Vítěz cyklistické Tour Landis dopoval

ČTK, SportPlus
27. 7. 2006 16:23
Paříž - Dopingové problémy cyklistické Tour de France pokračují. Pozitivní nález měl vítěz letošního ročníku Floyd Landis z USA.

Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámili představitelé Landisova týmu Phonak, kteří se o pozitivním testu na steroidní hormon testosteron dozvěděli od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) o den dříve.

Američan měl v cíli náskok pouhých 59 vteřin před druhým Oscarem Pereirem Sio ze Španělska. Ten by se tak měl po potvrzení kontrolního B-vzorku stát dodatečně vítězem 93. ročníku závodu. Landis se v tom případě stane prvním vítězem Tour, který by kvůli dopingu přišel o titul.

"UCI nás včera informovala o neobvyklém poměru testosteronu a epitestosteronu ve vzorku, který odevzdal Floyd Landis po sedmnácté etapě na Tour de France," uvedl v tiskovém prohlášení švýcarský tým.

Infobox

Co je to testosteron

  • Testosteron je nejúčinnější mužský pohlavní hormon, který vzniká ve varlatech. V době vývoje lidského plodu má vliv na vznik mužských pohlavních orgánů, později jeho tvorba stoupá opět až v pubertě, kdy se podílí na vývoji druhotných pohlavních znaků, například růstu nebo vývoji svalstva. Je také nezbytný pro správnou tvorbu spermií. 
  • Mužské pohlavní hormony jsou přirozenými anaboliky, což jsou látky, které mimo jiné podporují růst svalové hmoty. Testosteron je možno podat v lékové formě, stejně jako je možné některými léky utlumit jeho účinky. V lékařství se anabolika používají například u zesláblých jedinců, jsou však také zneužívána ve sportu ve formě dopingu. K účinkům anabolik patří zejména nárůst svalové hmoty, síly a vytrvalosti, redukce tuků, zvýšená agresivita nebo rychlejší regenerace organismu
  • Testosteron je na seznamu zakázaných anabolických steroidů světového antidopingového kodexu. Patří mezi látky, které jsou zakázány stále, tedy při soutěži i mimo soutěž. Přirozený poměr testosteronu a jiného hormonu epitestosteronu v lidském těle je 1:1. Pokud je tento poměr vyšší než 4:1, považuje se to podle pravidel Světové antidopingové agentury WADA za doping.

Svou vinu cyklista popírá. "Jestli jsem dopoval? V žádném případě!" řekl Landis v krátkém rozhovoru pro americký magazín Sports Illustrated.

A dodal, že požádá francouzskou laboratoř o analýzu vzorku B. Sám přišel s vysvětlením, proč má v těle zvýšenou hladinu testosteronu. Mohou za něj prý jeho problémy se štítnou žlázou, které trvají víc než rok.

"Musím kvůli tomu brát malé množství štítného hormonu. A to ústně," hájil se Landis, který se podle redaktora magazínu během interview rozplakal.

Landis se právě před týdnem ve čtvrtek v sedmnácté etapě, poslední horské, po heroickém výkonu vrátil do boje o celkové prvenství, které si nakonec v neděli v Paříži vychutnal. 

Mezinárodní cyklistická unie již ve středu informovala o jednom pozitivním testu během třítýdenní Tour, která je považována za nejtěžší etapový závod na světě.

Jméno však do zveřejnění výsledku B-testu nemůže zveřejnit. Informováni nicméně byli sám hříšník, jeho tým i příslušný národní cyklistický svaz. 

Během čtvrtka se však právě nad Landisem začala stahovat černá mračna, protože se bleskurychle odhlásil ze dvou plánovaných kritérií. Jedno měl jet v Dánsku, druhé v Nizozemsku. Ve stejné zemi již v úterý jeden exhibiční závod vyhrál. Těsně před dalším však ve středu večer bez jediného slova pořadatelům z hotelu v Eindhovenu odjel.

Oficiálním důvodem zrušení účasti v obou kritériích byly potíže s kyčlí, s níž má Landis od pádu před několika lety chronické problémy a zanedlouho podstoupí operaci.

Třicetiletý Landis ve čtvrteční 17. etapě v Alpách i s tímto hendikepem ujel nejbližším soupeřům téměř o šest minut a půlminutovou ztrátu na vedoucího Pereira vymazal o dva dny později v časovce. 

Navázal tak na sedmiletou nadvládu amerického krajana Lance Armstronga, jenž v minulosti rovněž několikrát čelil obvinění z dopingu, ale nikdy mu nebyl prokázán. Tým Phonak již požádal o analýzu Landisova B-vzorku.

"Abychom dokázali, že pozitivní výsledek byl způsoben buď přirozenou cestou, nebo omylem," uvedla stáj s tím, že pokud druhý vzorek podezření potvrdí, Phonak okamžitě Landise propustí.

"Celé vedení i jezdec byli šokováni fyziologickým výsledkem," dodali týmoví funkcionáři.

Pereiro by dodatečné přidělení titulu rozhodně nebral jako satisfakci. "Mám rozporuplné pocity, protože je to špatná zpráva pro cyklistiku. Raději bych zůstal druhý a aby pozitivní výsledek nebyl potvrzen," řekl španělskému deníku AS.

Stáj Phonak už měla s dopingem některých svých hvězd v minulosti potíže. Svou pověst si podvodem pokazili například bývalý mistr světa Oscar Camenzind nebo olympijský vítěz v časovce z Atén Tyler Hamilton. Ten měl následně doping v těle i při Vueltě. Stáj proto na podzim roku 2004 málem nezískala licenci pro elitní závody seriálu ProTour.

Vedoucí jezdec Tour de France Oscar Pereiro na startu 17. etapy.
Vedoucí jezdec Tour de France Oscar Pereiro na startu 17. etapy. | Foto: Reuters

Před čtyřmi dny si užívali Landisovy slávy i jeho rodiče. Poslední etapu přitom neviděli, přednost dali bohoslužbě. Arlene Landisová dnes řekla, že se synem ještě nemluvila, ale pokud vzal nějaký lék na tlumení bolesti problematické kyčle, pak by na něj vinu nesváděla. "Jestli to ale bylo něco horšího, tak si vítězství nezasloužil," řekla agentuře AP. 

Dalšího komentáře se vystříhala, neboť by nechtěla nikoho odsuzovat předem. "Pro každého jezdce je to pokušení, to vím. Nebudu dělat unáhlené závěry. Ale zklamalo mě to," dodala.

Pokud bude Landis diskvalifikován, posune se na 64. místo Pavel Padrnos, čímž by se postaral o nejlepší umístění českého jezdce na Tour v historii. 

Před dvěma lety Padrnos závodil s Landisem ve stejném týmu US Postal a před startem letošní Tour jej tipoval na vítěze. "Je potřeba počkat, jak to bude Floyd odůvodňovat," řekl český cyklista ČTK.

Dodal, že americká stáj je jednou z mála, kterých se doping zatím nedotkl. Phonak měl naopak usvědčených jezdců již několik. "A je trochu zajímavé, že případ stejné látky se ve stáji Phonak objevil již potřetí," upozornil Padrnos, jehož tým se přejmenoval na Discovery Channel..

Dodatečné odnětí tak ceněného triumfu by se v historii cyklistiky neudálo poprvé. Vloni byl po závodě potvrzen pozitivní dopingový test na zakázanou látku EPO u nejlepšího jezdce Vuelty Roberta Herrase. Španěl tak o své rekordní čtvrté vítězství přišel a navíc dostal dvouletý zákaz závodění.

Doping zastavil Ullricha i Bassa

První ránu utpěl peloton prestižního závodu už těsně před startem. Kvůli podezření z účasti ve velké španělské aféře s podpůrnými látkami stáhli šéfové týmů na dvě desítky jezdců v čele s favority Němcem Janem Ullrichem a Italem Ivanem Bassem.

Nejprve stáj T-Mobile svého lídra Ullricha suspendovala kvůli podezření z účasti v dopingovém skandálu ve Španělsku a především kvůli tomu, že svým zaměstnavatelům lhal.

Netrvalo dlouho a mimo hru byl i další favorit Ivan Basso. Vedení všech jedenadvaceti týmů se dohodlo, že na start nepůjde nikdo, kdo byl v mamutím španělském skandálu namočený.

Navíc místo nich nesměli nastoupit náhradníci, takže například T-Mobile jel jen v sedmi lidech. Přesto dokázal týmovou soutěž vyhrát.

Jedna z největších německých televizních stanic ZDF kvůli skandálu zvažuje, že přestane Tour vysílat. "Podepsali jsme smlouvu na sportovní událost a ne přehlídku farmacie," prohlásil šéfredaktor Nikolaus Brender.

 

Právě se děje

Další zprávy