Obézní matce vzala sociálka dítě den po porodu

Report
22. 10. 2009 12:20
Dundee (Velká Británie) - Mohou úřady odebrat matce dítě za to, že je příliš obézní? Ve Velké Británii k takovému případu došlo.
Obezita - ilustrační foto
Obezita - ilustrační foto | Foto: Reuters

Čtyřicetiletá matka ze skotského města Dundee, která váží necelých 150 kilogramů, přišla o své dítě pouhý jeden den poté, co ho porodila.

Pracovníci sociální péče pro novorozenou holčičku přišli přímo do porodnice, napsal britský deník Daily Mail. Jméno matky ani dítěte list nezveřejnil, protože to britské zákony neumožňují.

Důvodem odebrání byly podle úřadů obavy, že dítě bude klinicky obézní - stejně jako jeho rodiče.

Ve třinácti sto kilo

Skotská rodina má kvůli váze s úřady problémy už řadu měsíců. Sociálka už v září rodičům odebrala i další čtyři děti. Všechny skončily v dětském domově.

Jedno z nich, ještě batole, vážilo přes 25 kilogramů. Třináctiletý syn měl přes 100 kilo a jedenáctiletý kolem 75 kilogramů.

V pondělí se matce císařským řezem narodilo další dítě. O den později dorazili přímo do porodnice sociální pracovníci, aby jí ho odebrali.

Týrání? Popírám!

Ve středu pak komise na místní radnici rozhodla, že rodiče přijdou i o zbylé dvět děti, které zatím bydlely s rodiči.

"Vůbec mě neposlouchali," řekl po zasedaní komise novinářům 54letý otec, který sám váží 115 kilo. "Obvinili nás z fyzického a psychického týrání dětí. To všechno popírám!"

Úřady se o rodinu zajímají od roku 2008, kdy ji sociální pracovníci poprvé navštívili. Byli přitom šokováni váhou dětí.

Sociálka proto nařídila, aby děti nadbytečné kilogramy co nejdříve shodily. Rodiče je měli zapsat na kurzy tance a do sportovních oddílů.

 

Právě se děje

Další zprávy