Házenkáři se probojovali na MS

ČTK
18. 6. 2006 19:59
Brno - Čeští házenkáři se probojovali na mistrovství světa, které se uskuteční příští rok v Německu.
Házená - ilustrační foto.
Házená - ilustrační foto. | Foto: Reuters

V odvetném kvalifikačním utkání v Brně porazili tým Srbska a Černé Hory 36:27, před týdnem v Čačaku vyhráli 37:31. Nejlepším střelcem českého týmu byl Jícha s osmi brankami.

V úvodní čtvrthodině odvetného duelu zápolil domácí tým s nervozitou. Snaha nedovolit soupeři, aby snížil šestibrankové manko, české hráče svazovala; hráli sice pozorně v obraně, v útoku však dlouho postrádali důraz i přesnou ruku. Srbové si udržovali jednobrankový náskok, na který však čeští házenkáři vždy odpověděli vyrovnáním.

Za stavu 5:5 se dostal domácí tým při vyloučení Vítka a po něm i Nocara do úzkých, 37 sekund se čeští házenkáři dokonce bránili jen ve čtyřech. Soupeř toho využil k získání tříbrankového náskoku 8:5 a hrozilo, že celkové skóre kvalifikačního dvojutkání vyrovná.

Zlepšená hra v obraně, skvělé zákroky brankáře Galii a přesnější koncovka ale záhy přinesly rozhodující zvrat. V průběhu sedmi minut se českým házenkářům povedla šňůra sedmi branek, na nichž se nejvíce podíleli v roli zakončovatelů Jícha a Filip.

Srbové ztratili jistotu, často chybovali v rozehrávce a poločas prohráli o tři góly. Deset sekund před koncem půle si vzal trenér Pauza oddechový čas a po učebnicovém signálu Házl současně s klaksonem zvýšil na 18:15.

Hned po změně stran se podařil českým házenkářům druhý trhák, kterým definitivně zlomili soupeřův odpor. Po chybných srbských rozehrávkách dali v krátkém časovém úseku tři branky z rychlých brejků, sólové akce pokaždé bezchybně zakončil Filip. Srbové působili v těchto okamžicích bezradně, brankář Galia jim s přehledem vychytal většinu protiútoků.

Závěr zápasu už byl jednoznačnou záležitostí českých házenkářů. Trenér Pauza dal postupně příležitost všem hráčům z lavičky, za stavu 33:25 vystřídal Galiu v brance Štochl, jenž se rovněž blýskl několika excelentními zákroky a pět minut nedostal gól. Srbové postupem času zcela rezignovali.

"Na našem týmu se projevilo sebevědomí, kterým jsme dokázali překonat kritickou chvíli za stavu 5:8. V tomto okamžiku soupeř měnil na spojkách celé bloky hráčů a vsadil na neokoukané juniory," řekl po utkání trenér Pauza a dodal, že za nepříznivého stavu uvažoval o změně rozestavení.

"Při losování kvalifikace jsem si Srbsko vůbec nepřál, neboť na jeho hru si nemůžeme dovolit vytáhnout obranu. Proto si o to více cením úspěchu, že se nám přes tak kvalitního protivníka podařilo postoupit," dodal Pauza.

Trenér házenkářů Srbska a Černé Hory Jovica Eletovič si posteskl, že mu chybělo několik zraněných opor. "Postup jsme ztratili už po porážce v prvním zápase. V Brně jsme proti kvalitnímu protivníkovi už mnoho šancí neměli. Do hry jsme zařadili tři nadějné juniory, kteří rozhodně nezklamali," řekl Eletovič.

Výsledek:
Česká republika - Srbsko a Černá Hora 36:27 (18:15)
Branky:
Jícha 9, Vítek a Filip po 7, Kubeš 3, Nocar, Házl a Sobol po 2, Hrubý, Juříček, Řezníček a Szymanski po 1 - Nenadič a Maksič po 5, Petrič 4, Bojinovič a Toskič po 3. Rozhodčí: Hansson, Olsson (oba Švéd.). Vyloučení: 6:4. Sedmimetrové hody: 4/2 - 4/3. Diváci: 2500. První zápas 37:31, postupuje ČR.

Slovákům i Švédům šampionát utekl

Zatímco čeští házenkáři si zahrají v lednu na mistrovství světa v Německu, slovenským reprezentantům se postup nepodařilo vybojovat. Po úvodní vysoké prohře s Maďarskem podlehli i v sobotní odvetě, a to o čtyři branky 28:32.

Spolu s Maďarskem a českým týmem prošli evropským play-off také Poláci, Slovinci, Rusové, Islanďané, Ukrajinci a rozdílem jediného gólu i Norové. Mezi elitou naopak budou chybět čtyřnásobní mistři Evropy Švédové, kteří po absenci na olympijských hrách v Aténách a letošním ME přijdou o třetí velký turnaj.

Mistrovství světa pro 24 týmů se uskuteční od 19. ledna do 4. února. Účast již měli jistou obhájci titulu Španělé, domácí Němci, Francie, Dánsko, Chorvatsko, Kuvajt, Korea, Katar, Tunisko, Egypt, Maroko, Angola, Brazílie, Argentina, Grónsko a Austrálie.
Výsledky - play off, odvety:
Rakousko - Slovinsko 25:31 (13:14), první zápas 26:36, postoupilo Slovinsko; Polsko - Řecko 29:20 (12:6), první zápas 22:27, postoupilo Polsko; Maďarsko - Slovensko 32:28 (17:13), první zápas 33:24, postoupilo Maďarsko; Rusko - Švýcarsko 44:28 (22:16), první zápas 41:26, postoupilo Rusko; Norsko - Rumunsko 27:27 (17:13), první zápas 30:29, postoupilo Norsko; Island - Švédsko 25:26 (10:12), první zápas 32:28, postoupil Island; Ukrajina - Portugalsko 25:26 (14:12), první zápas 30:21, postoupila Ukrajina.

 

 

Právě se děje

Další zprávy