Slávisté už trénují. Sparťanům nezávidí

Václav Rojík
3. 1. 2007 16:00
Praha - K nezvykle dlouhé přípravě na jarní část sezony se hlásili ve středu fotbalisté Slavie. Začali s tréninkem o týden dřív než lídr soutěže Sparta.

"Už jsem se na kluky těšil," hlásil po dovolené útočník Stanislav Vlček.

A že Sparťané mají ještě odpočinek? "Sparťanům nic nezávidím," popíral s úsměvem.

"Většina mužstev začíná v tomto termínu. Příprava je velmi dlouhá, nachystali jsme ji tak, aby kluci šli do soutěže s chutí. Hráčům dám v jejím průběhu delší volno," poodhalil své plány trenér Karel Jarolím.

Na slávisty čekají v prvních dnech přípravy v novém roce fyzické testy na FTVS a tréninky s míčem. V sobotu pak odjede slávistická výprava na soustředění na krkonošskou Švýcarskou boudu.

Kvůli nedostatku sněhu je však ohrožena oblíbená tréninková činnost trenéra Jarolíma - běh na lyžích.

"Běžky jsou příjemným zpestřením. V mužstvu jsou už i dobří specialsté na tuto disciplínu. Když nebude sníh, bude to bez běžek. Nějak ten objem naběhat musíme," prozrazoval dobře naladěný kouč Slavie. Teplejší počasí bez sněhu přivítal jeho syn Lukáš. "Určitě je to příjemnější, než když je zima a terén je zmrzlý."

Tradiční vážení fotbalistů zjišťující hříchy životosprávy z období vánočních svátku se v červenobílém táboře obešlo bez nepříjemných zjištění. "S nadváhou u mých svěřenců problémy nebyly, horší už to bylo u realizačního týmu," smál se Karel Jarolím.

Změní se kádr?

Slavia má po podzimu soutěž velmi dobře rozehranou. Minimální odstup na vedoucí Spartu jí dává před jarem reálné šance na titul. I proto si vedení klubu přeje zachovat stávající podobu kádru, případně mírně posílit.

"Když kádr zachováme, určitě na první příčky máme," je si jist slávistický trenér. Ten si do přípravy pozval mladíky Marcela Gecova a Lukáše Váchu a nebránil by se ani dalším posilám.

Na začátku přípravného období chyběli jen Milan Černý zotavující se po operaci kolena a brankář Matúš Kozáčik, který po drobném chirurgickém zákroku začne trénovat do deseti dnů. "Rád bych, aby přišel nějaký zkušený ofenzivní fotbalista. Mladíků máme dost," dodal trenér.

Možný je příchod Zdeňka Šenkeříka. "Typologicky by se nám do mužstva hodil. Jednání před půl rokem narazila na nereálné ekonomické požadavky Malatyasporu. V případě změny se však mohou obnovit," oznámil generální ředitel Petr Doležal.

Se Slavií se naopak rozloučil Radim Nečas junior. Devatenáctiletý fotbalista, jenž byl po odmítnutí prodloužení smlouvy na podzim přeřazen z prvního mužstva do dorosteneckého "béčka", přestoupil do Mladé Boleslavi.

"Dostal adekvátní podmínky, svobodně se rozhodl přestoupit a já mu přeji, ať se mu daří. Během prosince jsme se snažili navázat kontakt s ním a jeho agentem, ale bylo nám pouze oznámeno, že podepsal smlouvu s Mladou Boleslaví" sdělil Doležal.

Vzápětí pokračoval: "Je to bohužel už několikátý mladý hráč, který z klubu odešel, aniž by pro Slavii něco odvedl. Není náhodou, že za všemi stojí jedna agentská stáj. S panem Vandasem se nedá jednat, spolupráci s ním asi přehodnotíme."

Na Strahově zatím zůstává i nejlepší střelec této sezony Stanislav Vlček. Žádnou konkrétní nabídku na zahraniční angažmá zatím neobdržel.

"Přiznávám, že to jde úplně mimo mě. Záleží na dohodě klubů. Máme dobře rozehranou soutěž, utíkat nebudu," řekl zkušený forvard. Doležal podle svých slov počká s vyjednáváním o prodloužení Vlčkovy smlouvy po přestupovém období. 

Boj o titul nebude jen o Slavii a Spartě

Slávisté figurují s minimálním odstupem na druhém místě tabulky, ale ani sami hráči si nemyslí, že o titulu se bude rozhodovat jen mezi dvěma pražskými kluby.

"Není to jen o nás a o Spartě. O titul bude usilovat i Liberec, s nímž hrajeme důležitý první jarní zápas. Blízko je i Mladá Boleslav a dotáhnout se můžou i Teplice," myslí si útočník Pavel Fořt. "Na začátku jara bude záležet víc než jindy, hraje se jen třináct kol," doplnil Lukáš Jarolím.

 

Právě se děje

Další zprávy