Boleslavi remíza na postup nestačila

SportPlus, ČTK
13. 12. 2006 22:51
Praha - Fotbalisté Mladé Boleslavi po remíze 1:1 v Tel Avivu dohráli v Poháru UEFA. Uvnitř: Galerie
Boleslavský Jan Rajnoch (vlevo) se snaží připravit o míč Ibe Zito Ogbonu z Hapoelu Tel Aviv.
Boleslavský Jan Rajnoch (vlevo) se snaží připravit o míč Ibe Zito Ogbonu z Hapoelu Tel Aviv. | Foto: Reuters

V závěrečném utkání skupiny 2. kola poháru museli Středočeši na hřišti Hapoelu vyhrát - to se jim ale nepovedlo. Veducí branku domácích dal ve 26. minutě Brada, o 12 minut později vyrovnal Kysela.

Na stadionu Bloomfield sice nebylo vyprodáno, ale Hapoel hnal dopředu bouřlivý chorál fanoušků, kteří týmu nedovolili, aby se soustředil na bránění postupové remízy. A protože hosté potřebovali vyhrát, hrálo se oboustranně hodně otevřeně.

Domácí byli v úvodu aktivnější, především pohyblivý útočník Barda dělal boleslavské obraně hodně potíží a už v osmé minutě měl obrovskou šanci, když vypálil po centru z levé strany z voleje. Jenže gólman Miller prokázal své kvality a mužstvo výrazně podržel.

Středočeši se osmělili až po desáté minutě, kdy Poláček vypálil mimo a načal svou dnešní střeleckou mizérii, kterou potvrdil ve velkých šancích z 33. a 42. minuty dalšími ránami daleko mimo tyče. 

Hosté od 26. minutě prohrávali, protože doplatili na nepřesnou rozehrávku na pravé straně hřiště, kterou Hapoel využil k další přihrávce směrem k Bardovi.

Domácí útočník si sice znovu vylámal zuby na Millerovi, ale vyražený míč se k němu vrátil a nadvakrát propálil na zemi ležícího obránce Brezinského. Pokud by akce neskončila gólem, slovenský stoper by zápas nedohrál, protože předtím úmyslně zahrál na brankové čáře rukou. Takto byl jen napomenut.

Pro český celek to bylo štěstí, protože v plném počtu se mohl dál soustředit na ofenzivu a vedl ji především po pravé straně. Ve 39. minutě mu vyšla souhra po ose Matějovský - Kulič - Kysela, na jejímž konci byla tvrdá rána pravého záložníka pod břevno a nečekané vyrovnání. 

Nerozhodný stav znovu zvedl dramatičnost i obrátky zápasu. Aktivnější byli v těch chvílích především hráči Mladé Boleslavi, ale každý domácí brejk končil šancí. Při tvrdém voleji Toama dokonce Hapoel nastřelil tyč. 

Hráči Hapoelu Tel Aviv slaví gól v síti Mladé Boleslavi.
Hráči Hapoelu Tel Aviv slaví gól v síti Mladé Boleslavi. | Foto: Reuters

Akce izraelského klubu byly založeny na kolmých pasech mezi boleslavské stopery a časté Bardovy výpady zastavovaly mnohdy sporné verdikty pomezních sudích. V 50. minutě ho obrali o sólový úprk na Millera, protože jak dokázal televizní záznam, že o ofsajd nešlo. 

S přibývajícím časem vzrůstala nervozita. Hosté se snažili zvednout ofenzivu i příchodem Holuba, ale k šancím se nedostávali a museli počítat s rychlými výpady, které byly vesměs vedeny přes vitálního Bardu. V 77. minutě naopak asistent rozhodčího domácí ofsajd přehlédl a Antebiho dorážka znovu orazítkovala tyč. 

Hráči Mladé Boleslavi viditelně mleli z posledního, ale tři minuty před koncem byl Kulič blízko gólu, jenže zákrok domácího brankáře Hapoel zachránil od vyřazení. A se sklopenou hlavou proto nakonec odjížděl český klub.

Domácí nakonec v nastaveném čase mohli navíc ještě přidat druhý gól, protože Miller byl po rohu na výletě na druhé straně hřiště. Dago ale sobecky zakončil sám a branku netrefil.

Dál jdou Ajax a Paris St. Germain

Dalšími jistými postupujícími celky do jarních bojů v Poháru UEFA jsou hráči Ajaxu Amsterodam a Paris St. Germain. Kdyby ve středu Ajax prohrál ve Waregemu o pět a více gólů, mohla na jeho úkor teoreticky projít dál Sparta, ale nizozemský velkoklub neponechal nic náhodě a zvítězil s přehledem. Klíčový zápas zvládla i Paříž, konkurent Mladé Boleslavi, která doma rozdrtila zatím neporažený Panathinaikos 4:0. 

Ve středu si zajistily postup také Hapoel Tel Aviv díky remíze s Mladou Boleslaví, Feyenoord Rotterdam, Fenerbahce Istanbul a Celta Vigo.

Ajax v sestavě s českým reprezentantem Zdeňkem Grygerou sice při totálním výbuchu ještě mohl v Gentu, kde Waregem hraje pohárové zápasy, přijít o postup, ale už úvod utkání vzal Spartě zbytky nadějí, když se už ve čtvrté minutě trefil kanonýr Huntelaar. Stejný hráč dvanáct minut po přestávce zvýšil na 2:0 a výhru Ajaxu zpečetil sedm minut před závěrečným hvizdem další reprezentant Heitinga.

Ve druhém utkání "sparťanské" skupiny porazil Espaňol Barcelona vídeňskou Austrii, které chyběl Štěpán Vachoušek, 1:0 a zkompletoval sbírku čtyř výher. Naopak rakouský klub zůstal bez bodového zisku. 

Stejně jako Ajax suverénně do dalšího kola dokráčel i Paris St. Germain a radovat se z toho mohl i český stoper David Rozehnal. Pařížané nechali zapomenout na předchozí rozpačité výsledky a připravili Panathinaikosu, který už měl postup jistý, první prohru ve skupině. Dvakrát se trefil Portugalec Pauleta, stejný kousek se povedl i Kalouovi a St. Germain mohl slavit premiérový tříbodový zisk. 

Kordon francouzských policistů před stadionem klubu Paris St. Germain pře zápasem Poháru UEFA s Panathinaikosem Atény.
Kordon francouzských policistů před stadionem klubu Paris St. Germain pře zápasem Poháru UEFA s Panathinaikosem Atény. | Foto: Reuters

Namále měl před dnešním rozuzlením skupiny E i Feyenoord Rotterdam, který ale doma zvládl klíčový duel s Wislou Krakov a výhra 3:1 jej posunula do další fáze. Kdyby polský celek v Rotterdamu uhrál alespoň remízu, mohl projít do dalšího kola.

Ve druhém utkání skupiny vyrovnaný souboj Blackburnu s Nancy rozhodl v poslední minutě domácí Neill a v přímém souboji o první místo posunul do čela anglický tým.

Dramatický souboj se odehrál mezi Fenerbahce Istanbul a Frankfurtem. Domácí sice prohrávali s bundesligovým celkem už o dvě branky, ale v závěrečné půlhodině zmobilizovali síly a dvěma góly si zajistili remízu, která jim stačila na postup. Hrdinou byl Semih, střelec branky z 83. minuty. Ve druhém zápase stačila Celtě Vigo remíza 1:1 v Palermu.

Výsledky: 
Skupina G:

Hapoel Tel Aviv - Mladá Boleslav 1:1 (1:1)
Branky:
26. Barda - 36. Kysela. Rozhodčí: Meyer - Anklam, Scheibel (všichni Něm.). ŽK: Paez, Antebi - Poláček, Kysela, Brezinský. Diváci: 12.500. 
Hapoel Tel Aviv: Elimelech - Bondarv, Antebi, Paez, Abukasis - Badir, Vermouth (78. Jolič), Toema, Abutbul (89. Doani) - Ogbona (46. Dego), Barda. Trenér: Šum.
Mladá Boleslav: Miller - Palát, Rajnoch, Brezinský, Nesvadba (86. Rolko) - Kysela, Abraham (80. Vaculík), Matějovský, Poláček (68. Holub) - Sedláček, Kulič. Trenér: Uhrin.

Paris St. Germain - Panathinaikos 4:0 (1:0)
Branky: 29. a 47. Pauleta, 52. a 54, Kalou.     

Tabulka:
1. Panathinaikos 4 2 1 1 3:4 7
2. PSG 4 1 2 1 6:4 5
3. Hapoel 4 1 2 1 7:7 5
4. Rapid Bukurešť 4 0 4 0 3:3 4
5. Mladá Boleslav 4 0 3 1 2:3 3

Skupina E:
Feyenoord - Wisla Krakov 3:1 (2:1)

Branky: 16. Hof, 41. De Guzman, 67. Charisteas - 23. Brožek. 
    
Blackburn - Nancy 1:0 (0:0)
Branka: 90. Neill. 

Tabulka:
1. Blackburn 4 3 1 0 6:1 10
2. Nancy 4 2 1 1 7:4 7
3. Feyenoord 4 1 2 1 4:5 5
4. Wisla 4 1 0 3 6:8 3
5. Basilej 4 0 2 2 4:9 2 
    
Skupina F:
Espaňol - Austria Vídeň 1:0 (0:0)

Branky: 57. Pandiani. 
    
Waregem - Ajax 0:3 (0:1)
Branky: 4. a 57. Huntelaar, 83. Heitinga. 

Tabulka:

1. Espaňol 4 4 0 0 11:2 12
2. Ajax 4 2 1 1 6:2 7
3. Waregem 4 2 0 2 9:11 6
4. Sparta Praha 4 1 1 2 2:5 4
5. Austria 4 0 0 4 1:9 0

Skupina H:
Fenerbahce - Frankfurt 2:2 (0:1)

Branky: 64. Tuncay, 83. Semih - 7. a 52. Takahara. 
    
Palermo - Celta Vigo 1:1 (0:0).
Branky: 70. Tedesco - 59. Baiano.

Tabulka:
1. Newcastle 4 3 1 0 4:1 10
2. Celta Vigo 4 1 2 1 4:4 5
3. Fenerbahce 4 1 1 2 5:4 4
4. Palermo 4 1 1 2 3:6 4
5. Frankfurt 4 0 3 1 4:5 3

 

Právě se děje

Další zprávy