Kalamita v Česku opadává, domácností bez proudu ubylo

ČTK ČTK, Report
18. 10. 2009 11:02
Silničářům i železničářům se povedlo obnovit většinu tahů
Valaši jsou na sníh zvyklí. V polovině října ho ale tolik nečekal nikdo.
Valaši jsou na sníh zvyklí. V polovině října ho ale tolik nečekal nikdo. | Foto: Karel Toman

Praha - Na jedné straně další dopravní nehody, nekončící boj s kalamitou v lesích a především desítky tisíc lidí, vzpamatovávající se po dnech bez přívodu tepla a světla.

Podle energetiků zůstává bez proudu již jen pár stovek domácností na Liberecku, Jablonecku a Vsetínsku.

Obdobně se daří zprovoznit i většinu uzavřených komunikací a železničních tratí. V současnosti vlaky nejezdí již jen v úseku Smržovka - Josefův Důl na Jablonecku, kde na koleje napadalo velké množství stromů a větví. Provoz by měl být obnoven až po víkendu.

Na druhé straně první nadšení lyžaři, kteří historicky o víc než měsíc dřív dostali šanci sjet si svahy hor nebo vyrazit na běžky.

Účet vystavený za první sníh letošního podzimu má několik rekordních zápisů. A také své oběti na životech - v sobotu ohlásili záchranáři další v hlavním městě.

Kalamitní situace ve většině regionů se nicméně v sobotu uklidnila. Předpověď meteorologů říká, že na většině území už má spíše pršet, sněžit jen v polohách nad 500 m.

Dopady počasí sledujeme i dnes v online reportáži:

16:10 - Na většině území České republiky již nepřibývá nový sníh. Oproti předchozím přívalům dnes napadlo nejvíce nového sněhu jen na Lysé hoře v Beskydech a to pouze čtyři centimetry. Na většině hor pak napadl jen centimetr nového sněhu nebo vůbec žádný. Srážky budou podle meteorologů dále postupně ustávat a v noci na pondělí již bude pouze ojediněle slabě pršet či sněžit. První polovina příštího týdne by se měla obejít bez deště a sněhu

 

13:01 - Sněhová kalamita zlikvidovala téměř celé víkendové kolo fotbalových zápasů na Jablonecku. Další desítky utkání se v Libereckém kraji nehrály ani na Liberecku a v Semilech dokonce zrušil okresní fotbalový svaz všechny své soutěže. Některá hřiště se v sobotu ocitla pod půlmetrovou vrstvou sněhu.

12:35 - Na Liberecku a Jablonecku byly dnes dopoledne kvůli sněhové kalamitě bez elektřiny už jenom stovky domácností a dalších odběratelů.

Podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové se poruchovým četám v noci na neděli podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí a žádné nové se zatím neobjevily. Nyní věnují pozornost poruchám na vedení nízkého napětí. Bez elektřiny už nejsou celé obce, ale pouze ulice nebo jednotlivé domy

11:02 - Bez proudu bylo ráno ještě asi šest tisíc zákazníků ČEZ. Další poruchy způsobené sněhovou kalamitou by měly čety opravářů odstranit přes den, takže počet míst bez elektřiny by měl dál klesat. Firma dopoledne odvolala kalamitu  v okresech Bruntál, Jeseník, Šumperk, Havlíčkův Brod a Chrudim, zůstává naopak v okresech Liberec, Jablonec, Rychnov nad Kněžnou, Frýdek-Místek, Vsetín a Ústí nad Orlicí.

9:42 - Desítky domácností na Havlíčkobrodsku jsou od pátku stále ještě bez elektrické energie. Jde o jednotlivé domy v osadách a v menších obcích, uvedla mluvčí ČEZ Šárka Beránková. V noci na dnešek už ale v kraji nesněžilo, všechny silnice jsou sjízdné.

Neděle 8:20 - Silnice na Vsetínsku zůstávají nebezpečné. Dál hrozí pád stromů a větví na komunikace.

V Královéhradeckého kraji se situace zlepšila, sníh zůstává pouze na cestách v nejvyšších horských oblastech Krkonoš a Orlických hor. Na Rychnovsku je kvůli popadaným stromům stále uzavřeno několik silnic.

 

V Jeseníkách zůstávají zavřeny jen dvě silnice kvůli popadaným stromům. Ve vyšších polohách pokrývají silnice zbytky rozbředlého sněhu, podle silničářů by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

22:12 - V sobotu pozdě večer zůstávalo stále ještě asi 7000 míst v Česku a na Moravě, kde nešla elektřina. Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové budou čety techniků pracovat i další hodiny naplno.

20:02 - V Novém Hrozenkově u Rožnova pod Radhoštěm už funguje proud i internet, potvrzuje čtenářka Aktuálně.cz Ingrid Petřeková. Jak to v oblasti vypadalo během kalamity posuďte sami.

Kalamita v Novém Hrozenkově u Rožnova pod Radhoštěm.
Kalamita v Novém Hrozenkově u Rožnova pod Radhoštěm. | Foto: Vojtěch Petřek

Okolí Nového Hrozenkova.
Okolí Nového Hrozenkova. | Foto: Vojtěch Petřek

18:55 - V oblastech severních Čech, které ve čtvrtek a pátek paralyzovaly záplavy sněhu, se v sobotu situace zlepšila. Především na Jablonecku ale dál platí varování, že by se lidé měli vyhýbat zasněženým stromům. V Jablonci, kde od pátku platí kalamitní stav, stále leží desítky centimetrů sněhu.

17:52 - Po dvou dnech oprav zůstává stále zhruba 15 tisíc zákazníků bez elektrického proudu. "Situace se značně zlepšuje, energetikům se daří obnovovat dodávky ve všech kalamitou postižených regionech, tedy v severních a východních Čechách i na Moravě," uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Původně sníh odřízl od energie asi 60 tisíc míst.

Lipová alej ke klášteru, Králíky v okrese Ústí nad Orlicí.
Lipová alej ke klášteru, Králíky v okrese Ústí nad Orlicí. | Foto: r. Mezulianova

17:24 - I v sobotu vpodvečer zůstávaly neprůjezdné tři železniční tratě, z toho dvě na Liberecku. Odpoledne se naopak železničářům povedlo otevřít trasu z Nového Města pod Smrkem do Frýdlantu v Čechách. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally by se vlaky měly brzy vrátit i na trať Hanušovice - Dolní Lipka, která vede mezi Olomouckým a Pardubickým krajem. Nejkomplikovanější je podle mluvčího situace na kolejích ze Smržovky do Josefova Dvora. Tam se provoz nevrátí dřív, než v neděli, možná až v pondělí.

16:27 - Silničáři odpoledne zprůjezdnili objízdnou trasu na hlavním silničním tahu I/35 u Moravské Třebové na Svitavsku. Objížďka vytvořená kvůli opravám uzavřeného hřebečského tunelu byla od čtvrtka zablokovaná popadanými stromy. Silničářům a hasičům se je v sobotu podařilo odstranit.

15:21 - Zatímco na několika místech vlekaři spustili lanovky, velké horské areály vyčkávají. Na Ještědu, na tanvaldském Špičáku, v Harrachově nebo v Rokytnici nad Jizerou se sjezdovky neupravovaly. Nejsou tam přichystané ani tratě pro běžkaře. "Lanovka jezdí v Harrachově v letním režimu. Nějaké běžkaře jsme dnes dopoledne na Čertovu horu vyvezli. Stopy si prošlapávají sami," uvedl Milan Goč ze Sportovního areálu Harrachov.

14:05 - Nečekanému mrazu podlehl v Praze pravděpodobně už druhý člověk. Pětapadesátiletého muže našli záchranáři v sobotu brzy ráno v Hlubočepích, zemřel při převozu do nemocnice. Už v pátek v časných ranních hodinách zřejmě umrzl zhruba čtyřicetiletý muž na sídlišti Lehovec. "Jednou z pravděpodobných příčin úmrtí obou mužů bylo podchlazení," řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Obec Ludvíkov v Severomoravském kraji
Obec Ludvíkov v Severomoravském kraji | Foto: Jan Štolba

13:32 - V Jeseníku v sobotu skončil kalamitní stav, který radnice vyhlásila ve čtvrtek dopoledne kvůli sněhové nadílce a padajícím stromům. Všechny místní komunikace se už podařilo zprůjezdnit. Kalamitu v okrese i v sousedním Šumpersku vyhlásili ve čtvrtek kvůli výpadkům proudu i energetici. Podle informací Českých drah stále nejezdí vlaky v úseku mezi Hanušovicemi a Dolní Lipkou.

13:07 - V Kořenově - Rejdicích v Libereckém kraji se rozjela lanovka vedle téměř kilometr dlouhé sjezdovky a snowboardového O2 Extra parku. "Dopoledne tu bylo asi 300 lidí. Zhruba polovina snowboardisté," řekl majitel rejdického skiareálu Martin Martínek. Ani on nepamatuje, že by se tu kdy lyžovalo tak brzy. V Jizerských horách pak dokonce otevřeli první běžkařskou stopu z Bedřichova až do osady Jizerka.

12:34 - Bez elektrického proudu v sobotu dopoledne zůstávalo přes 35 tisíc zákazníků, informoval ČEZ. Během pátku přitom energetici evidovali až 60 tisíc míst bez proudu. Opravit alespoň část poruch se přes noc povedlo na Děčínsku a Havlíčkobrodsku. Na Semilsku a Náchodsku jich však naopak přibylo.

11:40 - Situace na moravskoslezských silnicích se oproti pátku uklidnila, cesty jsou bez sněhu. Kvůli nebezpečí spadaných větví je už uzavřena jen silnice směrem na Morávku, kterou v sobotu silničáři znovu kontrolují.

Sněhová záplava v okolí Morávky, okres Frýdek Místek.
Sněhová záplava v okolí Morávky, okres Frýdek Místek. | Foto: Šárka Lapáčková

11:11 - Na Vysočině přes noc připadly další centimetry sněhu, i když situace po setmění byla klidnější než ze čtvrtka na pátek. Přesto musela být uzavřena silnice 350 mezi Vepřovou, Račínem a Polničkou na Žďársku, kde pod náporem sněhové vrstvy popadaly stromy. "Ani hasiči do toho nechtěli jet, hrozilo nebezpečí pádu dalších stromů," řekl dispečer místních cestářů Milan Špejtek. Na místo se čety vrátily až v sobotu po ránu.

10:21 - Na Černé hoře na Trutnovsku v sobotu dopoledne zprovoznili první vlek. Lyžaři mohou až do neděle využívat sjezdovku u vleku Sport 1. Petr Hynek z černohorského lyžařského areálu ČTK upozornil, že podle něj jde o historický rekord - na Černé hoře se nikdy nelyžovalo tak brzy, například loni byl vlek poprvé v provozu 22. listopadu.

09:00 - Pavel Hala ze Správy železničních dopravních cest České televizi řekl, že situace se pomalu zlepšuje a tratě se daří zprovozňovat. Nesjízdné jsou nicméně ještě tři tratě na Liberecku, na kolejích stále leží popadané stromy, stejně jako u jedné regionální trati v Hanušovicích.

08:09 - Silnice v Krušných horách a na Šumavě jsou sjízdné. Na méně frekventovaných silnicích mohou však řidiči narazit na zbytky odtávajícího sněhu. Na Rychnovsku je stále uzavřeno několik silnic kvůli riziku pádu stromů, sníh leží již jen na cestách v nejvyšších polohách Krkonoš a Orlických hor.

08:00 - Předpověď meteorologů na sobotu je příznivější, než se čekalo. Na většině území má spíše pršet, sněžit bude v polohách nad 500 m.

 

Právě se děje

Další zprávy