Monty Pythoni slaví 40. Který skeč je nej?

Report
5. 10. 2009 15:25
Praha - Je tomu na den přesně čtyřicet let, co skupina britských komiků změnila televizní zábavu k nepoznání.
Foto: Česká televize

5. října 1969 totiž britská BBC odvysílala první díl komediální série Monty Pythonův létající cirkus.

Do roku 1974 diváci viděli čtyři série obsahující celkem 45 dílů, které byly složeny z krátkých skečů.

Na svědomí je měla šestice mužů, kteří je nejen napsali, ale i zahráli: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin.

John Cleese skupinu opustil po odvysílání třetí série, ale s Monty Pythony dál pracoval na jejich filmech. Těmi nejznámějšími jsou Monty Python a Svatý Grál, Život Briana a Monty Pythonův smysl života.

Skupina se definitivně rozpadla po smrti Grahama Chapmana, byť i pak její členové vystupovali s urnou údajně obsahující jeho popel a tvrdili, že vyjednávají s jeho agentem o tom, že by vstal z mrtvých.

I když vyjednávání se záhrobím nedopadlo, dodnes mají "Pythoni" miliony příznivců po celém světě.

Ušetřeno této mánii nezůstalo ani Česko. Nepravidelně se zde koná tzv. Python Reality Hack, kdy fanoušci na veřejnosti mezi nic netušícími kolemjdoucími reprodukují některé známé skeče. Poslední - variace na tanec s plácáním rybami - proběhl v pátek v Praze.

Fanoušci se léta dohadují, který vtip se skupině nejvíce povedl.

Byla to typická fráze "And Now for Something Completely Different", která se prý svého času skutečně používala v britské televizi?

Švihlá chůze, o kterou se stará speciální ministerstvo? Olympiáda hlupců, na které neplavci startují v plaveckém závodě? Nebo hádka o mrtvého ex-papouška?

Připomeňte si s námi některé dnes už kultovní skeče Monty Pythonů. Který patří k vašim neojblíbenější? Napište do diskusního fóra pod článkem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy