Tenhle tým může uspět, věří házenkáři

Ondřej Roubínek
19. 1. 2007 0:00
Praha - S velkými nadějemi hledí k nadcházejícímu házenkářskému mistrovství světa v Německu čeští reprezentanti.

Velká většina z nich v Německu působí, Češi se v Bundeslize - zřejmě nejlepší házenkářské soutěži na světě - pravidelně prosazují, na tamější prostředí jsou tedy zvyklí, odeznívají největší zdravotní problémy týmu; bude to stačit na světovou špičku?

"Chci si zahrát zápas o semifinále," vyhlásil sebevědomě cíl české reprezentace její kouč, sám také bývalý reprezentant Pavel Pauza.

Ten ve středu nominoval patnáctku hráčů, kteří v sobotu vstoupí do šampionátu zápasem proti Kataru.

Klíčem k úspěchu je skvělý brankář

S velkou radostí přijali čeští reprezentanti zprávu, že brankářská jednička, Martin Galia, vyléčila zlomený ukazováček na levé ruce a bude se moci postavit do branky. Zraněný prst si však Galia po prosincové operaci stále musí chránit speciální dlahou.

Sám se ale cítí výborně a ani s bandáží, která zpevňuje ukazováček dohromady s prsteníčkem, necítí žádné omezení. Trenér Pauza tak s jeho nominací nemusel váhat a Češi se budou moci spolehnout na sehranou gólmanskou dvojici Galia, Štochl.

Brankář české házenkářské reprezentace Martin Galia.
Brankář české házenkářské reprezentace Martin Galia. | Foto: Český svaz házené

"Galia je zdravotně stoprocentně fit a v přípravných zápasech potvrdil i svoji sportovní formu," pochvaloval si trenér Pauza vyřešení situace na klíčovém brankářském postu.

"Martin je jeden z nejlepších brankářů na světě vůbec," potvrdil v rozhovoru pro Aktuálně.cz koučova slova na adresu Martina Galii Daniel Kubeš, jedna z dalších reprezentačních opor.

"My jsme s ním všichni byli prakticky v denním telefonickém kontaktu. Stále jsme se vyptávali, jak to s ním vypadá, až už ho to muselo štvát," přiznávala s úsměvem spojka německého Nordhornu, že osud Martina Galii nebyl jeho reprezentačním kolegům vůbec lhostejný.

Heinz zatím chybí

Zdravotní komplikace tak v současnosti nejvíce trápí jediného zástupce české extraligy, který se měl objevit v nominaci, zkušeného Tomáše Heinze z Baníku Karviná. I ten už je však od 15. ledna hráčem Sportingu Lisabon.

Zhmoždění oblasti mezi klíční kostí a lopatkou nedovolí Heinzovi zasáhnout do prvních zápasů v základní skupině a kouč Pauza ho zatím do týmu nenominoval. Pokud ale bude v pořádku a týmu se podaří projít základní skupinou, trenér ho povolá do dalších bojů.

"Je to trochu risk, ale na první zápas není na 100% fit," poznamenal Pauza k absenci Heinze. "Máme proto připraveny některé varianty s jedním křídlem," doplnil trenér, který si nechal právě pro Heinze jedno místo na soupisce volné, navíc pravidla turnaje mu dovolují po základní skupině dva hráče na soupisce vyměnit.

Mezi 12 nejlepších přes Egypt

Světový šampionát se rozjede od pátku v šesti německých městech, český tým odehraje čtyřčlennou základní skupinu v Brémách. O dvě postupová místa do hlavní části turnaje se Češi utkají postupně s Katarem, Egyptem a na závěr s obhájci titulu Španěly.

Zápasy ČR ve skupině D

Sobota 20. ledna:
15:45 Česko - Katar
18:00
Španělsko - Egypt

Neděle 21. ledna:
15:45
Katar - Španělsko
18:00 Egypt - Česko

Pondělí 22. ledna:
18:00
Egypt - Katar
20:00 Španělsko - Česko

Cesta mezi 12 nejlepších celků světa tak s největší pravděpodobností povede přes první dva soupeře. Katar je jasným outsiderem skupiny a pokud chtějí Češi pomýšlet na úspěch, musí si s asijským soupeřem poradit, stejně jako na turnaji ve Francii. Tam vyhráli rozdílem osmi gólů 35:27

Klíčovým zápasem tak bude nedělní souboj proti Egyptu. Se stejným týmem se čeští házenkáři střetli v říjnu na turnaji v Hodoníně, kde zvítězili 25:23 a podle slov Pavla Pauzy na rozdíl od soupeře Češi neukázali všechny trumfy.

Ale Egypt vyslal směrem k české reprezentaci varovný signál v podobě víkendového vítězství nad pořadatelským Německem. "Je to přípravné utkání, takže bych to nepřeceňoval, ale varování to určitě je," nebere na lehkou váhu sílu soupeře jeden z nejzkušenějších českých reprezentantů Jan Filip.

Podle třiatřicetiletého křídla ale český výběr také absolvoval vydařenou přípravu. "Na přípravu bylo hodně málo času, ale těch pět utkání ukázalo, že se všechny činnosti postupně zlepšují," pochvaloval si Kubešův spoluhráč z bundesligového Nordhornu.

  •  Čím láká sázkaře házenkářské MS - čtěte ZDE

"Nejdříve se musíme připravovat na Katar, ale někde vzadu v hlavě už ten Egypt samozřejmě je," potvrdil důležitost utkání s Egyptem Filip. Selhání by pravděpodobně znamenalo konec nadějí na postup, protože spoléhat na vítězství proti největším favoritům turnaje ze Španělska příliš nelze.

Ze dvou postupujících z šesti základních skupin se utvoří dvě šestičlenné skupiny, ve kterých se bude bojovat o účast v nejlepší osmičce, kam by si přáli zamířit i Češi.

V Německu jako doma

Ve prospěch českých hráčů by mohla hovořit dokonalá znalost německého prostředí. Pořadatelská země je jednou z největších házenkářských velmocí, Bundesliga je považována za nejkvalitnější světovou soutěž, na jejíž zápasy chodí desetitisícové návštěvy.

V kolínské aréně se bude hrát finále MS. Na zápas německé Bundesligy mezi Gummersbachem a Kielem se přišlo podívat neuvěřitelných 19 250 diváků.
V kolínské aréně se bude hrát finále MS. Na zápas německé Bundesligy mezi Gummersbachem a Kielem se přišlo podívat neuvěřitelných 19 250 diváků. | Foto: Vfl Gummersbach

Německo sice není největším favoritem šampionátu, ale právě domácí prostředí by domácí reprezentanty mohlo vyburcovat k ještě lepším výkonům. Vyprodané jsou prakticky všechny vstupenky, a to nejen ty na zápasy domácích. Celkově se v moderních halách očekává více než půl milionu fanoušků.

"Německo je v současnosti náš druhý domov, určitě to bude naše výhoda," myslí si Jan Filip. "Doufám, že nás přijede povzbudit i hodně českých fanoušků, moc by nám to pomohlo," dodal Filip.

"Na atmosféru se těšíme, ale na druhou stranu jsme na to zvyklí, na ligové zápasy máme prakticky pokaždé vyprodáno. Je daleko příjemnější hrát před plným hledištěm než před prázdným, takže to je samozřejmě pozitivní," poznamenal ke skvělému prostředí v Německu Daniel Kubeš.

Základem je postup ze skupiny

Před dvěma lety v Tunisku skončili čeští házenkáři na 10. místě. Toto umístění by chtěl reprezentační trenér Pavel Pauza letos ještě vylepšit a za cíl označil účast ve čtvrtfinále. I samotní hráči cítí v týmu velký potenciál, otázkou zůstává, jak se jej podaří využít.

Základem je postup ze základní skupiny, pokud by Češi nepostoupili, mistrovství by bylo propadákem i pro předsedu Českého svazu házené Jaroslava Chvalného.

"Nepostup ze skupiny by byl výrazný neúspěch i proto, že jsme do toho investovali nemalé finanční prostředky. Je to výborná příležitost zviditelnit náš sport před českými fanoušky i zviditelnit se ve světovém měřítku," řekl Aktuálně.cz Chvalný, který německé mistrovství označil jako házenkářskou akci desetiletí.

Podobně se na hranici úspěchu a neúspěchu dívá i Jan Kubeš: "Povinnost je postoupit ze skupiny. Povinnost sice zní trochu zjednodušeně, ale jednoduchá záležitost to taky nebude. Možná že to bude vůbec to nejtěžší. Pokud postoupíme, už budeme dál, nebude rozhodovat třeba jediný zápas a budeme moci hrát daleko klidněji."

Olympijský i medailový sen

Další motivací pro český tým může být i možnost bojovat o účast na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008. Olympijskou jistotu sice získá jen mistr světa, ale týmy na druhém až sedmém místě budou mít možnost bojovat o účast v dodatečných kvalifikacích.

Německý reprezentant Holger Glandorf (uprostřed) střílí přes Hany El Fakharana (vpravo) a Mohameda Ibrahima z Egypta v přípravném zápase na MS házenkářů.
Německý reprezentant Holger Glandorf (uprostřed) střílí přes Hany El Fakharana (vpravo) a Mohameda Ibrahima z Egypta v přípravném zápase na MS házenkářů. | Foto: Reuters

"Je to pro nás další výzva, další extra motivace, aby se nám něco podařilo," přiznal Daniel Kubeš. "Olympijské hry jsou snem každého hráče a výsledek na mistrovství světa nám může pomoci, abychom se tam mohli probojovat. Určitě to vnímáme," dodal  Kubeš, který 7. února oslaví devětadvacáté narozeniny.

A je postup mezi nejlepší osmičku skutečně reálný? "Určitě je to reálné, jinak bychom to nevyhlásili jako náš cíl. Cíl je to vysoký, ale je to v našich silách. Tohle mužstvo dospělo do stavu, kdy je schopné tohoto výsledku dosáhnout," má jasno Daniel Kubeš.

A Jan Filip na otázku, jestli není čtvrtfinále jen snem, odpovídá: " Sen je něco jiného, ještě dál." Kam to český výběr, který má letos skutečně jedinečnou šanci proniknout do světové špičky, dotáhne, se dozvíme na začátku  února, hodně však napoví už nedělní duel s Egyptem.

 

Právě se děje

Další zprávy