Přijde Šebrle v Götzisu o světový rekord?

ČTK
25. 5. 2007 14:29
Götzis - Američan Bryan Clay se na slavném mítinku v Götzisu.pokusí překonat světový desetibojařský rekord Romana Šebrle.

Sám Američan optimismus brzdí, hlasy ze zákulisí však o překonání výkonu 9026 právě z Rakouska v roce 2001 hovoří jako o
reálné šanci.

Olympijský vítěz Šebrle bude u toho, stejně jako bývalý světový rekordman Tomáš Dvořák a další dva Češi Josef Karas a sedmibojařka Denisa Ščerbová.

Clay pod alpskými vrcholky trénuje již týden. "Když to půjde jako obvykle, tak počítám tak 8600 bodů," prohlásil mistr světa a obhájce loňského vítězství.

Trochu ho sice pobolívalo koleno, ale už je prý v pořádku. "Hlavním cílem je mistrovství světa v Ósace, Götzis ukáže, jestli jsem na dobré cestě. Trénink byl rozhodně velmi kvalitní," řekl v pátek novinářům rodák z Havaje, který loni vyhrál nejlepším světovým výkonem 8677 bodů i za silného deště a nepříznivého počasí.

V Götzisu bude závodit celá světová špička. Ve startovní listině je deset z patnácti nejlepších desetibojařů loňské sezony a celkem 17 mužů s osobním rekordem lepším 8000 bodů.

Vedle Claye a Šebrleho budou o přední příčky bojovat Kazach Dmitrij Karpov, bronzový olympijský medailista, halový mistr světa 2006 Němec André Nicklaus, bronzový z ME Rus Alexej Drozdov či talentovaný Bělorus Andrej Kraučanka.

Ženskému startovnímu poli vévodí olympijská vítězka Carolina Klüftová ze Švédska, která prohrála v sedmiboji naposledy v roce 2001.

Do Götzisu přijelo deset z jedenácti nejlepších sedmibojařek loňské sezony včetně Britky Kelly Sothertonové, která rozpustilé Švédce zle zatápěla v zimě na halovém ME v Birminghamu.

"Chci si ten závod hodně užít, bude to jediný sedmiboj před mistrovstvím světa," prohlásila Klüftová. "Je to zkouška pro další olympijskou sezonu, uvidíme, jestli se to osvědčí," vysvětlila.

Šebrleho přibrzdila v přípravě před dvěma týdny krátká nemoc, světový rekordman se z ní ale už otřepal. "Je to stále lepší a lepší, za chvíli budu nejlepší," smál se v dobré náladě.

Přátelská atmosféra v Götzisu na něj má blahodárné účinky. "Ideální místo na rekordy. Bryan na to určitě má, ale muselo by mu to všechno extrémně vyjít," řekl Šebrle. Sám chce bojovat, i když tuší, že jeho forma stále není ideální.

Dvořák s Karasem a Ščerbovou si do Rakouska přijeli pro limity na MS v Ósace. "Všichni vypadají nabitě, já snad taky," usmíval se Dvořák. Stěžoval si jen na postel.

"Bolí mě z ní záda. A taky si zítra ráno asi budu muset dát panáka na tlak," prohlásil. Svým dvanáctým startem v Götzisu se vyrovnal nejčastějším účastníkům Rusovi Lvu Lobodinovi a Miku Smithovi z Kanady.

Karasovým cílem je zlepšení osobního rekordu 7849 bodů, mírnější limit na MS je o bod tvrdší. "Chci prodat formu, hodně jsme trénovali," uvedl Karas, který do přípravy investoval hodně peněz a dost se zadlužil.

"Takže potřebuju skončit do desítky, abych mohl splácet," připomněl poslední ohodnocenou pozici. S mírnějším limitem ale na MS může pouze jeden atlet, přísnější kritérium je 8000 bodů.

Ščerbová přijela poprvé do Götzisu s novým piercingem pod dolním rtem, který si nechala nastřelit na soustředění ve Španělsku. "Líbilo se mi to, tak proč ne," prohlásila.

Pakliže chce dálkařská specialistka na MS, musí napočítat 5900 bodů nebo skočit do dálky 660 cm. "Aspoň jedno kdyby vyšlo," dodala s úsměvem. Zlepšila prý vrhy, na zkvalitnění osobního rekordu 5828 bodů si věří.

 

Právě se děje

Další zprávy