Sálová cyklistika upadá v zapomnění

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
13. 3. 2007 11:00
Praha - Sálová cyklistika - kolová a krasojízda - dříve neodmyslitelně patřila do televizního programu v ČSSR.

Pravidla

Kolová

V každém týmu hrají dva hráči, kteří kontrolují pohyb míče po hřišti na upravených kolech bez brzd a s pevným převodem. Dále se mohou míče při hře dotknout jen hlavou. Brankář může zakročit jakkoli. Není přípustné šlápnout nohou na zem.

 

Krasojízda na kole

Sestavy cviků rovnovážného až akrobatického charakteru předváděné na speciálním kole v jízdě či ve stoji. Soutěžící vytvářejí sestavy ze cviků povolených pravidly. Určený počet cviků musejí předvést ve stanoveném čase. Soutěží jednotlivci, dvojice i čtveřice.

Zdroj: Encyklopedie tělesné kultury, www.wikipedia.org

Bratři Pospíšilové byli sportovní modly. Dnes si  název "indoor cycling" přivlastnil spinning a o kdysi slavný sport nejeví média ani fanoušci zájem.

Přenosy z MS v kolové a krasojízdě, x-tý světový titul bratří Pospíšilů, lepé dámy balancující na sedadlech svých bicyklů. Pro dnešní generaci dětí se jedná spíše o bizarní představu a velkou neznámou.

Bratři Pospíšilové - chlouba ČSSR

Dvacet titulů mistrů světa Jana a Jindřicha Pospíšilových bylo velkou chloubou československého socialistického sportu. Jejich nadvláda trvající od poloviny 60. let do konce let osmdesátých byla skutečně úctyhodná.

Nutno však dodat, že mistrovství světa byla spíše mistrovstvími Evropy. Šampionáty se konaly kromě Československa v Německu, Nizozemí, Švýcarsku, Rakousku, Francii či Belgii.

Vzhledem k absolutní dominanci Pospíšilových a malé konkurenci měly mezinárodní akce v kolové poněkud fádní průběh. Jindřich střílel jeden gól za druhým, Jan mu spolehlivě kryl v bráně záda.

Komunistická propaganda však úspěchy nepřemožitelné dvojice dokázala náležitě podat a z kolové "vytvořila" světový sport a z Pospíšilových žijící legendy.

V roce 1979 se dočkali ocenění Nejlepší sportovec ČSSR v roce 1979. V roce 1984 vyhráli anketu o nejúspěšnějšího cyklistu století.

Po slavných bratrech převzali žezlo Miroslav Berger a Miroslav Kratrochvíl, kteří pro československé, respektive české barvy získali v roce 1989 na dlouhá léta poslední světový titul.

Na úspěšné předchůdce dokázala navázat až na MS 2003 ve francouzském Schiltingheimu dvojice Miroslav Berger a Jiří Hrdlička. Hned o rok později je napodobili Petr Skoták a Pavel Šmíd v maďarské Tatě.

Češi umějí i krasojízdu

Starším odvětvím sálové cyklistiky je krasojízda. I v té slavilo Československo úspěchy díky úspěšné éře Matouškové v první polovině 70. let či Kratochvíla v první polovině 80. let.

Také v této disciplíně zaznamenává Česká republika úspěchy i nadále. Na MS 2004 v Tatě se stal světovým šampionem Arnošt Pokorný. Když se na MS 2005 ve Freiburgu poprvé objevila jako disciplína soutěž čtveřic, hned ji ovládlo české kvarteto Jana Oplocká, Michaela Matoušková, Kateřina Přibylová a Markéta Tobolíková. 

Šitbořice a Němčice středem dění

V české kolové a krasojízdě mají velké slovo jedna obec a jedno městečko o zhruba dvou tisících obyvatelích. Kolové jihomoravské Šitbořice, krasojízdě Němčice nad Hanou na Olomoucku.

V Šitbořicích se kolová hrála již od roku 1988. Oddíl TJ Sokol zde byl založen v roce 1992. "Počátky fungování oddílu byly velmi těžké. Nebyla žádná kola, žádné zkušenosti, žádné vybavení ke hře, byla jen vůle a chuť do toho jít," vzpomínají obecní internetové stránky na neslavné začátky slavné éry.

Z nedalekého Medlova, kde před časem kolová zanikla, si půjčili od bývalého oddílu kolo značky MIFA. "Toto bylo pro začátek jediné kolo, na kterém se dalo jezdit, a děti se na něm střídaly. V Malešovicích, obci vedle Medlova, jsme získali 5 značně zrezivělých rámů kol a další náhradní díly. Po značném úsilí některých otců byla tato kola zprovozněna a naši mladí hráči měli konečně na čem hrát," dočteme se na stránkách www.sitborice.cz.

To oddíl v Němčicích nad Hanou má podstatně delší historii: "Patnáct mladých chlapců se v roce 1930 rozhodlo založit klub cyklistů, který se během jednoho roku rozrostl na 105 členů. Začaly se pořádat různé slavnosti, veselice, jezdila se hlemýždí jízda, jízda mezi kuželkami, jízda na vysokých kolech, zapůjčených z Vyškova, a začínaly se pořádat již také první závody," dočteme se o jeho historii na stránkách www.nemcicenh.cz.

Pojem sálová cyklistika pro moderní generaci ztrácí původní význam. Používají ho spíše pro jízdu na posilovacích strojích ve fitness centrech.
Pojem sálová cyklistika pro moderní generaci ztrácí původní význam. Používají ho spíše pro jízdu na posilovacích strojích ve fitness centrech. | Foto: Aktuálně.cz

Klub se nejprve věnoval silniční cyklistice. Až v roce 1948 se k ní připojuje i cyklistika sálová - kolová i krasojízda.

Oddíl sálové cyklistiky v roce 1950 uspořádal první soutěž, přebor Československé obce sokolské. Bylo to vlastně první mistrovství juniorů u nás.

"Po celé republice se předváděly stovky exhibicí. Jezdilo se i na stadionech při dojezdech Závodu míru, kde tisíce diváků obdivovaly výkony němčických krasojezdkyň. Začalo se jezdit mezistátně, a to do tehdejšího NDR např. do Berlína," vzpomínají s hrdostí němčické stránky.

Sálová cyklistika dnes

O finále Světového poháru v kolové, které se konalo v sobotu 10. března v Brně, média většinou ani nereferovala, natož aby se z něj pořizoval přímý přenos.

Do brněnské haly Rosnička se přitom sjela světová elita. Finálový turnaj vyhráli loňští světoví šampioni Thomas Abel a Christian Hess z Německa, když v rozhodujícím utkání porazili 10:2 dvojici pořádajícího Favoritu Brno Jiří Böhm, Pavel Šmíd. Na třetím místě skončil druhý pár Favoritu Miroslav Berger, Jiří Hrdlička, který se v tomto složení představil naposledy.

Berger s Hrdličkou prošli bez porážky svojí skupinou a suverénně porazili i Abela s Hessem 6:2. Druhou skupinu vyhrála dvojice Dietmar Schneider, Simon König z rakouského Höchstu před Šmídem s Böhmem. Jen o jednu branku horší celkové skóre posunulo na třetí místo Radima Hasoně s Pavlem Loskotem ze Svitávky.

Šmíd s Böhmem zdolali po tuhém boji v semifinále Bergera s Hrdličkou 3:2. Finále ale bylo jednoznačnou záležitostí německých mistrů světa. "Nevyšel nám začátek, v němž jsme dostali rychle několik smolných branek. My jsme naopak dvakrát trefili tyč. Za stavu 0:5 už se výsledek v kolové těžko otáčí. Ale druhé místo v tak kvalitně obsazeném turnaji považuji za velký úspěch," řekl Šmíd.

O tom, jak to vypadá s popularitou sálové cyklistiky dnes, svědčí několik výmluvných faktů. Oficiální stránky České republiky www.czech.cz se chlubí úspěchy české kolové, oficiální stránky Brna www.brno.cz se chlubí úspěchy bratří Pospíšilů, slavných rodáků. To jsou však také jedny z mála zmínek o kolové či krasojízdě na českém internetu.

Na druhou stranu však stránky www.indoor-cycling.com nepojednávají o sálové cyklistice, nýbrž o moderním spinningu, a můžeme se na nich dočíst, že "indoorcycling je skupinová jízda na stacionárních kolech za doprovodu hudby a pod vedením lektora".

 

Právě se děje

Další zprávy