Hushovd prohrál spurt s Ventosem

ČTK
28. 8. 2006 18:42
Almendralejo - Domácí jezdec Francisco José Ventoso měl nejvíce sil v hromadném finiši třetí etapy španělské Vuelty, s 219 kilometry nejdelší v letošním ročníku.
Peloton Vuelty
Peloton Vuelty | Foto: Reuters

Těsně za ním protnul cílovou pásku Nor Thor Hushovd a další druhé místo mu stačilo k celkovému vedení. V čele zvýšil Hushovd svůj náskok na jedenáct sekund. 

Pondělní etapa měla i dva jiné hrdiny. Ital Enrico Franzoi a Španěl David de la Fuente absolvovali plných 200 kilometrů v úniku, než sedm kilometrů před cílem rezignovali. Nedaleko cílového místa v Almendraleju poznali, že nemají šanci dotáhnout své sólo až do konce, a nechali se hlavním polem dojet. 

Balík se následně začal formovat pro hromadný finiš, činili se zejména jezdci stáje Quick.Step pro svého lídra Paola Bettiniho, ale olympijský vítěz tempu nestačil a odpadl.

Souboj nakonec proměnil v životní a nečekaný úspěch Ventoso z týmu Saunier Duval a v celkovém pořadí se posunul na třetí místo. Majitel zlatého trikotu Hushovd vede o 11 vteřin před Australanem Stuartem O'Gradym, Ventoso je těsně za ním. 

"Hodně jsem zariskoval, protože jsem začal zrychlovat poměrně brzy. Ale vyplatilo se! Říkal jsem si, že i když mě před cílovou páskou předjedou, aspoň jsem to zkusil," řekl novinářům čtyřiadvacetiletý Španěl poté, co předčil všechny slovutnější spurtéry. 

Mezi profesionály přitom Ventoso závodí teprve třetím rokem. "Špičkové sprintery jsem ale porazil už na prvním velkém závodu Kolem Kataru. Tehdy jsem byl nezkušený a myslel jsem si, že to může brzy vyjít znovu. Ale dočkal jsem se až teď," dodal. 

Po dnešní maratonské etapě si peloton v úterý odpočine, čeká jej pro změnu jen 136 kilometrů. Nejkratší úsek letošní Vuelty vede z Almendraleja do Caceres a je posledním před prvními kopci. Závod skončí 17. září v Madridu.

Výsledky - 3. etapa (219 km): 
1. Ventoso (Šp.) 5:43:45, 2. Hushovd (Nor.), 3. O'Grady (Austr.), 4. Zabel (Něm.), 5. McEwen (Austr.), 6. Napolitano, 7. Paolini (oba It.), 8 Horrillo (Šp.), 9. Clerc (Švýc.), 10. Nazon (Fr.) všichni stejný čas. 

Průběžné pořadí: 
1. Hushovd 10:10:13, 2. O'Grady -11, 3. Ventoso -12, 4. Bettini (It.) -14, 5. Arvesen (Nor.), 6. Sörensen, 7. Bak (oba Dán.), 8. Ljungqvist (Švéd.), 9. Sastre (Šp.), 10. Gustov (Ukr.) všichni -19.

 

Právě se děje

Další zprávy