Kramnik se stal šachovým mistrem světa

ČTK
13. 10. 2006 17:39
Elista - Ruský šachista Vladimir Kramnik získal titul mistra světa, který je po třinácti letech znovu jen jeden.

V pátečním tie-breaku v Elistě porazil Bulhara Veselina Topalova 2,5:1,5, když o výhře rozhodl vítězstvím ve čtvrté partii rapid šachu.

Partie se zkráceným časovým limitem musely rozhodnout poté, co po dvanácti základních partiích byl stav 6:6. 

Zápas dvou úřadujících šampionů různých organizací ukončil vleklý rozkol, který vznikl v roce 1993, kdy se Garri Kasparov rozkmotřil s Mezinárodní šachovou federací a založil vlastní soutěž. 

Páteční úvodní partie skončila remízou, když Topalov nedokázal využít výhody bílých figur. Vzápětí Kramnik s bílými zvítězil a přiblížil se triumfu, ale jeho bulharský soupeř ve třetí partii využil své výhody a vyrovnal.

Ruský šachista, který v případě prohry hrozil FIDE žalobou kvůli kontumaci páté partie, nakonec rozhodl u šachovnicového stolu. Čtvrtou partii stejně jako tu druhou vyhrál ve 45. tahu a získal potřebných 2,5 bodu.

Když Kramnik vyhrál, jeho tým vykřikl nadšením. Šachista se postavil, sevřel ruce nad hlavou a podal soupeři ruku. "Plánujeme, že se dnes s přáteli půjdeme opít," prohlásil bezprostředně po triumfu Kramnik, obvykle symbol klidu a elegance.

Tentokrát střídal oblečení, což bylo nezvyklé chování ve srovnání s jeho jednáním před pěti lety při zápase o titul profesionálního šampiona s Kasparovem. "Začal jsem experimentovat, nosit pořád stejné oblečení je nudné. Převlékal jsem si kalhoty a saka a dokonce jsem v desáté partii zkombinoval sako s džíny. Snažil jsem se chytit štěstí," vysvětlil. 

Topalov známý agresivním pojetím hry nesl porážku ve vyrovnaném a vypjatém zápase poměrně klidně. "Život jde dál, je mi jednatřicet a pořád mám šanci bojovat o mistrovský titul," řekl. 

Tentokrát o něj přišel vlastními chybami, když v několika partiích nevyužil šance na vítězství, kterých měl podle vlastních slov více. "Ve většině partií jsem byl iniciativní, ale dokázal jsem využít jen dvě šance. Naopak Kramnik využil všeho, k čemu se dostal," popsal klíčový rozdíl. Chyby však podle něj není možné úplně eliminovat.

"Je nemožné udělat chybu, pokud se po patnácti tazích dohodnete na remíze. Když je ale tady každá partie dlouhá padesát tahů, chyby jsou nevyhnutelné. Jsme lidé."

Kramnik měl už před pátkem ve hře se zkráceným časem výrazně lepší bilanci. Ve vzájemných partiích vyhrál o čtyři víc než Topalov. Ale za favorita se nepovažoval.

"Rapid šach a bleskový šach - to je loterie. Záleží na mnoha věcech, na tom, jak se člověk zrovna vyspí, a jestli má štěstí," řekl jednatřicetiletý Rus.

Ten před závěrem zápasu tvrdil, že Topalova jako mistra světa neuzná, pokud by o jeho vítězství rozhodla pátá partie, k níž po sporech s pořadateli odmítl nastoupit a prohrál ji kontumačně.

Bulharský velmistr si tehdy vynutil, aby FIDE zakázala Kramnikovi chodit na soukromou toaletu, protože ho podezříval, že na ní dostává nepovolené informace.

Většina expertů však soudí, že osočování ze zakázaných praktik bylo jen součástí války nervů a Kramnik si získal hodně příznivců, když i po kontumaci znovu usedl za šachovnici. V té chvíli totiž byla většina milovníků královské hry přesvědčena, že nový král ani tentokrát korunován nebude. 

Britský list Guardian tehdy napsal, že Kramnik je morálním vítězem bez ohledu na to, jak utkání dopadne. Otázkou však je, jestli ruského velmistra přiměla k návratu za stůl snaha ukončit šachové dvojvládí, nebo půl milionu dolarů za start v utkání, které by při předčasném odchodu nedostal. 

Nevraživost provázala zápas až do samého konce. Podle bulharského tisku to však byl záměr a oba aktéři prý dostali zvláštní odměnu za to, aby teatrálními gesty přilákali k utkání větší pozornost.

Problémy pokračovaly i dnes, kdy podle listu Echo Moskvy letiště v Elistě odmítlo přijmout letadlo s bulharským prezidentem Georgim Parvanovem, který chtěl přímo v dějišti povzbudit svého krajana. 

Výsledek: 
Kramnik (Rus.) - Topalov (Bulh.) 2,5:1,5, konečný stav 8,5:7,5.

 

Právě se děje

Další zprávy