Eliška Bártová Eliška Bártová | Rozhovory
21. 7. 2009 13:50

Živě o datech StB: Nahlédnout smíte i do Gottova spisu

Hostem online rozhovoru Aktuálně.cz je historik Petr Blažek
Foto: Jan Langer

Praha - Na internetu lze od minulého týdne hledat mezi statisíci jmen, o které se zajímala StB.

Nevíte, jak se v databázi orientovat, proč vznikla, co to znamená, když v ní najdete jména svých příbuzných, či co znamenají poznámky za jmény, jako například blokovaná osoba?

Na dotazy čtenářů Aktuálně.cz týkající se databází EZO odpovídal historik z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd Petr Blažek.

Blažek se dlouhodobě soustřeďuje na československé dějiny 20. století, především pak na roli tehdejší opozice a odporu proti komunistickému režimu.

Blažek působil v odboru bezpečnostních složek ministerstva vnitra, poté v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Databázi zájmových osob StB zveřejnil minulý týden bývalý disident Stanislav Penc.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:04Autor: Ema

Otázka: Čo je to blokovaná osoba?
Ďakujem

Petr Blažek: Dobrý den, jednoduše řečeno, jedná se "blokaci“ zájmové osoby ke konkrétnímu svazku. Důvodem byla snaha StB, aby nedocházelo při současném zájmu jejích různých složek o tohoto člověka k možným problémům (zjednodušeně řečeno, aby si příslušníci StB nepřekáželi). Bez znalosti dalších údajů nevypovídá nic konkrétního, je třeba se podívat, o jaký svazek se jedná a v jaké kategorii byla tato osoba vedena. Tento termín je docela dobře vysvětlen v rubrice často kladené dotazy www.svazky.cz.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:10Autor: Jan Jelínek

Otázka: Našel jsem své jméno v seznamu, ačkoliv jsem s Stb nikdy nic neměl, jen jednou se mě snažili získat, ale neuspěli. Jak zjistit, proč jsem přesto v seznamech?

Petr Blažek: Evidence zájmových osob (EZO) není seznam spolupracovníků StB. Jedná se - jak naznačuje samotný název databáze - o evidenci, do níž StB zapisovala vybrané údaje o osobách, o které měla ýz různých důvodů zájem. proto také tato databáze dodnes slouží v Archivu bezpečnostních složek jako jedna z důležitých archivních pomůcek při vyhledávání spisů a svazků. Pokud chcete zjistit, zda jste byl evidován jako spolupracovník StB, obraťte se na Archiv bezpečnostbních složek, na jehož stánkách najdete příslušný vyhledávač. V roce 2002 vstoupil v platnost zákon č. 107/2002 Sb., na jehož základě publikovala ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti seznamy osob evidovaných ve vybraných kategoriích spolupracovníků StB. podívejte se také do seznamu nezveřejněných svazků spolupracovníků (celá ČR, 25 tis. záznamů), který je na stránkách sdružení Odboj Jičínsko. Odkazy najdete na www.svazky.cz

Odpovězeno: 21. 07. | 12:20Autor: Dr. No

Otázka: U jednoho záznamu EZO jsem našel datum zavedení 27.09.1990. Znamená to, že svazky nějak zpracovávalo ještě porevoluční FMV? Co konkrétně s databází dělalo?

Petr Blažek: Na tuto skutečnost upozornil včera Jiří Šťastný v IDNES.cz, bohužel s naprosto zavádějící interpretací. Jedná se pouze o datum zavedení údaje z pramenů StB, nikolv o založení nového svazku. Uvádí tři příklady osob, u nichž je jako datum zavedení uveden rok 1990 nebo 1991. Z toho usuzuje, že se o danou osobu zajímala polistopadová tajná služba a založila k ní svazek. Tvrdí také, že uveden ésvazky se nevyskytují v evidešncích StB. Například jméno a příjmení prof. Viléma Prečana se v databázi objevuje několikrát, jednou s datumem zavedení v roce 1990. Ovšem v příslušném řádku je odkaz na spis, který má archivní číslo V-32130 MV - podle archivního protokolu, který je k dispozici v ABS, se jedná o vyšetřovací spis, který vedla Správa vyšetřování StB a byl uložen do archivu v roce 1981. Je k němu evidovováno 15 osob (např. Zdeněk Mlynář, Vojtěch Mencl či Ludvík Vaculík). Jako druhý příklad, který uvádí, je Sergej Mach. Jak je v EZO napsáno, narodil se v roce 1890 - pokud by tedy o něj tajné služby měly zájem, bylo by mu v roce 1990 přesně 100 let! Ve skutečnosti je na příslušném řádku odkaz na spis H-101, což je spis uložený ve fondu H (historický fond) a je z padesátých let. Z toho, že jsou jako datumy zavedení v RZO uvedeny také roky 1990 a 1991, tedy vyplývá, že se polistopadová kontrarozvědka snažila evidenci doplňovat o údaje, které měla z pramenů StB. Každopádně databáze EZO byla v držení tajných služeb a je to tedy otázka pro ně.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:21Autor: jiri

Otázka: Nechapu jak se me jmeno objevilo v seznamu.
Je tam jen den zalozeni evidence.Nic vic.Zadne jine zaznamy.Nikdy me nikdo nekontaktoval,nepresvedcoval o spolupraci a ji jinak si nemyslim ze jsem v te dobe byl nejak zajimavou osobou.

Petr Blažek: Dobrý den, vysvětlil jsem to již dříve, prosím najděte si příslušnou odpověď. Děkuji

Odpovězeno: 21. 07. | 12:21Autor: Petr

Otázka: Dobrý den,mě by zajímalo když jsem v databázi jak zjistit proč jsem se tam octnul.Děkuji.

Petr Blažek: Dobrý den, vysvětlil jsem to již dříve, prosím najděte si příslušnou odpověď. Děkuji

Odpovězeno: 21. 07. | 12:22Autor: Šťoura

Otázka: Našel jsem příbuzného, zaevidovaného v roce 1977, když již byl dávno v emigraci, kde posléze umřel.
Mohl být spolupracovník, nebo jen o něj STB projevila zájem?

Petr Blažek: Dobrý den, vysvětlil jsem to již dříve, prosím najděte si příslušnou odpověď. Děkuji

Odpovězeno: 21. 07. | 12:27Autor: Milan

Otázka: Pane Blažku, můžete prosím sdělit, jak mohu zjistit obsah svazku (kam a na koho se obrátit), který založila STB v r. 1986 na mou osobu? V databázi EZO není uvedeno číslo, jen datum založení. Děkuji Milan

Petr Blažek: Dobrý den, můžete se obrátit na Archiv bezpečnostních složek, který je správcem evidencí a dochaných archiválií po StB. Jak přesně žádat o dokumenty, najdete na stránce http://www.abscr.cz/cs/jak-zadat Pokud je v EZO uvedeno registrační čí archivní číslo, napiště je do žádosti také. Vzhledem k tomu, že se jedná ve Vašem případě o druhou polovinu osmdesátých let, je možné, že byl příslušný operativní svazek (pokud to třeba není vyšetřovací spis) zlikvidován na konci roku 1989.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:29Autor: Emil

Otázka: Co znamená poznámka: "EVIDOVANÁ OSOBA KE SVAZKU NEBO SPISU" ?

Petr Blažek: Evidovaná osoba ke spisu velmi jednoduše řečeno znamená, že ke konkrétní osobě vedla StB nějaký spis nebo tuto osobu k již existujícímu spisu přiřadila do své evidence (tzv. blokace). bez znalosti dalších údajů to pouze znamená, že daná osoba byla v nějakém vztahu k StB. Jak tento vztah vypadal, je nutné zjistiti další údaje, nejlépe v ABS http://www.abscr.cz/cs/jak-zadat

Odpovězeno: 21. 07. | 12:37Autor: Ivan

Otázka: Dobrý den, u mého příbuzného jsem našel v databázi EZO datum zavedení až leden 1991, to pořád ještě StB pracovala?

Petr Blažek: Již vysvětleno výše, neznamená to, že si k Vašemu příbuznému v roce 1991 nově vedla nový spis. je nutné se podívat, na co příslušný řádek ("vložení") odkazuje - pokud je tam archivní či registrační číslo spisu, snadno si můžete v ABS ověřit, kdy byl tento spis veden - ad odpověď výše, kde zmiňuji nešťastné příklady pana Šťastného. Většina útvarů StB byla zrušena v únoru 1990, dále ovšem pracovali a trvalo delší dobu, než byli někdejší příslušníci StB vystřídáni novými lidmi - například vojenská kontrarozvědka, která byla tehdy převedena pod ministerstvo obrany.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:39Autor: Dvořáček

Otázka: Dobrý den prosím co znamená v sez.pod jménem slovo "problematika".

Petr Blažek: Problematika - jednoduše řečeno, jeden z důvodů zájmu StB o danou osobu. Pokud například navštěvovala koncerty zakázaných rockových skupin, mohlo se jedna o problematiku "volné mládeže".

Odpovězeno: 21. 07. | 12:41Autor: vhadr

Otázka: Dobrý den pane doktore,

co prosím znamená:
BLOKOVANA OSOBA NO III. KATEGORIE NEBEZPECNOSTI ve svazku?
Děkuji

Petr Blažek: Co je blokovaná osoba jsem již vysvětlil výše. NO - nepřátelská osoba. StB si nepřátelské osoby rozdělovala do několika kategorií - jako nejvíce nebezpečnou hodnotila nepřátelské osoby I. kategorie.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:44Autor: Josef Prazak

Otázka: Budou take v ramci proklamovane demokracie zverejneny svazky BIS. Neb BIS provadi stejnou praci a metody jako Stb nebo snad ne. Rad bych dostal odpoved, bude moc zajimava......

Petr Blažek: Dobrý den, obraťte se prosím na mluvčího BIS. Nenapadá mě jiná odpově´d, BIS je přece současná tajná služba, takže si budete muset asi řadu let počkat. Každopádně zaměření BIS a StB by se podle příslušných zákonů mělo lišit. StB se zabývala především od šedesátých let kontrolou celé společnosti. V padesátých letech pomáhala brutálně terorizovat skutečné i domnělé oponenty režimu.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:48Autor: J

Otázka: byla sametova revoluce predem pripravenou akci, rizenou STB ? proc nebylo vse zverejneno hned po revoluci a zlocinci potrestani ? nebyla beztrestnost komunistu soucasti planu ?

dekuji

Petr Blažek: O tom, že StB údajně organizovala převrat, existuje řada konspirativních teorií. Nejsem jejich zastánce, podle mého soudu to byla hlavně jedna velká improvizace na všech stranách.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:49Autor: Veminko

Otázka: Myslite, ze jeste nejaka zeme na svete kompletne shodila sit svych spolupracovniku, a to i v zahranici? Muze jeste dnes vubec nejaky soudny clovek spolupracovat s BIS? Vzdyt je demokracie a za par let bude jeho svazek nekde na netu, ne?

Petr Blažek: Nevím nic o tom, že by byla "shozena" síť spolupracovníků BIS.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:51Autor: Bohdan59

Otázka: V roku 1981 jsem si odsedel 18 mesicu za poburovani .Vim , ze se o mne 4 mesice zajimala VKR. Ale ve svazcich moje jmeno nefiguruje. Je mozne ze VKR mela svoje svazky a s Stb nespolupracovala?

Petr Blažek: Je to možné, obraťte se na Archiv bezpečnostních složek. Měl by tam každopádně být záznam o vyšetřování - je ovšem možné, že Vás vyšetřovala Veřejná bezpečnost a nikoliv StB, což by vysvětlovalo absenci záznamu. V ABS jsou také deponovány dokumenty vojenské kontrarozvědky.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:55Autor: Eva Ivanová

Otázka: Vážený pane Blažku, také jsem se našla v databázi pod svým rod. příjm. Dále jsem se však nedostala. Zajímalo by mne co StB zajímalo o mé osobě a jak dlouho mne vlastně sledovali. Dozvěděla jsem se jen, ved. od května 1979 a to pod rodným příjmením a než jsem se podruhé vdala. Děkuji za odpověď.

Petr Blažek: Dobrý den, pokud na www.svazky.cz není u vašeho jména další údaj (číslo svazku či spisu), jsou pravděpodobné tři možnosti. Kontrarozvědka StB si Vaše jméno a příjmení zavedla do spisu, protože 1) jste byla prověřena pro styk se státním tajemstvím, 2) měla o Vás z nějakého důvodu zájem rozvědka StB (I. správa) nebo 3) vojenská kontrarozvědka (ZS GŠ). Tyto informace vyhledávání na www.svazky.cz evidentně neumožňuje, obraťe se tedy na ABS, kde mají tuto evidenci k dispozici a měli by Vám dát jasnou odpověď.

Odpovězeno: 21. 07. | 12:58Autor: trula

Otázka: Dobrý den, díval jsem se do databáze a našel jsem tam jak sebe, tak i otce. Není Vaše databáze náhodou databází všech občanů ČSSR? Kolik osob evidence asi čítá? Děkuji.

Petr Blažek: Moje databáze to není, jedná se o Evidenci zájmových osob, kterou vytvářela v druhé polovině osmdesátých let StB. Podle údajů v článku Stanislava Labjaka o EZO, který byl otištěn v časopise Pamat národa (č. 2/2005), je v příslušné tabulce databáze celkem 777 563 jedinečných záznamů (tedy k tolika osobám).

Odpovězeno: 21. 07. | 13:00Autor: Noel

Otázka: Dobrý den, mohl bych vědět, co znamenají zkratky SEO VOS FMV? Nic jiného u spisu není uvedeno, je možná zjistit, v jakém vztahu byl dotyčný k StB? Děkuji.

Petr Blažek: Dobrý den, SEO je zkratka pro statisticko-evidenční odbor Vnitřní a organizační správy Federálního ministerstva vnitra. Jednalo se o centrální útvar StB, který měl na starosti evidence. Pravděpodobně jsou možné tři důvody, které jsou popsané již v jiné odpovědi.

Odpovězeno: 21. 07. | 13:03Autor: Petr k.

Otázka: Dobrý den,zajímá mě,co znamená - Problematika volná mládež ? Děkuji

Petr Blažek: Dobrý den, volná mládež - zjednodušeně řečeno tento termín používala StB například pro mladé lidi, kteří navštěvovali koncerty zakázaných undergroundových či punkových skupin. Patřili tam také například fanoušci Johna Lennona, kteří navštěvovali ve výročnéí den jeho zastřelení vzppomínkové setkání na Kampě (Lennonova zeď).

Odpovězeno: 21. 07. | 13:04Autor: Eva Tomková-Štolbová

Otázka: Doplňující dotaz: Stanislav Penc, Alexandr Vondra, Hana Marvanová, Eva Štolbová - všichni mají u svého jména stejný text: Svazek reg.č., S STB - blokovaná osoba. Co to přesně znamenalo?

Petr Blažek: Dobrý den, již jsem odpověděl výše. Dodávám, že všechny uvedené osoby působili v opozici na konci osmdesátých let a jejich svazky - pokud se nepletu - byly zničeny. Proto je v evidenci EZO pouze registrační a nikoliv archivní číslo.

Odpovězeno: 21. 07. | 13:06Autor: Josef

Otázka: V seznamech figuruje Miroslav Topolánek s místem narození Vsetín. Pokud bych se chtěl např. dozvědět, zda se jedná o otce či příbuzného Mirka Topolánka, či zda byla tato osoba agentem nebo sledovaná, mohu si podat takovou žádost, i když nejsem příbuzný?

Petr Blažek: Dobrý den, můžete se s tímto dotazem obrátit na ABS. Postup najdete na stránce www.abscr.cz

Odpovězeno: 21. 07. | 13:09Autor: Václav Havel II.

Otázka: Kdy se tam objeví členové rodiny pana Žáčka a pana Pence ?
Ve špatnostech v Evropě první, v životní úrovni poslední.
Zajímá to jen podvodníky, tuneláře, zloděje, závistivce a lidi, kteří by chtěli likvidovat lidi jako Dolfík. Jinak se to nedá vysvětlit.

Petr Blažek: Dobrý den, Stanislav Penc byl do EZO zařazen, jak se o tom můžete sám přesvědčit. Pavel Žáček nikoliv. jak to s rodinnými příslušníky nevím, nezajímám se o to.

Odpovězeno: 21. 07. | 13:12Autor: vw

Otázka: Kdy budou zverejneny seznamy pracovniku StB i s jejich krycimu jmeny?To je prece to podstatne.

Petr Blažek: Dobrý den,
personální spisy a další dokumenty k příslušníkům StB spravuje již skoro dva roky Archiv bezpečnostních složek, jehož nadřízeným je Ústav pro studium totalitních režimů (v čele je pavel Žáček). Tyto dokumenty převzal ABS od Odboru archiv bezpečnostních složek MV, v jehož čele byl od října 2006 Pavel Žáček. Je to tedy otázka spíše pro něj. Zatím ABS zveřejnil věci v této oblasti již více méně známé (1968 a 1989).

Odpovězeno: 21. 07. | 13:17Autor: Jerry

Otázka: Ve které databázi se člověk může dozvědět o vědomých spolupracovnících STB. Sám jsem se v žádné ze známých nenašel, je mi to divné. Měl jsem hodně jednání s "kapitalistickou cizinou" a po každé jsem byl na kádrovém oddělení pečlivě vyslýchán o jednání. To by mělo být někde zaneseno!

Petr Blažek: Dobrý den, termín "vědomý spolupravník" zavedli až soudy po roce 1989. StB rozdělovala své spolupracníky jinak. Jak jsem již napsal výše, od roku 2002 platí zákon č. 107, na jehož základě nyní ABS spravuje seznamy osob evidovaných ve vybraných kategoriích spolupracovníků - podívejte se na stránky http://www.abscr.cz/cs/vyhledavani-evidencni-zaznamy. Na stránce Odboj Jičínsko bylo v minulosti zveřejněno asi 25 000 dalších jmen osob, které byly také evidovány v těchto kategoriích a nebyly (většinou z důvodu toho, že se nejednalo o české občany) oficiálně zveřejněny viz stránka http://odboj.jicinsko.cz/cr/doplnek.htm

Odpovězeno: 21. 07. | 13:19Autor: Petr

Otázka: Které složky v databázi EZO mám právo náhlédnout v Ústavu pro studium totalitních režimů?
Jaká omezení existuji v tomto smyslu (příbuzné, časová omezení)?
Mohu si prohlédnout složky Karla Gotta?

Petr Blažek: Dobrý den, ke Karlu Gottovi jsou v ABS některé dokumenty zachovány, můžete si o ně jako badatel zažádat a studovat je v badatelně. Postup žádosti je na stránce www.abscr.cz

Odpovězeno: 21. 07. | 13:20Autor: Jiří

Otázka: Jak nahlédnout do složek STB.Je ktomu vebová adresa?

Petr Blažek: Dobrý den, postup, jak žádat o archivní dokumenty StB, najdete na stránce www.abscr.cz

Odpovězeno: 21. 07. | 13:23Autor: jiřík

Otázka: co,prosím, znamená barevné, červené nebo zelené podložení v Pencově seznamu?

Petr Blažek: Dobrý den, nic to neznamená, programátor to zřejmě použil pouze pro odlišení řádků. Děkuji Vám za otázky, omlouvám se všem, kterým jsem neodpověděl z časových důvodů. Hezký den


 

Právě se děje

Další zprávy