V Kataru začaly velkolepé asijské hry

Roman Staněk
1. 12. 2006 17:56
Dauhá - Katar se od pátku dostává na nějakou dobu do centra sportovního dění celého světa, i když to tak v Evropě nemusí vypadat. Velkolepý ceremoniál v pátek večer otevřel asijské hry. Uvnitř Galerie:

Na ropu bohatý emirát Katar do her napumpoval téměř 3 miliardy dolarů a doufá, že se z nich stane nejvelkolepější sportovní událost nového tisíciletí. To se Kataru zřejmě může podařit.

Katar byl vždy místem malých rybářských vesniček, lovců perel a velbloudích karavan. Dokud lidé nezjistili, jaké že bohatství v podobě černého zlata se skrývá pod jejich nohama. 

Jenže s 800 000 obyvateli, z čehož polovinu tvoří nájemní dělníci z chudých asijských zemí, lze jen těžko očekávat přeplněné stadiony na všech 424 sportovních událostech během 16 dnů. Přesto většina finále je již vyprodaná.

Sportuchtiví katarští šejkové přesto míří ještě výš. Chtějí se utkat s Prahou a dalšími městy o pořádání olympiády v roce 2016 nebo 2020. Na rozdíl od Prahy se jeví po technické stránce lépe připraveni. Asijské hry to mají dokázat. 

Asijské hry zaznamenaly velký růst. Jen těžko lze srovnávat 500 sportovců, kteří se v indickém Dillí zůčastnili prvních asijských her s desetitisíci sportovci, kteří dnes večer nastoupili na stadioně Kálifá k velkolepému slavnostníku zahájení.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy