Mistr v lezení Berger zahynul v Alpách

ČTK
21. 12. 2006 22:33
Salcburk - Trojnásobný mistr světa ve sportovním lezení v ledu Rakušan Harald Berger zahynul v Alpách, když se na něj zřítila v jeskyni část ledové stěny, po které šplhal.

Oznámila to ve čtvrtek salcburská policie s tím, že dva Bergerovi průvodci byli při nehodě zraněni.

Berger lezl po stěně v oblasti Eiskapelle poblíž Hintersee. Několikatunová horní část stěny se náhle odlomila a čtyřiatřicetiletého lezce zavalila kusy ledu. Jeden z Bergerových průvodců, pětadvacetiletý muž, byl padajícím kusem ledu také zasažen a zraněn, druhý, dvaadvacetiletý, utrpěl šok.

Hasiči, policie, členové záchranné služby a dobrovolníci odstraňovali tuny ledu řadu hodin, aby mohli zasypané tělo vyprostit. Některé bloky ledu musely být rozřezávány motorovými pilami. Podle německých zdrojů Berger bouldroval asi tři metry nad zemí a vše nasvědčuje, že otřesy od zasekávaných cepínů a maček se rozběhlo zřícení celé klenby, která jej zavalila.

Podle agentury DPA se měl Berger stát brzy poprvé otcem. Letos v lednu se zúčastnil na tanvaldském Špičáku i Světového poháru a obsadil třetí místo. Lezení po ledu je mnohem obtížnější a fyzicky náročnější než po skále nebo umělé stěně

 

Právě se děje

Další zprávy