Národní stadion má být na Letné

ČTK
17. 5. 2006 13:05
Praha - Národní fotbalový stadion má vyrůst na Letné na místě současné Toyota Areny, kde hraje své domácí zápasy pražská Sparta.

Po dnešní schůzce to uvedli místopředseda fotbalového svazu Vlastimil Košťál a předseda vlády Jiří Paroubek, který přislíbil, že stát podpoří projekt miliardou korun na vybudování dopravní infrastruktury. Nový stadion má mít kapacitu nejméně 35 tisíc míst a měl by být zprovozněn v roce 2010.

Podle Paroubka chce vláda na výstavbu fotbalového stánku přispět také proto, že průzkumy ukázaly, že tento plán ČMFS podporuje 78 procent lidí. "Je ctí každého národa, aby takový stadion měl, nejlépe v hlavním místě. A Česká republika by neměla být výjimkou," uvedl premiér. Míní, že jde o záležitost, kterou by měly vedle vládní ČSSD podpořit i další politické strany. "Věřím, že takový návrh dostane podporou napříč celým politickým spektrem," řekl Paroubek.

Celá stavba by podle Košťála měla stát 2,5 až tři miliardy korun, jedna miliarda od státu má jít výhradně do vybudování dopravní infrastruktury. Podobně jako tomu bylo v případě Sazka Areny. Zbytek sumy musí získat svaz od soukromých investorů.

Dosud se jako o vhodné lokalitě pro národní stadion mluvilo nejvíce o Nových Butovicích, jednou z variant prý byly také Vysočany. Podle Košťála ale nakonec padla volba na Letnou, o níž se veřejně zatím nikdy nemluvilo.

"Z mnoha důvodů je to nejlepší řešení, i když samozřejmě na místě současné Toyota Areny a přilehlých pozemků nemůže vyrůst tak velký stadion, jak jsme si přáli," vysvětlil rozpor v tom, že dříve svaz uvažoval o aréně pro 50 tisíc lidí.

Projekt není ještě ve finální fázi, a tak podle Košťála může být kapacita i vyšší. "Ale rozhodně ne více než 40 tisíc míst," uvedl první místopředseda fotbalového svazu, jehož při jednání doprovázeli někdejší svazový předseda Jan Obst, mluvčí reprezentace Lukáš Tuček a fotbalisté Tomáš Rosický a Martin Jiránek.

Oponentům vadí snížená kapacita

Zastánci vybudování stadionu ve Vysočanech, mezi něž patří i předseda ODS Mirek Topolánek, však pokládají zvolenou variantu za naprosto nevhodnou. Jako důvody uvádějí nevyhovující dopravní obslužnost na Letné i sníženou kapacitu stadionu. Předpokládali, že rozhodnutí padne až po volbách.

"Snížení kapacity stadionu připraví Prahu o možnost pořádat mistrovství Evropy ve fotbale," řekl ČTK senátor ODS Josef Pavlata. Ve Vysočanech, na místě bývalého ČKD Tesla v Kolbenově ulici, by podle jeho slov mohl stát dvoupatrový stadion. Připomněl také, že při koncertu Paula McCartneyho v tomto areálu dokázala městská doprava za hodinu přepravit 35 tisíc lidí.

Ani menší hlediště však nesnížilo finanční náročnost projektu, s téměř třemi miliardami svaz počítal už dříve. "Nejnáročnější je jeho víceúčelnost pro jiné druhy akcí než pouhé fotbalové zápasy. Nejdražší bude zasunovací střecha," uvedl Košťál, podle něhož by součástí komplexu měly být komerční prostory a hotel.

Hrát by na stadionu měla vedle reprezentace Sparta, která je vlastníkem pozemků. Paroubek však naznačil, že by si dovedl představit širší využití. "Pro mezinárodní zápasy by ho určitě mohly využít jiné pražské i mimopražské kluby," řekl premiér.

Stavbu podporuje Rosický i Křetínský

Výstavbu stadionu podporují i fotbaloví reprezentanti. Tomáši Rosickému se prý zamlouvá model stadionu spojeného s klubovými zápasy více než aréna na kraji města, kde by hrála jen reprezentace.

"Na dřívějším projektu se mi nezdálo, že by byl málo využíván. Ale pokud se tam bude vlastně každý týden hrát fotbal, pak má rozhodně význam a rád bych si na něm jednou zahrál," řekl Rosický.

Pokud vyjdou Košťálovy záměry, pak by se s přípravnými pracemi mohlo začít už koncem příštího roku. "Sparta by letos ještě sezonu odehrála na Letné a po dobu stavby by se přesunula na Strahov," řekl Košťál.

Projekt podpořil i předseda Sparty Daniel Křetínský. "Je to racionální projekt, který splňuje nejpřísnější kritéria. Chceme pomoci vybudovat národní stadion, kde bude Sparta hrát i své zápasy," prohlásil šéf klubu pro ČTK.

Ve srovnání se současnou Toyota Arenou by přibylo zhruba patnáct tisíc sedadel. Stadiony, na nichž hrají své mezistátní zápasy reprezentační týmy srovnatelných zemí, jsou obvykle větší. Stadion v Bruselu má kapacitu 50 tisíc míst, ve Vídni 48.500, v Basileji 40.000 a v Amsterodamu 51.200.

Na minulém evropském šampionátu v Portugalsku však mělo šest z osmi stadionů kapacitu jen 30 tisíc a stejné to bude za dva roky, kdy mistrovství uspořádají společně Rakousko a Švýcarsko.

 

Právě se děje

Další zprávy