Morava: Proč jsem volal Dalíkovi? Nevím, napadlo mě to

11. 9. 2008 18:15
Aktér vyděračské aféry poskytl rozhovor Aktuálně.cz
Jan Morava poskytl Aktuálně.cz rozhovor.
Jan Morava poskytl Aktuálně.cz rozhovor. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Exposlanec Jan Morava si krom jiného začal po zveřejnění záběrů, které zachytily jeho obchodování s vyděračskými fotografiemi a které minimálně na čas zmařily jeho politickou kariéru, archivovat textové zprávy.

Politik, který po vypuknutí kauzy dokola opakuje, že akce s fotografiemi byla jeho soukromá iniciativa, o níž nikdo z ODS neměl ponětí, poskytl Aktuálně.cz rozsáhlý rozhovor.

Pokouší se v něm mimo jiné vysvětlit, proč během vyjednávání o vyděračských snímcích kontaktoval předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře a proč vlastně volal i premiérovu poradci Marku Dalíkovi.

A.cz: Máte schované sms zprávy, které jste Dalíkovi a Tluchořovi posílal?

Nemám je. Netušil jsem, že bych je mohl potřeboval, a taky nemám takovou kapacitu telefonu, aby si je mohl schovávat. Teď už to dělám.

A.cz: Proč jste se obracel na Marka Dalíka? Je vlastně jen neformálním poradcem premiéra...

Těžko hledám zdůvodnění. V tu chvíli mi to přišlo přirozené - podle toho, co se o něm psalo v médiích... Potkal jsem se s ním jen dvakrát, spíš náhodně. Jeho pověst je démonizovaná, možná proto.

A.cz: Na záznamu skryté kamery naznačujete, že něco máte na kolegu z ODS Ranince. Co to bylo?

Odmítám, že by to zaznělo v této souvislosti. Ti lidé se mě ptali na různé věci, chtěli si povídat. V reportáži je patrné, že se bavíme o poměrech hlasů ve sněmovně a já říkám, že je hlas Vlastimila Tlustého "překrytý". Ale myslel jsem tím tzv. přeběhlíky, ne nějaké materiály, které by někdo na něj snad měl. Pak jsem v té souvislosti vyslovil jména dalších dvou - Ranince a Schwippela. A že se s jedním "dá pracovat". Myslel jsem tím, že je ochotný diskutovat, zase ne nějaké materiály. V podkresu reportáže to ale vyznívá jinak.

A.cz: Kdo byl na seznamu lidí, který jste předal novinářům ("detektivům"), abyste na ně získal kompromitující materiály?

Žádný seznam není. Oni po mně požadovali seznam lidí. Nedal jsem jim ho a ani jsem to neměl v úmyslu. Důkazem je, že jsem s nimi jednal mnoho měsíců. A vždycky jsem si našel nějakou výmluvu. Nebylo mým cílem, abych jim zadával práci.

A.cz: Ale nakonec jste zadal úkol...

Mluví se o sledování dcery poslankyně Zubové, ale já říkal výslovně, že chci jen zdokumentovat to, co se děje na letišti. Oni mi nabízeli, že mohou sledovat dál. Ale já opakoval, že chci jen nafotit letiště a sebe a svoji kamarádku. Byla to náhoda, že to byla právě dcera poslankyně. Já ji tak nebral, byla to hlavně kamarádka a já si chtěl ověřit, čeho jsou ti lidé schopni.

A.cz: Mluví se o tom, že kompromitující materiály jsou v politice běžné. Co si o tom myslíte?

Já jsem se s takovými materiály setkal poprvé. A nebyly mi nabízeny nikým z politiky, ale novinářem.

A.cz: Ale vy jste nevěděl, že je to novinář... Jste tak dlouho v politice a nic jste kolem sebe neviděl?

O mně se povídá leccos, ale když jsem měl výhrady proti zákonům, debatu jsem vedl jen o paragrafech.

A.cz: Neříkejte, že nevíte, co se děje... Jak jste si vysvětlil dnes nezařazené poslance z ČSSD?

To opravdu nevím, říká se všechno možné. Já jen vím něco z médií. Jediné, co jsem mohl, bylo pozorovat pana Melčáka na výboru. U něj byla vidět už dopředu ta změna, že se k tomu chystá. Nemyslím si, že to udělal za nějaký slib.

A.cz: A tím, že byste nyní odhalil tyto praktiky, jste chtěl udělat kariéru ve straně?

Spíš jsem si chtěl vylepšit svůj obraz před veřejností než ve straně. Když uděláte něco pozitivního pro veřejnost, tím si můžete ve straně uškodit, ostatní začnou žárlit.

A.cz: To se vám stalo?

Každý chce být úspěšný. Víc k tomu radši neřeknu.

Rozhovor čtěte dále ZDE:

Foto: Ludvík Hradilek
Morava: Navrhnu ODS, aby rozhodla, zda mám odejít
Foto: Ludvík Hradilek
Volali mi z jiné strany, ale odmítl jsem to

Kauzu Morava krok za krokem můžete projít ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy