděl, jestli budu moci v neděli nastoupit. Ve středu jsem měl teprve dva tréninky v bráně a nebylo to ideální. Říkal jsem, že si dáme čas," uvedl Čech. 

Rozuzlení ale přišlo už pár hodin nato. Za českým gólmanem přišel kouč Chelsea José Mourinho a řekl mu, aby se připravil, že chce, aby v neděli nastoupil.

"Tak jsem panu Brücknerovi těsně před nominací volal zpátky a řekl, ať mě tam tedy napíše rovnou. Nakonec mi dva, tři dny stačily k tomu, abych se na ten zápas cítil dobře. Teď jsem připraven na oba kvalifikační zápasy," vyložil Čech. 

Dodal, že nastoupit v Blacburnu byl trochu risk, protože neměl tolik natrénováno, ale zase to byla jediná šance vyzkoušet si formu před kvalifikací. "Kdybych nehrál v lize, tak bych asi odehrál zápas za rezervu v tomhle týdnu a pak bych viděl," řekl. 

Podle svých slov má za sebou hektický týden. Ale cítí se výborně. Takovou fyzičku jako teď prý neměl poslední dva roky.

"Teď mám týden na to, abych dopiloval drobnosti, které mi chybí. Vlastně jsem dva měsíce nechytal a trénoval jsem jen tři dny naplno. Potřebuju získat zase ty automatický návyky, ale jsou to detaily, o kterých vím jenom já," uvedl. 

Jeho regenerace proběhla rychlostí blesku. Původně měl být mimo hru do poloviny září a ještě před pár dny hovořil kouč Mourinho o tom, že se Čech vrátí až za měsíc.

"To zranění mělo etapy, kdy se to rychle posunulo dopředu, pak tam bylo nějaké zdržení. Ale za poslední týden byl ten skok obrovskej, nevím z jakýho důvodu. Lidé z klubu odvedli skvělou práci," pochvaloval si gólman. 

V tréninkovém centru se od července naplno věnoval rehabilitaci a trávil v něm celé dny. Speciální cviky na posílení ramen si naplánoval ještě na několik příštích týdnů. 

V tom nejbližším jej naplno zaměstná reprezentace, s níž jej v sobotu čeká vstup do kvalifikace proti Walesu. A pak ve středu zápas v Bratislavě. Podle Čecha je národní tým natolik silný, aby si nejen doma poradil s Giggsem a spol., ale sbíral body i venku. 

Nepovedený zápas se Srbskem je v brankářových očích zanedbatelnou epizodou. "Nelze zapomenout, že se loučil Pavel Nedvěd. A i když jsem tam nebyl, dokážu si představit, že ta koncentrace byla všelijaká. A podle toho to dopadlo na hřišti," usoudil Čech.

 

Právě se děje

Další zprávy