Jak uspěje Česko ve sportu v roce 2007?

SportPlus
6. 1. 2007 0:00
Praha - Jak dopadnou čeští sportovci v roce 2007? Deník Aktuálně.cz tipuje výsledky reprezentantů v hlavních sportovních soutěžích roku.
Český desetibojař Roman Šebrle pózuje se zlatou medailí z ME v Göteborgu.
Český desetibojař Roman Šebrle pózuje se zlatou medailí z ME v Göteborgu. | Foto: ČTK/AP

FOTBAL

Fotbal je v Česku sportem číslo jedna, a tak se asi nejvíce pozornosti soustředí na rozuzlení kvalifikace o postup na EURO 2008. Čeští hráči obhajují bronzovou příčku z předchozího šampionátu, ale konkurence je v Evropě tak veliká, že samotná účast na mistrovství je úspěchem.

Svěřenci trenéra  Karla Brücknera mají rozehranou kvalifikaci velmi dobře. Za vedoucím Německem v tabulce zaostávají jen o skóre.

Tomáš Rosický se raduje z gólu proti USA.
Tomáš Rosický se raduje z gólu proti USA. | Foto: Reuters

Právě oba duely s bronzovým celkem ze světového šampionátu Německem budou pro fanoušky českého fotbalu vrcholem roku.

Tip Aktuálně.cz: Tentokrát ze skupiny postupují na ME dva celky přímo. Česko by si po slibném rozjezdu mělo minimálně druhou postupovou příčku ohlídat, byť zdravotní problémy a kolísání formy hlavních opor budou pokračovat a fanoušci si na výkon mužstva tak jako po zápase v Irsku nejednou zanadávají.

Fotbaloví reprezentanti do 21 let se napotřetí konečně probojovali na ME a v základní skupině na ně čekají soupeři z Anglie, Itálie a Srbska.

Český reprezentant do jednadvaceti let Tomáš Frejlach se raduje z gólu v bosenské síti v barázži o postup na mistrovství Evropy.
Český reprezentant do jednadvaceti let Tomáš Frejlach se raduje z gólu v bosenské síti v barázži o postup na mistrovství Evropy. | Foto: Reuters

Tip Aktuálně.cz: Současná jednadvacítka nemá tak silný kádr jako za časů Milana Baroše a Petra Čecha. Na ME se kvalifikovala až po velké bitvě s Bosnou, a ta nepatří do nejužší špičky. Rádi bychom se mýlili, ale čeští mladíci evropskou medaili nepřivezou.

HOKEJ

Mistrovství světa v hokeji se vrací do Ruska, na nějž má český národní tým "zlaté" vzpomínky ze šampionátu v Petrohradu.

Mužstvo trenéra Aloise Hadamczika bude chtít navázat na olympijský bronz a stříbro z MS z loňského roku. Několik zkušených hvězd v čele s Jaromírem Jágrem se však s reprezentací rozloučilo. A český výběr z evropských lig se trápí v soutěži EHT.

Tomáš Plekanec (vlevo) se raduje se spoluhráči z českého týmu.
Tomáš Plekanec (vlevo) se raduje se spoluhráči z českého týmu. | Foto: Reuters

Tip Aktuálně.cz: Trenér Hadamczik není u fanoušků moc oblíben, jenže z vrcholných akcí dokázal vozit medaile. Na momentálně velmi silné Švédsko a po velkém úspěchu hladové Rusko jeho výběr mít nebude, bronzová medaile by ale mohla být reálná. Česko nepropadne a postoupí do semifinále.

ATLETIKA

I atleti mají letos své MS v japonské Ósace. Českou atletiku sice již nereprezentuje fenomenální Jan Železný, přesto pojede výprava do Japonska s medailovými ambicemi. Nejvíce se fanoušci asi těší na desetibojařské zápolení v hlavní roli s loňským mistrem Evropy Romanem Šebrlem.

O cenný kov se bude chtít ucházet i trio výškařů Tomáš Janků, Jaroslav Bába, Svatoslav Ton, ale i stříbrná oštěpařka z ME Barbora Špotáková, či diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová.

Spokojený Roman Šebrle.
Spokojený Roman Šebrle. | Foto: Reuters

Návrat do vrcholové atletiky plánuje Ludmila Formanová. Jak si povedou atleti v letní sezoně, je však nyní velmi těžká odhadovat.

Tip Aktuálně.cz: Šebrle svede strhující bitvu se svými konkurenty, ale nakonec podlehne talentovanému Američanovi Bryanu Clayovi a získá stříbrnou medaili. Jeden z trojice českých výškařů získá stříbro. Na bronz dosáhne oštěpařka Špotáková a diskařka Cechlová.

BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ

Klasické lyžaře čeká mistrovství světa v Sapporu a největší českou medailovou nadějí bude opět běžkyně Kateřina Neumannová. Překvapit by mohla i ženská štafeta, která už ví, jak chutná třetí místo ze světového poháru.

Zdravotní problémy bohužel sužují mužskou reprezentaci, zejména pak Lukáše Bauera, a tak z medailových ambicí bude muset slevit.

Kateřina Neumannová v cíli olympijského závodu na 10 km klasickou technikou.
Kateřina Neumannová v cíli olympijského závodu na 10 km klasickou technikou. | Foto: ČTK

Tip Aktuálně.cz: Kateřina Neumannová dokázala na poslední olympiádě, že na velkou akci se umí skvěle připravit. I tentokrát získá zlatou medaili v jedné z disciplín. Bude jedinou českou medailistkou na MS, ženská štafeta skončí těsně pod stupni vítězů.

SKOKY NA LYŽÍCH

Loňský vítěz Světového poháru a Turné čtyř můstků Jakub Janda se zatím v sezoně hledá a favoritem na medaili na MS v klasickém lyžování rozhodně není.

Jakub Janda dokázal jako první skokan na lyžích za Českou republiku vyhrát závod Turné čtyř můstků. V Garmisch-Partenkirchenu 1. ledna zvítězil před finskou dvojicí Janne Ahonen, Matti Hautamäki. Janda navázal na triumf Františka Ježe v Bischofshofenu v roce 1990, který tehdy skákal ještě jako reprezentant Československa.
Jakub Janda dokázal jako první skokan na lyžích za Českou republiku vyhrát závod Turné čtyř můstků. V Garmisch-Partenkirchenu 1. ledna zvítězil před finskou dvojicí Janne Ahonen, Matti Hautamäki. Janda navázal na triumf Františka Ježe v Bischofshofenu v roce 1990, který tehdy skákal ještě jako reprezentant Československa. | Foto: ČTK / AP

V klání typu olympijských her či MS však ve skokanském sportu nezřídka vyhrává závodník mimo okruh favoritů. Na Jandovi zřejmě nebude žádný tlak a mohl by překvapit.

Tip Aktuálně.cz: .Jandovým maximem bude umístění v desítce, na medaili nedosáhne.

TENIS

V nejprestižnější soutěži tenisových reprezentací, mužském Davis Cupu, čeká český reprezenatční tým vrchol sezony už v únoru. Česká republika hostí po návratu do Světové skupiny Davisova poháru v prvním kole celek USA.

Poté, co se zkušený Jiří Novák rozloučil s vrcholovou kariérou a Radek Štěpánek se rozešel s reprezentací, bude tíha odpovědnosti ležet na Tomáši Berdychovi. Naproti tomu Američané disponují skvělým kádrem: čtvrtým a šestým hráčem světa Jamesem Blakem a Andy Roddickem a nejlepším deblovým párem žebříčku ATP bratry Bryanovými.

Tomáš Berdych a jeho vítězné gesto na turnaji v Paříži
Tomáš Berdych a jeho vítězné gesto na turnaji v Paříži | Foto: Reuters

Tip Aktuálně.cz: Čeští hráči budou mít výhodu v domácím prostředí a pomalejším povrchu, který Američanům tolik nesedí. Cesta k vítězství pro české barvy by zřejmě vedla jen přes vítězné dvouhry Tomáše Berdycha a bod ze čtyřhry. Není to nemožné, ale pravděpodobnější je vítězství favorita. Postoupí USA.

Domácí tenisté se v minulé sezoně neztratili ani na grandslamových turnajích. Nicole Vaidišová se blýskla tažením na Roland Garros, kde skončila v semifinále. Právě Vaidišová s Berdychem by měli nést prapor českého tenisu na výsluní i v roce 2007.

Česká tenistka Nicole Vaidišová se raduje po čtvrtfinálovém vítězství nad světovou jedničkou Amélií Mauresmovou na turnaji v Moskvě.
Česká tenistka Nicole Vaidišová se raduje po čtvrtfinálovém vítězství nad světovou jedničkou Amélií Mauresmovou na turnaji v Moskvě. | Foto: Reuters

Tip Aktuálně.cz: Vaidišová si minimálně zopakuje semifinálovou účast na jednom z grandslamových turnajů, Berdych dosáhne nejméně na čtvrtfinále. Oba se na konci roku propracují do první desítky žebříčku WTA, respektive ATP.

MOTORISMUS

Donedávna byla z českého pohledu jedinou zajímavou motoristickou akcí soutěž kamionů na dakarská rallye. Ale časy se mění. Zatímco Tatra ztrácí na pouštním maratonu své pozice, o slovo si nahlas říká na okruzích motocyklový závodník Lukáš Pešek.

Na stroji Derbi v kubatuře do 125 ccm se v minulé sezoně několikrát dostal na stupně vítězů v seriálu MS. Na první místo však stále čeká.

Tip Aktuálně.cz: Pešek se poučí ze svých chyb z loňské sezony a alespoň v jedné z velkých cen vyhraje.V celkovém hodnocemí šampionátu se dostane do první trojky.

SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍ

Česká republika má zatím jedinou sjezdařskou medaili. A ani na MS ve švédském Aare se s jejími závodníky na stupně vítězů moc nepočítá.

Stále se lepšící Šárka Záhrobská se však letos již dokázala dostat na třetí místo v závodě slalomu Světového poháru a v této disciplíně jí patří aktuálně šesté místo. Šance na medailové umístění ze slalomu, popřípadě z kombinace tak žije. Pro české alpské lyžování by to byl obrovský úspěch.

Tip Aktuálně.cz: Šárka Záhrobská se ve slalomu vejde do první desítky, ale na stupně vítězů nedosáhne. Nikdo jiný z českých sjezdařů neuspěje.

BASKETBAL

Po dlouhé době čeká velký reprezentační vrchol sezony i na českou mužskou basketbalovou reprezentaci. Češi se i díky pomoci Jiřího Welsche a Luboše Bartoně po osmi letech kvalifikovali na finálový turnaj ME, který se uskuteční v září ve Španělsku.

Čeští basketbalisté si počínali v kvalifikaci po dlouhé době bez větších výkyvů a prohráli pouze dvakrát s basketbalisty Ruska. Pokud v kádru vydrží Jiří Welsch a Luboš Bartoň, kteří letos působí v Evropě, mohli by se Češi na ME prezentovat solidním výkonem.

České basketbalistky patří dlouhodobě k evropské špičce a na ME do Itálie na konci září pojedou jako obhájkyně titulu. Češky skončily páté na loňském mistrovství světa v Brazílii, čímž dokázaly i příslušnost k širší světové špičce, i když mnozí fanoušči do nich vkládali i medailové naděje.

Tip Aktuálně.cz: Pokud basketbalisté nastoupí v nejsilnější sestavě, neměl by pro ně být problém postoupit do osmifinálové skupiny, postup do čtvrtfinále by byl velkým úspěchem.

Ženy pojedou do Itálie jako jedny z favoritek, ale získat medaili bude ve vyrovnané evropské špičce nesmírně obtížné. Jakákoliv medailová pozice by byla velmi cenná i proto, že by znamenala třetí umístění na evropských stupních vítězů za sebou.

 

Právě se děje

Další zprávy