Jakub Antoš | Rozhovory
5. 3. 2008 14:50

Pelčák: Raketa se neřídí, sedíte jako puk a čekáte

Remkův náhradník hovořil online o letech do vesmíru
Oldřich Pelčák online v redakci Aktuálně.cz.
Oldřich Pelčák online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Online - Před 30 lety se do kosmu dostal první Čech Vladimír Remek. Nechybělo však mnoho a letěl jiný československý kosmonaut - Oldřich Pelčák. Ve středu od 11 hodin odpovídal nyní již důchodce Pelčák na otázky čtenářů Aktuálně.cz.

Dva roky se na vesmírný let připravoval spolu s Vladimírem Remkem. Dostalo se mu totožné kosmické průpravy jako Remkovi. Přesto sovětští instruktoři Pelčáka nevybrali.

Někdejší socialistické Československo se 2. března 1978 stalo teprve třetí zemí světa, jejíž občan uskutečnil let do vesmíru. Čech Vladimír Remek absolvoval let na palubě kosmické lodi Sojuz 28.

Modul svoji cestu úspěšně ukončil 10. března ve 14:44 středoevropského času severně od kazašského města Arkalyk, po 7 dnech, 22 hodinách a 17 minutách strávených v beztížném stavu.

Jaký byl výcvik kosmonautů? Proč neletěl on, ale Remek? Počítali s ním pro případný další let?

Odpovědi Oldřicha Pelčáka čtěte zde:

Odpovězeno: 05. 03. | 11:01Autor: Martin S.

Otázka: Dobry den,
cetl jsem se ze americti astronauti v ramci vycviku absolvovali i kurz preziti v divocine pro pripad nepodareneho pristani. Absolvovali jste neco podobneho?

Oldřich Pelčák: Dobrý de všem čtenářům! Ano, podobný výcvik jsme také absolvovali, i když ve zkrácené formě. Šlo hlavně o to si uvědomit zásady přežití při přistání do neznámého terénu.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:02Autor: Honza

Otázka: Dobrý den,
nemrzí vás, že vaše jméno dnes skoro nikdo nezná, kdežto jméno vašeho kolegy vešlo do učebnic dějepisu?
Neuvažoval jste o zakoupení vesmírného zájezdu?

Oldřich Pelčák: Neuvažoval. Jsme důchodce, kde bych na to vzal? A vy si troufáte?

Odpovězeno: 05. 03. | 11:03Autor: Bubu

Otázka: Dobrý den. Četla jsem, že vyhlášení, kdo poletí, přišlo pouhý den před startem. Opravdu jste nevěděli, že volba padne na Remka s Gubarevem? Můžete popsat, co jste prožíval?

Oldřich Pelčák: Ano, neoficiální rozhodnutí padlo čtyři dny před startem na kosmodromu Bajkonuru. A oficiální rozhodnutí státní komise SSSR padlo den předem. Samozřejmě, že to přijde líto. Ale jsme vojáci, řekneme provedu a život jde dál.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:05Autor: Vesmos

Otázka: Jaká je vesmíru strava?

Oldřich Pelčák: To záleží na tom, jaké má kdo chutě. Strava je konzervovaná, chleba je v malých kostičkách velikosti kostkového cukru. A to proto, aby nevznikaly drobky, které by následně poletovaly v prostoru. A pití - šťávy, džusy, jak rodinné balení zubní pasty.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:11Autor: Lidu Maňková

Otázka: Dobrý den. Moc lituju, že jste se do vesmíru nedostal. A co Rukavišnikov? Letěl pak někdy? Jste v kontaktu?

Oldřich Pelčák: On během svého života letěl třikrát. Dvakrát před naším plánovaným ale neuskutečněným letem (Sojuz 10 a Sojuz 16) a potřetí v dubnu 1979 (Sojuz 33) s občanem Bulharska. Bohužel, poslední let nebyl splněn na sto procent, museli se předčasně vrátit na Zemi kvůli technické závadě na palivovém systému orientačních motorů. V kontaktu již nejsme, Nikolaj Nikolajevič před více jak pěti lety zemřel.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:12Autor: Alena Marxová

Otázka: Čím se živí bývalý kosmounat? Jinak zdravím a přeju pevné zdraví!

Oldřich Pelčák: Je důchodce. Příležitostně dělám pojišťovacího agenta. A kdybyste něco chtěla pojistit, tak se hlásím.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:12Autor: alfonz

Otázka: co delate ted?

Oldřich Pelčák: Už jsem odpovídal.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:14Autor: Roman Kyjov

Otázka: Dobrý den, chci vás jen pozdravit.V době kdy jste se připravoval k letu mi bylo 5 a mám ještě někde váš podpis.Pro mne ste kosmonautem i když ta fáze letu do kosmu neproběhla

Oldřich Pelčák: Zdravím do Kyjova. Chodil jsem tam na základní školu a pořád patřím do tohoto kraje moravského Slovácka. Jezdím do tohoto kraje na chalupu.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:16Autor: michal macek

Otázka: dobry den.stle me fascinuje ze za studene valky v 60. a 70. letech s urovni tehdejsi techniky a pocitacu dokazali SSSR vystrelit cloveka do vesmiru a USA dokonce pristat na mesici.kdy podle vas pri clovek na marsu?a druha otazka: jaky nejrychlejsi stroj jste pilotoval?dekuji

Oldřich Pelčák: Na toto téma je spousta otázek a odpovědí. Můj tip přistání člověka na Marsu - 17. září 2020. Nejrychlejším strojem byla ruská stihačka MIG-21.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:16Autor: Martin S.

Otázka: Jeste bych se rad zeptal zda jste v prubehu letu V.Remka mel pristup do ridiciho centra. Sledoval jste jeho let takto z prvni ruky, pripadne mel jste moznost s nim behem letu alespon kratce komunikovat?

Oldřich Pelčák: Ano, byl jsem v řídícím středisku kosmických letů a s Vladimírem jsem komunikoval.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:18Autor: vojtisek

Otázka: priletite zase nekdy do Cidliny vrtulnikem?

Oldřich Pelčák: Už nepřiletím. Tož, kde bych ho vzal. Přijedu autem.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:19Autor: lada

Otázka: Dobry den, kde probihal vycvik? Muzete popsat nejaky vyznamny zazitek behem vycviku at prijemny ci neprijemny? Jaka cast vycviku Vam nejvice delala potize? Dekuji a preji hezky den.

Oldřich Pelčák: Výcvik probíhal ve Středisku přípravy kosmonautů ve Hvězdném městečku u Moskvy. Při výcviku jsme společně slavili Nový rok 1977. A takový zvláštní zážitek pro suchozemce je výcvik přistání návratové kabiny na vodu.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:21Autor: Karel Vlček

Otázka: Kolik bylo vybráno kandidátů na let a jejich příjmení-neníli to tajné.Karel

Oldřich Pelčák: Československých adeptů bylo nejdříve 24, pak 8, pak 4 a nakonec jsme zbyli dva, já a Vladimír Remek. Zbývající z poslední čtveřice byli: Michal Vondroušek a Ladislav Klíma.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:21Autor: mara

Otázka: umite ridit raketu?

Oldřich Pelčák: Raketa se neřídí, tam sedíte jako puk a čekáte, co to udělá.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:23Autor: Honza

Otázka: A pokud by vám někdo nabídl let do vesmíru bez finanční spoluúčasti, stál byste o to? Není pro vás to, že jste se do vesmíru nepodíval, životním zklamáním?

Oldřich Pelčák: Jo, samozřejmě. Naděje umírá poslední. Určité zklamání je, ale už je to třicet let.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:25Autor: Kamil Vlček

Otázka: Nyní to určitě můžete říci-(možná před rokem 1989 by zněla odpověď Rusi suprnejlepší)jaké bylo podle Vás srovnání ruské a Americké techniky kosmonautiky?????

Oldřich Pelčák: Nemusel jsem říkat, že sovětská byla nejlepší. Úroveň byla srovnatelná. Když jedete na kole, také hodnotíte spíše jeho funkčnost, než barvu.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:27Autor: Zdeněk

Otázka: Dobrý den! Mohu se zeptat jako pan Eben? "Jak to dělaj kosmonauti?" Myslím, že ani panu ebenovi žádný kosmonaut dosud neodpověděl ...

Oldřich Pelčák: Chlapi to dělají tak, že ze stěny vytáhnou hadici, stisknou tlačítko, spustí vývěvu a moč postupuje hadicí do zásobníku. Ve chvíli, kdy je tento plný, je ze stanice vystřelen.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:29Autor: Slovakboy

Otázka: Myslíte si tiež, že let slovenského kozmonauta za deblokačné peniaze bol zbytočný, alebo sa Slovensko zachovalo správne.

Oldřich Pelčák: Je to otázka pro politiky. Předpokládám, že jste národností Slovák, tak buďte hrdý na to, že máte kosmonauta Ivana Bellu.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:31Autor: Karepo

Otázka: Nazdar Oldo, často na Tebe vzpomínám když jsi byl Zkušebním odboru inspektora letectva a PVO AČR. Naposledy jsem s Tebou letěl L-610 do Bratislavy, myslím na Ivánku na SIAD. Jak na svou vojenskou kariéru vzpomínáš? LaMi (plk.v.v.)

Oldřich Pelčák: Ahoj, letu zdar! Nejkrásnější má letecká léta byla poslední dekáda aktivní služby.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:31Autor: iceman74

Otázka: Měl jste strach, že se z vesmíru nevrátíte? Respektive vnímal jste i tuto možnost?

Oldřich Pelčák: Pocity nejistoty jsou pořád. Přeci jenom je to pouze technika, která může zklamat.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:32Autor: Brabec

Otázka: Dobrý den. Jakou roli sehrál fakt, že Remkův otec byl v té době vysokým důstojníkem (velitelem) letectva?Děkuji.

Oldřich Pelčák: Nevím.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:34Autor: d.a.c.

Otázka: Je pravda, ze jste nakonec nebyl vybran z ideologickych duvodu...tedy ze se na vas nakonec nasel nejaky skraloup?

Oldřich Pelčák: Já o tom opravdu nevím.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:36Autor: Honza

Otázka: Otázku nemám, jen Vás chci pozdravit.Pracoval jsem mnoho let s Vaší maminkou a tak si jen vzpomínám, jak to vše prožívala a my s ní.

Oldřich Pelčák: Zdravím Honzu z Brna! Maminka je čipera, i když je jí 86 let. A ještě jí chutná slivovice.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:38Autor: Ruda,východní Čechy

Otázka: Co víte o dalších čs.kandidátech na let,se kterými jste byl vybrán?

Oldřich Pelčák: Remek je europoslanec. Pelčák důchodce. Ladislav Klíma, generál v. v., pracuje v civilním leteckém sektoru a Michal Vondroušek je důchodce, bydlí v Prostějově.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:41Autor: Mektys

Otázka: Opravdu uz v budoucnu neexistovala sance jak se do kosmu dostat? Vycvik musel stat velike penize (ikdyz to se drive asi moc neresilo) a usili. Nikdo se jiz nesnazil vas nahoru nakonec dostat? Proste skoda, dekujeme a nashle?

Oldřich Pelčák: Zprvu jsem se domníval, že bude druhé kolo. Že si s Vladimírem role vyměníme. Druhé kolo nebylo a role jsme si nevyměnili. Jsem rád, že jsem se poté vrátil zpět k létání.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:44Autor: rony

Otázka: Jak hodnotíte fakt, že ani při 30. výročí letu nepřijal vás ani vladimíra remka premiér, event. prezident, ale jenom předseda sněmovny. Myslíte, že tak silně vnímají jistý ideologický podtext té události? A jak ho vnímáte vy?

Oldřich Pelčák: Po letu našeho kosmonauta a po našem návratu do ČSSR, jsem byl přijat u ministra národní obrany Martina Dzúra, který mi předal Řád Rudé zástavy. A od té doby nic. O akcích u příležitosti 30. výročí se dozvídám pouze z novin a internetu.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:48Autor: Michaall

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mne, zda bylo a je Vaše kvalifikace, zkušenosti a vzdělání získané v rámci výcviku na let do kosmu, nějak využíváno armádou, případně jinou institucí která se zabývá, nebo by sě měla problematikou kosmických letů zabývat.

Oldřich Pelčák: Pokud se týká kosmonautiky, tak nikdo toho nevyužil. Ale pokud máte na mysli třeba i zkušenosti z létání, tak celý následný život jsem byl aktivním vojenským letcem. A posledních deset let jsem jako zkušební pilot létal na všech typech letadel. Včetně prototypu dopravního letadla L-610.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:49Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, kdysi jsem mluvil s Vaší sestrou v Luhačovicích, kde se tam léčila jako já.Vím, že výběr kosmonauta pro let taky nebyl tehdy úplně čistý a Vás víceméně odstavili.Jak se na toto díváte odstupem času?
Děkuji za odpověď.
Zdraví Pavel

Oldřich Pelčák: Zdravíme Pavla a sestře Boženě jeho luhačovický pozdrav vyřídím. Na otázku jsem již odpovídal.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:50Autor: Vlastik

Otázka: Jako kosmonaut pilot máte jedno prvenství test 610 u armády zdrvím

Oldřich Pelčák: Zdravím Vlastíka, škoda, že toto letadlo již letadlo. Jedem prototyp zůstal v USA a druhý prototyp je v muzeu v Kunovicích.

Odpovězeno: 05. 03. | 11:52Autor: Jiří Košař

Otázka: Vážený pane Pelčáku.
Vletech 89-91 jsem sloužil u VU 030 Kbely.
Velice živě si na Vás v modré kombinéze pamatuji. I na Váš vztah k nám obyčejným vojákům zákl.služby. Pokud Vám mohu touto cestou upřímně poděkovat a popřát pevné zdraví...přeji a děkuji.

Oldřich Pelčák: Zdravím Jiří Košaře! Je milé, když si na vás, pro mě neznámý vojín základní služby vzpomene. Přeji mnoho úspěchů a zdravím.

Totéž přeji i všem čtenářům a děkuji za zajímavé dotazy! Oldřich Pelčák

 

Právě se děje

Další zprávy