Kluby v pohárech:Zklamání, nebo realita?

Václav Rojík
21. 12. 2006 0:00
Analýza - Bez účasti v Lize mistrů a bez zástupce v jarní části sezony. Taková je bilance českých fotbalových klubů v pohárové Evropě.
Amara Diane (vlevo) z Paris St. Germain v souboji s mladoboleslavským Mariánem Palátem v zápase Poháru UEFA.
Amara Diane (vlevo) z Paris St. Germain v souboji s mladoboleslavským Mariánem Palátem v zápase Poháru UEFA. | Foto: Reuters

Do českého fotbalu tak nepřitekly milionové částky za účast a body v Lize mistrů. Hráči ani výrazněji nezvýšili svoji hodnotu na fotbalovém trhu.

Na druhou stranu se ukázalo, že nad soupeři ze zemí typu Norska, Srbska či Švýcarska mají české top kluby lehce navrch a dokáží sehrát vyrovnané partie s francouzskými i španělskými mužstvy. A to není málo.

Pohárový podzim v českém podání nebyl tedy až takovým neúspěchem, jak napovídá výsledková bilance.

Nejzářivějším momentem se stal bezpochyby postup Mladé Boleslavi do druhého kola Poháru UEFA přes Olympique Marseille. Cenná je i domácí remíza Liberce s obhájcem vítězství v Poháru UEFA FC Sevilla.

Černé dny naopak prožívaly české týmy na začátku listopadu, kdy propadl Liberec v Braze, Sparta ve Waregemu i Mladá Boleslav doma proti Panathinaikosu.

Všechny týmy si uchovaly jisté šance až do posledních kol poháru, nakonec se však žádný z nich do další fáze neprobojoval.

V posledních sezonách bylo zvykem, že Sparta reprezentovala Česko v Lize mistrů a Slavia pak až do jarních bojů v  Poháru UEFA.

Letos tomu bylo jinak. Česku se miliony z Champions League vyhnuly. O účast v nejprestižnější klubové soutěži neúspěšně usilovala Mladá Boleslav a Liberec.

Středočeský klub neměl proti zkušené Galatasarayi moc šancí, ale liberecký Slovan na hřišti Spartaku Moskva už už sahal po premiérovém postupu do LM.

V bojích o účast ve druhém kole Poháru UEFA neuspěl jeho tradiční účastník Slavia. Nad její síly byl podle očekávání londýnský Tottenham.

V Poháru UEFA tak hájili čest a koeficient českého fotbalu neúspěšní kvalifikanti do Ligy mistrů, Liberec a Mladá Boleslav, spolu s vítězem domácího poháru Spartou.

Výsledky českých klubů v pohárech stačily na udržení míst v první patnáctce podle získaného koeficientu, což znamená, že i nadále budou mít první dva celky domácí ligy možnost hrát předkolo Ligy mistrů.

České kluby v pohárové Evropě:

Mladá Boleslav - Ze všech českých pohárových zástupců držela nejdéle postupové naděje. Vše měla do konce ve svých rukou, stačilo jediné - zvítězit na hřišti Hapoelu Tel Aviv. Remízový výsledek nakonec posunul dál izraelský tým. Přesto Boleslav svým vystoupením v pohárech překonala očekávání.

Amara Diane (vlevo) z Paris St. Germain v souboji s mladoboleslavským Mariánem Palátem v zápase Poháru UEFA.
Amara Diane (vlevo) z Paris St. Germain v souboji s mladoboleslavským Mariánem Palátem v zápase Poháru UEFA. | Foto: Reuters

Boleslavi bod za remízu k postupu nestačil
O konci postupových nadějí mladé Boleslavi po zápasu s Hapoelem Tel Aviv

Ve své evropské premiéře si ve druhém předkole Ligy mistrů bez problémů poradila s norskou Valerengou. Ve třetím předkole svěřenci Dušana Uhrina ml. ztroskotali na Galatasarayi Istanbul. Zkušené pohárové mužstvu dalo v Turecku Středočechům lekci, a ti se z ní poučili.

Do skupiny Poháru UEFA si Boleslav překvapivě proklestila cestu přes Olympique Marseille. Olympique sice již dávno není tím suverénem, jakým býval na začátku devadesátých let, jméno klubu má však stále zvuk. Na zápas, v němž Boleslavští vybojovali postup brankami v závěrečných minutách, se bude asi ještě dlouho vzpomínat.

Ve skupině již Mladá Boleslav na výkon z prvního kola nenavázala. Krize v domácí lize se promítla nejvíce do výkonu proti Panathinaikosu. Ten si ze hřiště českého vicemistra bez problémů odvezl vítězství, aniž by ho stálo mnoho sil.

V dalším domácím zápase proti Paris St. Germain se už Uhrinovi svěřenci předvedli v lepším světle. Vytvořili si řadu šancí, na vítězství proti oslabenému soupeři ale nedosáhli.

Trápení v koncovce se nakonec podepsalo i na remízových výsledcích na půdě Rapidu Bukurešť a Hapoelu. Mladá Boleslav tak skončila ve skupině bez vítězství a s jednou porážkou.

Liberec - Slovan Liberec měl velmi blízko k vysněné účasti v Lize mistrů. Postupový výsledek 1:1 však na umělé trávě stadionu Spartaku Moskva neudržel až do závěrečného hvizdu. Champions League byla na dosah. Nutno však objektivně dodat, že ruský celek byl přeci jen o něco lepší a postup si zasloužil.

Liberec ztratil výhru v hektickém závěru
O zápase Liberce na půdě Alkmaaru

Liberec si následně bez větších potíží poradil v prvním kole Poháru UEFA s CZ Bělehrad.

Až na jednu výjimku si dobře vedl i ve skupině. V pohledném utkání doma uhrál remízu se špičkovým španělským týmem FC Sevilla a průměrný Grasshoppers si zpod Ještědu odvezl čtyřgólový příděl.

Skvělý dojem zanechal Slovan i v nizozemském Alkmaaru, kde přišel o vítězství v posledních minutách. Jedinkrát Liberec vyhořel - výprask v portugalské Braze v konečném účtování znamenal, že obhájce českého titulu v této sezoně v pohárech skončil.

Sparta - Po dvou nevydařených sezonách v Lize mistrů se tentokrát Sparta chystala na Pohár UEFA. A hned v prvním vystoupení udělala svým příznivcům radost. Pod novým trenérem Michalem Bílkem vyhrála ve Skotsku nad Heart of Middlothian a nastartovala tak i obrat k lepšímu v domácí lize.

Sparta skončila v poháru UEFA výhrou
Sparťané zakončili cestu v pohárech výhrou nad Austrií Vídeň

To bylo ale v tomto roce naposledy, co sparťanští fotbalisté své fanoušky na evropské scéně potěšili. Zejména bezzubá hra na Letné proti týmům Espanyolu a Ajaxu, které si do Čech rozhodně nepřivezly top formu, byla velkým zklamáním.

Nejhůře se ale Letenští museli cítit poté, co vyhořeli na půdě neznámého Wargemu. Proti belgickým poloprofesionálům totálně selhali v defenzivě.

Jediná výhra proti Austrii a dva vstřelené góly ve čtyřech zápasech ve skupině nejsou pro nejbohatší český klub nejlepší vizitkou. Sparta už dvě sezony na svém stadionu v zápasech Ligy mistrů a Poháru UEFA branku nevyhrála.

Slavia - Slávisté se v této sezoně poroučeli z evropských pohárů nezvykle rychle. V předkole "povinně" vyřadili Karvan Jevlach. V prvním kole na ně čekal londýnský Tottenham.

Slavia jako jediná nepostoupila
O vyřazení Slavie Praha v Poháru UEFA

Málokdo asi tipoval Slavii na postup, ale přeci jen se očekávalo, že minimálně na Strahově anglický celek potrápí. Nestalo se.

 

Právě se děje

Další zprávy