Salam alejkum, začíná jiná olympiáda

Roman Staněk
2. 12. 2006 0:00
Dauhá - Večer začal největší sportovní svátek pro zhruba tři miliardy lidí na této planetě. Katar hostí Asijské hry. Uvnitř: INFOGRAFIKA

Když v pátek nastoupilo zhruba 10 tisíc sportovců na stadion Kálifá v katarském Dauhá, aby se zúčastnili velkolepého zahajovacího ceremoniálu pro 40 tisíc diváků, začaly hry, které jsou výjimečné hned v několika ohledech.

Tip: Prohlédněte si fotogalerii z velkolepého slavnostního zahájení her - ZDE

Kromě klasických sportů zde totiž najdeme také exotické a starodávné společenské hry, které se na olympijská kolbiště zřejmě nikdy nedostanou. Pro svou oblibu v Asii však mají na hrách v Kataru jisté místo.

Kabaddi, sepaktakraw, wu-šu a jiné

Kabaddi je bangladéšským národním sportem. I když spíše než sport připomíná společenskou hrou. Češi by v ní mohli poznat obdobu školní "hu-tu-tu-tů". Tedy: Hráč musí vběhnout na pole soupeře a na jeden nádech - za neustálého opakování slov "kabaddi kabaddi" - se snaží pochytat co nejvíce hráčů soupeře a vrátit se na svou polovinu. Dojde-li mu dech nebo přestane-li vykřikovat, vypadává ze hry.

Starodávný Sepaktakraw by se zase dal přirovnat k nohejbalu. Jenže má to jeden háček. Síť, přes kterou hráči smečují, je umístěna více než jeden a půl metrů nad zemí.

Tip: Klikněte si na naše infografiky a podívejte se jak se hrají exotické sporty Kabaddi, Sepaktakraw nebo Wu-šu.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Kdo má rád koně, jistě si nenechá ujít extrémní dostihy. Závod, který prověří rychlost i odolnost koní, bude totiž dlouhý 120 kilometrů.

Koni, který se chce zůčastnit, musí být nejméně 6 let. A jezdec pak musí počítat, že závod, který trvá více než deset hodin, takřka vůbec nepovede po cestách.

Krásné Číňanky - s nebezpečnými zbraněmi i bez nich - budou pastvou pro oči při sledování Wu-šu. Čínské umění boje se cvičí s meči, holemi i kopím.

Pro Evropana je těžko pochopitelné, že miliony lidí v Asii hltají strhující souboje v soft tenisu, softballu, šachách, karate nebo bowlingu stejně, jako Západ sleduje fotbal nebo hokej.

Když si eskymáci natahovali tulení kůže a pomocí nich vyskakovali do vzduchu, těžko mohli předpokládat, že se i jejich oblíbená kratochvíle stane (coby moderní skoky na trampolíně) sportem na asijských hrách.

Zajímavé bude sledovat i nepálský národní sport - lukostřelbu. Tu měl rád už v 16. století anglický král Jindřich VIII. Měl jí rád dokonce tak moc, že zakázal všechny ostatní sporty, které považoval za mrhání časem.

Pestrá směsice

Patnácté asijské hry jsou pestrou směsicí lidí, národností i náboženství. Na stadion nastoupí zahalené muslimské atletky, buddhisté z exotických zemí -třeba z himálájského království Bhútán - se budou utkávat například s muslimy ze sultanátu Brunej.

Foto: Aktuálně.cz

Pořadatelé v ropné mocnosti si na organizaci her, které se konají jednou za čtyři roky, dali záležet. Vybudovali nová sportoviště a i celou metropoli vyzdobili ve sportovním duchu.

Bezpečnostní opatření byla také zvýšena. Zatímco teroristická organizace Al-Káida zosnovala teroristické útoky v sousední Saudské Arábii nebo Kuvajtu, Katar - blízký spojenec USA - se chlubí propracovanými bezpečnostními opatřeními.

Přesto za poslední dva roky poznali hrůzu několika bombových útoků i zde.

Vážení čtenáři,
redakce Aktuálně.cz se bude Asijskymi hrami podrobně zabývat. Kromě výsledků Vám také přineseme spousty jiných zajímavých témat z této "tak trochu jiné" olympiády.

 

Právě se děje

Další zprávy