Basketbalisté zahájí boj o ME

ČTK
28. 8. 2006 17:12
Opava - Čtvrtečním utkáním s Belgií zahájí čeští basketbalisté boj o přímý postup na ME do Španělska.

Výběr kouče Zdeňka Hummela zvládne úvodní kvalifikační cyklus během šestnácti dnů: ze skupiny s Ruskem, Belgií a Maďarskem bude mít jistou účast na šampionátu vítěz, postoupí i dva nejúspěšnější týmy z druhých míst všech čtyř skupin. 

"Favoritem je Rusko, ale je otázka, kteří hráči za něj budou hrát," řekl na dnešní tiskové konferenci reprezentační trenér Hummel. Zvládnout první dva zápasy, to je podle Hummela i hráčů klíč k úspěchu.

"Musíme doma porazit Belgii a vyhrát v Maďarsku," prohlásila největší hvězda českého výběru Jiří Welsch. 

Dosud se reprezentace věnovala ladění vlastní formy, ale už dnes realizační tým i hráči odstartují seriál videozáznamů ze zápasů příštích protivníků. Hummel si pochvaluje, že se podařilo nashromáždit dostatek studijního materiálu.

"Přišly i poslední přípravy Maďarů a Ruska, do čtvrtka máme maximum na to, abychom si udělali rozbor. Informací máme dost," tvrdil český trenér. 

Minimálně úvodem kvalifikace tým provede zbrusu nová dvojice rozehrávačů. Štěpán Vrubl s Pavlem Benešem zastanou místa Whitfielda a Czudka. Na přílet naturalizovaného Američana ze Spojených států na přípravný kemp reprezentace čekala do minulého čtvrtka, ale Hummel se pak rozhodl vsadit na jiné hráče.

"Hráč jako Whitfield možná bude chybět, ale na druhou stranu je to kladné z toho důvodu, že by přijel na poslední chvíli a bez přípravy. Možná by nám to víc ublížilo," upozornil Hummel. 

Beneš ani Vrubl nemají tolik zkušeností, ale podle trenéra je šlechtí velká tréninková píle. "Mají ohromný přístup a nebylo by vůči nim férové je vyřadit. Vrubl ukázal maximální přístup k reprezentaci, jaký jsem kdy zažil," poklonil se brněnskému rozehrávači. 

Kdyby navíc mužstvo na ožehavém postu mělo potíže, může před kterýmkoliv zápasem sáhnout po jiném muži z třiadvacetičlenné soupisky. Na ní je i Whitfield.

"Po telefonu jsme si všechno vyjasnili. Nezříká se reprezentovat a nebral to jako urážku, že jsme na něj nepočkali. V Permu nám dokonce přijde fandit," uvedl vedoucí reprezentačního celku Dušan Štěnička. 

Vysvětlil, že Whitfielda za Atlantikem zdrželo vyřizování víz pro jeho nové angažmá právě v ruském Permu. "Poslali mu to poštou a on na to musel doma počkat, aby to mohl vyplnit. Nakonec by dorazil až v neděli. Pochopil, že jsme na něj nemohli tak dlouho čekat," objasnil Štěnička. 

Hummel s asistentem Budínským hledali optimální sestavu pět týdnů. "Až v posledním přípravném zápase s Estonskem jsme vyzkoušeli předpokládanou možnou sestavu a střídání a myslím, že výkon byl solidní, i když to nechci přeceňovat," podotkl Hummel.

"Současný kádr má zdravé sebevědomí. Navíc máme šest dvoumetrových křídel a to má taky málokdo," doplnil. 

Pokud český tým neuspěje v první fázi kvalifikaci, má ještě možnost v dodatečné části, ve které se o poslední volné místo střetne zbylých deset týmů. 

Program české reprezentace v kvalifikaci ME: 
31. srpna: Česko - Belgie, 3. září: Maďarsko - Česko, 6. září: Rusko - Česko, 9. září: Belgie - Česko, 13. září: Česko - Maďarsko, 16. září: Česko - Rusko.

 

Právě se děje

Další zprávy