Asijské hry: Indický dopingový skandál

Reuters, SportPlus
4. 12. 2006 14:13
Bombaj - Indická výprava stáhla diskařku Seemu Antilovou z Asijských her v katarském Dauhá. Antilová neprošla dopingovým testem mimo rámec soutěže. Zprávu zveřejnilo indické ministerstvo sportu.

"Mohu potvrdit, že v jejím vzorku moči byl nalezen zakázaný povzbuzující prostředek," řekl zástupce ministerstva agentuře Reuters.

Třiadvacetiletá Antilová trénovala se ostatními členy atletické výpravy v ománském Maskatu ve státu Omán, ale vedení výpravy jí uložilo návrat domů.

Indická rekordmanka přitom byla jednou z nemnoha nadějí své země, protože na letošních hrách Commonwealthu v Melbourne získala stříbro.

Je to už druhý prohřešek Antilové. V roce 2000 přišla o zlatou medaili z juniorského mistrovství světa v Chile, když měla pozitivní test na pseudoefedrin; tehdy také dostala od světové atletické federace výstrahu.

Problém Antilové je poslední ze série dopingových incidentů indických sportovců na velkých mezinárodních závodech.

Například celá indická vzpěračská federace je v trestu poté, co čtyři její závodníci byli přistiženi při dopingu v rozmezí jediného roku, z toho dva na hrách Commonwealthu.

Na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 zase neprošly testy dvě vzpěračky, Pratima Kumariová a Sanamača Čanuová, a loni stihl stejný osud diskaře Nílama Džasvanta Singha během světového šampionátu v Helsinkách.

Na předcházejících hrách Commonwealthu v Manchetseru v roce 2002 přišli kvůli témuž provinění o medaile dva vzpěrači, stejně jako vytrvalkyně Sunita Raniová na Asijských hrách v témže roce; ta užila pro změnu nandrolon.

Raniová však měla štěstí. Poté, co se zjistilo, že testy neproběhly procedurálně správně, dostala zlatou a bronzovou medaili zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy