Mladí atleti závodí na MS pod dohledem hvězd

zh
10. 7. 2007 18:00
Vítkovický stadion čeká další velká atletická akce
Ostravský tartan ani nestačil vystydnout a už se na něm koná další velká mezinárodní akce.
Ostravský tartan ani nestačil vystydnout a už se na něm koná další velká mezinárodní akce. | Foto: Ondřej Besperát

5 ROČNÍKŮ MS DO 17 LET

  • Marrakeš 2005 (Maroko)
  • Sherbrooke 2003 (Kanada)
  • Debrecen 2001 (Maďarsko)
  • Bydgoszcz 1999 (Polsko)

Ostrava - Centrem Ostravy prochází průvod stovek mladých lidí s národními vlajkami, vyhrává hornická dechovka, kolem se míhají žongléři na vysokých jednokolkách a tanečnice. Pátý ročník mistrovství světa v atletice do sedmnácti let může začít.

Organizátoři z Českého atletického svazu a představitelé ostravské radnice pojali úterní slavnostní zahájení opravdu velkolepě. Vše má večer korunovat koncert Čechomoru na Prokešově náměstí.

Zahájení ochromí několik dopravních tepen, odkloní trolejbusy a vynutí si náhradní autobusovou dopravu.

Moravská metropole je patřičně hrdá, že se krátce po mítinku Zlatá tretra koná na Městském stadionu další velká atletická akce.

Co do organizace, logistiky, nároků na dopravu, ubytování či stravování přirovnávají dorosteneckou akci k šampionátu dospělých.

Rekordní Ostrava

Šampionátu, jenž se koná od 11. do 15. července, se zúčastní 1 600 atletů ze 188 zemí, dalších 700 osob tvoří doprovod.

Někteří jsou na místě už od začátku července, největší nápor očekávalo ostravské letiště v Mošnově těsně před zahájením. Ostrava zřejmě trhne účastnický rekord, jenž držel marocký Marrakeš. Tam předloni soutěžilo přes 1400 atletů. 

Pořadatelé rovněž tlačili na české zastupitelské úřady, aby pro mladé atlety zjednodušily a urychlilo udělení víza. Vízovou povinnost totiž měly mít odhadem plné dvě třetiny sportovců.

Jan Železný přednášel mladým atletům v Ostravě. Prý se nemají bát svých chyb a mají se z nich poučit.
Jan Železný přednášel mladým atletům v Ostravě. Prý se nemají bát svých chyb a mají se z nich poučit. | Foto: Ludvík Hradilek

Ti, kdo přiletěli v předstihu, nemuseli litovat. Absolvovali společné tréninky s atletickými hvězdami místními i zahraničními - s Janem Železným, Ludmilou Formanovou, Šárkou Kašpárkovou nebo se slavnou francouzskou čtvrtkařkou Marie-José Pérecovou, dánským světovým rekordmanem na 800 metrů Wilsonem Kipketerem či s ruskou běžkyní Světlanou Mastěrkovovou.

Ty k mládeži promluvili i na semináři. Kipketer jim kladl na srdce, že trénink musí být jejich životní styl, Jan Železný nabádal, ať se nebojí chyba poučí se z nich, Šárka Kašpárková radila, ať nezanedbávají studium.

Pro atletické naděje byla připravena i simulovaná antidopingová kontrola, ale také návštěva Hornického muzea OKD v Ostravě nebo Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Mladé hvězdy často září i později

Světový šampionát sedmnáctiletých má již své hvězdy, které mohou zazářit i později v seniorské atletice. V této kategorii už existují talenti, u kterých je pravděpodobné, že se prosadí i mezi dospělými.

"Dokazují to ostatně výkony některých šampionů z roku 1999," potvrzuje jeden z manažerů šampionátu Alfons Juck. Tehdy na historicky prvním šampionátu sedmnáctiletých v polském městě Bydgoszcz kupříkladu triumfovala na 3000 metrech nynější světová rekordmanka Meseret Defarová. Bylo jí pouhých 15 let.

Letos by podle Jucka mohl být velkou hvězdou ukrajinský diskař Mykyta Nestěrenko.

Mladí talenti často vydrží až do seniorů. Na MS do 17 let v roce 1999 triumfovala Meseret Defarová,nynější světová rekordmanka.
Mladí talenti často vydrží až do seniorů. Na MS do 17 let v roce 1999 triumfovala Meseret Defarová,nynější světová rekordmanka. | Foto: Reuters

Z českých atletů vyzdvihuje sprintera Václava Zicha, vícebojařky Nikol Ogrodnikovou a Kateřinu Cachovou či oštěpaře Jakuba Vadlejcha.

Svazový trenér mládeže Jiří Kreuter shodně věří vícebojařkám a zmiňuje jejich výkony okolo 5300 bodů.

Velké šance dává i oštěpaři Vadlejchovi, jemuž očividně prospívá společná příprava s českou rekordmankou Barborou Špotákovou.

Letos si totiž vytvořil osobní rekord 71,21 metrů sedmisetgramovým oštěpem. Tak daleko v Česku nehodil žádný jeho vrstevník už pěkných pár let.
 
V padesátičlenné české nominaci je 24 dívek a 26 chlapců. Více nadějí se připisuje mužské části výpravy. Pro každého českého závodníka by podle Kreutera bylo úspěchem dosažení finále.

Na předchozím MS předloni v Marrakeši byla největším českým úspěchem stříbrná medaile koualře Vladislava Tuláčka.

Podstatně produktivnější byla a zřejmě opět bude kubánská výprava. V Maroku  získala šest medailí se sedmi atlety. V Ostravě jich bude soutěžit osm a opět má každý velkou šanci na cenný kov.

 

Právě se děje

Další zprávy