Aspire: Sportovní snění po katarsku

Radek Vičík Radek Vičík
9. 12. 2006 0:00
Dauhá - Největší sportovní hala na světě, stovky mladých sportovců a myšlenky na pořádání olympiády. To je sportovní akademie podle Katařanů.

Sportovní centrum Aspire bylo založeno v Dauhá v roce 2004 jako součást plánu katarské vládnoucí rodiny otevřít zemi světu a ukázat mu své schopnosti.

Hlavní katarské město dnes aspiruje na čestné místo mezi skvosty jako jsou Dubaj a Abú Dabí ve Spojených arabských emirátech. A jedním z prostředků, jak zlákat světovou pozornost, je sport.

Severně od města v poušti vyrostl okruh Losail, který od roku 2004 hostí závody světového šampionátu silničních motocyklů. A dalším krokem jsou právě probíhající Asijské hry. A sportovní areál Aspire je jedním z jejich středobodů.

Komplex snů, do něhož zatéká

Katařané nejsou žádní troškaři, proto dali pro ambiciózní školu postavit ambiciózní zázemí - největší zastřešený sportovní komplex na světě. S 290 000 m2 plochy a výškou 46 metrů jsou na něj všechny ostatní světové sportovní stavby krátké  .

Speciál
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Aspire svým žákům nabízí vedle lékařského výzkumného centra prvotřídní tělocvičny, posilovny, dvě fotbalová hřiště (s přírodním a umělým povrchem), atletický stadion, plavecký bazén olympijských rozměrů, halu pro gymnastiku, třináct kurtů pro stolní tenis, tři žíněnky pro úpolové a kontaktní sporty, osm šermířských rohoží a dva squashové kurty.

Během her se ve sportovním centru uskuteční medailová klání v sedmi sportech. Do haly se uchýlili i cyklisté, jejichž závody se konají na dočasné dráze v areálu fotbalového stadionu.

Autorem monstra za několik stovek milionů dolarů je slavný francouzský architekt Roger Taillibert. Ale i v plánech člověka, který stojí za pařížským Parc des Princes a montrealským olympijským stadionem, může nastat chyba.

Přesvědčili se o tom tento týden účastníci Asijských her. Nad Dauhá se spustil vytrvalý liják a ke zděšení pořadatelů začala do komplexu téct voda. Nejhůře dopadli badmintonisté, jejichž kurt se na několik hodin změnil na arénu vhodnou spíš pro vodní pólo.

Katařané se nijak netají ambicemi ucházet se o olympijské hry. A zvykem šejků není čekat, proto se hovoří už o roce 2016. Patnácté Asijské hry proto berou jako generálku na klání mnohem náročnější, ale také atraktivnější.

Na zahájení her se začátkem prosince do Kataru vydal i šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

Tisková zpráva o jednání s katarským emírem zůstala jen u obvyklých frází, ale je jisté, že se vládce naftové zemičky snažil na šéfa světového olympismu zapůsobit a ukázat mu, že jeho zemi může důvěřovat.

Drahé zlato z Dauhá

Katar to myslí se svojí sportovní budoucností vážně. Aspire nyní vychovává 160 mladých sportovců, ale ve výhledových plánech se hovoří až o tisícovce studentů v roce 2008.

Trénink atletů na krytém stadionu Aspire.
Trénink atletů na krytém stadionu Aspire. | Foto: www.aspire.qa

V duchu arabských tradic nepůsobí na akademii žádná dívka. O jejich účasti se mluví výhledové s tím, jak by měly sportovními testy projít všechny katarské školní děti.

Za dva roky si škola Aspire dokázala vydobýt své místo na slunci. Akademie sklidila chválu například od šéfa londýnské fotbalové Chelsea Petera Kenyona. "Není daleko doba, kdy se přední světové kluby budou do Dauhá jezdit do Aspire koukat na své budoucí hráče," uvedl.

Pro katarskou královskou rodinu by se pak sportovní akademie mohla změnit v dobrý byznys, protože cena hráčů světové extratřídy se pohybuje v řádech desítek milionů dolarů.

Ale kvůli zisku sportovní centrum Aspire nevzniklo. Naopak ještě několik let bude polykat ropné miliony, protože jeho vedení má velké plány.

Šéf Aspire, německý doktor sportovních věd Thomas Flock, to vidí prozaicky: "Proč je zlato tak drahé? Protože je drahá jeho extrakce."

Tím nejdražším zlatem však není ve snech Katařanů ropa, ale pořádání olympijských her.

 

Právě se děje

Další zprávy