Vzestup a pád cyklistické hvězdy

SportPlus
27. 2. 2007 0:00
Praha - Světová média rozebírají vzestup a pád fenomenálního německého cyklisty Jana Ullricha, jenž oznámil konec aktivní kariéry. Připomínají jeho úspěchy i skandály.

"Když mu bylo 23, vyhrál v roce 1997 Tour de France a mnozí předvídali, že bude sportu kralovat podobně jako pětinásobný šampion Miguel Indurain, jehož panování rok před tím skončilo," píše britský deník Telegraph.

"Poté co vyhrál Tour de France, způsobil v Německu cyklistický boom," vrací se k jednomu z nejzářnějších okamžiků jeho kariéry článek britského Guardianu.

"Po mnoho let byl Ullrich jednou z největších a nejpopulárnějších sportovních hvězd v Německu, svými výkony někdy zastiňoval sedminásobného světového šampiona Formule 1, Michaela Schumachera," píše francouzská agentura AFP.

V roce 1998 se však Ullrich potýkal se zdravotními problémy a musel se na Tour spokojit pouze s druhým místem za Italem Marcem Pantanim.

Další úspěchy následovaly. V roce 1999 zvítězil na španělské Tour a v roce 2000 vyhrál zlatou a stříbrnou medaili na olympiádě v Sydney.

"Ovšem velikost se v cyklistice měří úspěchy v Tour de France. Na stupních vítězů stál pravidelně, ale sen o druhém vítězství si již nesplnil," píše americká CNN. Skončil pětkrát "pouze" druhý, třikrát marně stíhal Američana Armstronga.

Po slávě zatracení

CNN shrnuje příčiny jeho pádu do jedné věty: "Problémy s tělesnou kondicí, Lance Armstrong a nakonec vyšetřování kvůli dopingu mu zkřížily plány."

Německý cyklista Jan Ullrich na tiskové konferenci v Hamburku, kde oznámil konec závodní kariéry.
Německý cyklista Jan Ullrich na tiskové konferenci v Hamburku, kde oznámil konec závodní kariéry. | Foto: Reuters

Zdálo se, jako by Jan Ullrich byl magnetem na skandály. Roku 2002 byl přistižen, že řídil opilý a o dva měsíce byl pozitivně testován na amfetamíny. Hříšník tvrdil, že za všechno mohly dvě malé pilulky požité v nočním klubu kvůli depresi.

Internetové stránky Procycling.com zmiňují i další jeho slabost - problémy s nadváhou: "Obvykle začínal novou sezonu s deseti kilogramy navíc, což bylo u jeho týmu i u fanoušků neustálým předmětem zájmu."

Německý jezdec si v cyklistice prožil slávu i zatracení a rozhodně na ni nehodlá zanevřít. Chce pracovat jako konzultant v rakouském týmu Volksbank. "Nemohl bych žít bez cyklistiky. Je to má vášeň a můj život," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy