Taekwondista vyhrál, nemusí na vojnu

Reuters, SportPlus
11. 12. 2006 17:30
Dauhá - Korejský instruktor taekwonda Kim Hak-huan nachází v tomto korejském úpolovém sportu obživu.

Vítězství na Asijských hrách mu také vyneslo dva roky svobody: pětadvacetiletý vítěz soutěže v těžké váze dostane výjimku a nebude muset nastoupit jinak povinnou službu v jihokorejské armádě.

Není to poprvé, co sportovci z Korejské republiky viděli  výjimku z vojenské služby jako zvláštní motivaci k výborným výkonům na mezinárodním poli. Například fotbalisté, kteří na domácím mistrovství světa v roce 2002 došli až do semifinále.

Foto: Aktuálně.cz

SPECIÁL
Asijské hry - tak trochu jiná olympiáda
Výsledky, zajímavosti, netradiční sporty, politika - projděte si vše o největším sportovním svátku pro 3 miliardy lidí, Asijských hrách.

"Měl jsem narukovat, ale měl jsem tu čest, že jsem byl nominován na Asijské hry," řekl Kim agentuře Reuters. "Teď, když jsem vyhrál zlato, nebudu do armády muset. Jsem moc šťastný."

Jižní Korea získala na Asijských hrách devět ze 16 zlatých medailí, jež se v taekwondu udílely. V neděli, závěrečný den soutěží, se ke Kimovi na stupních vítězů připojili držitelé olympijského zlata Li Sen-hje a Sung Ming-sub.

Prezident Asijského svazu taekwonda Daj Sun-li řekl, že ačkoli si Jihokorejci udrželi dominantní postavení, jejich sportu jen prospělo, že medaile získali reprezentanti celkem 17 zemí.

"Byla to jedna z našich nejpovedenějších soutěží," řekl. "Sportovci byli vyrovnanější, což je důvod, proč si medaile rozdělilo více zemí."

Ze sedmi zlatých, které nevyhrála Jižní Korea, stáli na nejvyšším stupínku třikrát Číňané, jednou se radovali Íránci, Tchaj-wanci, Jordánci a pořádající Katar.

Na druhou stranu, přestože si taekwondo našlo po světě řadu příznivců, na velkých soutěžích typu Asijských či olympijských her se mu stále nedaří přilákat  pozornost širší veřejnosti. To také Daj přiznává; sám považuje za nepochopitelný především systém bodování, jemuž rozumějí jen specialisté.

"Musíme své fanoušky vzdělávat," řekl Daj. "Je to úpolový sport a lidé to moc nechápou. Ale našich soutěží se účastní 182 zemí, což je jasnou známkou toho, že náš sport roste," tvrdí optimisticky šéf asijského taekwonda.

 

Právě se děje

Další zprávy