Číňané chtějí být doma lepší než v Dauhá

Reuters, SportPlus
15. 12. 2006 15:31
Dauhá - Čínská výprava na Asijských hrách v katarském Dauhá sklidila medailovou žeň a splnila si tak vysoký cíl. Číňané však míří výš.
Čínské tenistky Yan Zi (vlevo) a Zheng Jie and Zheng Jie pózují se zlatými medailemi po vítězství na Taiwanem na Asijských hrách v Dauhá.
Čínské tenistky Yan Zi (vlevo) a Zheng Jie and Zheng Jie pózují se zlatými medailemi po vítězství na Taiwanem na Asijských hrách v Dauhá. | Foto: Reuters

"Úspěch v Dauhá není žádnou zárukou úspěchu na domácích olympijských hrách v roce 2008," řekl šéf pekingské výpravy Liu Pcheng.

Na poslední velké sportovní akci před pekingskými hrami získali Číňané stěží uvěřitelných 164 zlatých medailí (a v pátek odpoledne mohou získat další v mužském basketbalu).

"Přestože jsme úspěšně splnili cíl, který jsme si před Asijskými hrami vytkli, jsme si dobře vědomi vlastních slabin, které odhalily analýzy našich výkonů," prohlásil Liu.

Skutečnost, že čínští sportovci v Dauhá sbírali jednu zlatou medaili za druhou, ještě neznamená, že se jim na olympiádě povede stejně úspěšně, řekl.

Foto: Aktuálně.cz
.
SPECIÁL
Asijské hry: tak trochu jiná olympiáda
Projděte si s deníkem Aktuálně.cz speciál k Asijským hrám, největšímu sportovnímu svátku pro 3 miliardy lidí. Výsledky, zajímavosti, politika.

"Asijské hry jsou odlišné, co se pravidel týče, i co se týče kvality soupeřů. V mnoha sportovních odvětvích netvoří Asiaté světovou špičku. A i v těch sportech, které jsou v Asii velmi silné, není výsledek směrodatný, protože mnozí z nejlepších sportovců v Dauhá nestartovali. Přes výborné výsledky z Kataru je zejvné, že se musíme před olympijskými hrami snažit dvojnásobně."

Liu zároveň našel místo pro kritiku. "Skutečnost, že některá velká jména nevyplnila očekávání, je alarmující," řekl šéf čínských sportovců, byť neuvedl žádná konkrétní jména. Odmítl však, že by dílčí neúspěchy mohly být výsledkem stresu. "Všichni sportovci na velkých soutěžích stres prožívají,"pokračoval Liu.

"Pokud někdo říká, že ne, tak lže. Potřebujeme si vzít pomnaučení z výkonů těch sportovců, kteří uspěli, i z těch neúspěšných."

Liu také dodal, že v Dauhá byli i zástupci organizačního výboru pekingských olympijských her a  "získali mnoho cenných poznatků a zkušeností". Šéf čínské výpravy zároveň popřel, že by Peking zakázal olympijským sportovcům účast v komerční reklamě, byť připustil, že je sportovní úřady nabádají, aby takovou účast "nepřeháněli".

 

 

Právě se děje

Další zprávy