Radek Nohl Radek Nohl | Rozhovory
5. 3. 2011 19:19

Rozhovor o špíně na ministerstvu obrany. Důkazy nebudou

Bývalý šéf Vojenského zpravodajství uvádí svou verzi, jak je to s armádními zakázkami
Pandury.
Pandury. | Foto: Jan Langer

Praha - Téměř čtyři roky bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík mlčel.

Teď požádal o zbavení mlčenlivosti a vystoupil před bezpečnostním výborem, který pak okamžitě vyzval bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou k rezignaci. Ta to ale rezolutně odmítla.

Krejčík promluvil i o nákupu pandurů nebo pronájmu gripenů. "S těmito kauzami to dopadne tak, že nikdo nebude odsouzen," předpovídá v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Důvod je podle něj jednoduchý - nejsou důkazy.

A.cz: Jak to bylo s nákupem pandurů nebo pronájmem gripenů?

Miroslav Krejčík: V těchto případech byly pochybnosti, které se prověřovaly. Ovšem nebylo to o tom, že by nějaký politik nebo úředník přijal úplatek. V případě pandurů vedli zástupci společností nekalé praktiky - pomlouvala se konkurence, říkalo se, že jedna firma má špatné zboží, druhá ho má lepší. Nikdo to ale nemohl říct naplno, tak se kolem toho dělaly tanečky.

A.cz: A jak tyto kauzy tedy skončí, podle vás?

S gripeny, pandury a tatrami to dopadne tak, že nikdo nebude nakonec odsouzen. Tohle je můj realistický výhled, protože o důkazy je nouze. Tak to prostě je.

Pandurem na vlastní kůži, podívejte se:

A.cz: Takže se v těchto případech korupce objevila, nebo ne?

O těchto zakázkách rozhodovala vláda. Pokud se má hledat kořen podezření, tak je potřeba ho najít mezi politiky. V tomto prostředí se říká za co, za kolik a mnohdy i kdo. Ale my jsme politiky neprověřovali. Nějaké pochybení jsme našli ze strany úředníků, předali jsme ale vše policii. Kdyby se prokázala korupce, tak bychom gripeny nebo pandury neměli.

A.cz: Proč jste se zastal bývalého ministra obrany Martina Bartáka, který je v případech korupce hlavńím podezřelým?

Já jsem ho zažil v době, kdy ho přivedl ministr obrany Jiří Šedivý a poté byl náměstkem pod Vlastou Parkanovou. On měl zájem věci v resortu řešit. To dříve nebylo běžné. Za tu dobu co jsem s ním pracoval, nemohu říct, že je lump. To, co se dělo pak, ale nevím.

Miroslav Krejčík.
Miroslav Krejčík. | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Bylo v pořádku, že za prodej tater dostal Pavel Stošek (jeden z aktérů případu - pozn.red) nevysvětlenou obří provizi?

My jsme měli podezření, že některé komponenty mohou být předražené. Proto jsme chtěli, aby byl proveden audit. Ten řekl, že cena byla standardní. Závěr byl, že provize, která byla vyplacena, nešla z navýšené ceny. Firma si ji odečetla ze svého zisku. Otázkou zůstává, jestli skutečně ten člověk vykonával reálnou činnost.

A.cz: Proč jste chtěl o zakázkách promluvit až teď? Téměř čtyři roky po vašem odchodu z místa šéfa Vojenského zpravodajství...

V září loňského roku jsem se dozvěděl novou informaci, která pro mě byla velmi šokující. Napsal jsem dopis ministru obrany Alexandru Vondrovi. Požádal jsem ho, zda by dokument, o kterém jsem se dozvěděl, mohl najít a zajistit. Informoval jsem o tom i premiéra Petra Nečase. Za krátkou dobu mi oba odpověděli, že dokument našli a předali vše policii.

Ta si mě k výslechu pozvala letos v lednu, já až do té doby dopis neviděl. Až poté jsem se dozvěděl, že můj tehdejší podřízený Pavel Adam napsal, že jsem spáchal devět zločinů. Prý jsem odmítal plnit úkoly ministryně Parkanové, nebo jsem schraňoval diskreditační materiály na její podřízené. Kvůli tomu jsem následně sám podal trestní oznámení.

A.cz: Myslíte si tedy zpětně, že to mělo vliv na váš konec?

Den předtím než jsem rezignoval a patnáct dní poté co pan Adam dopis napsal, si mě na vládu pozval tehdejší premiér Mirek Topolánek a vicepremiér Jiří Čunek. Řekli mi jednu věc: buď odstoupíte, protože to ministryně chce, nebo dá sama demisi.

A.cz: Tak jste radši rezignoval sám?

Já byl od března na odchodu. Někteří členové vlády ale tehdy nechtěli, abych skončil. Přesto jsem vystoupil na uzavřeném jednání vlády. Řekl jsem jim, že si nejsem vědom nějakého pochybení a druhý den jsem rezignoval.

A.cz: Měl jste s bývalou ministryní nějaký konflikt?

Ne. My spolu mluvili čtyřikrát, dohromady asi deset minut. Paní Parkanová vydává prohlášení, která si myslí, že jsou pravda, ale nemá je ověřené.

A.cz: Dobře, a vy s tím bude něco dělat?

Právníci říkají: dejte žalobu. Já to zatím zvažuji.

 

Právě se děje

Další zprávy