SkyEurope jsou v konkurzu, už je nic nezachrání

Ekonomika Ekonomika
9. 9. 2009 9:05
Rozhodl o tom bratislavský okresní soud
Už nepoletí... Ilustrační snímek
Už nepoletí... Ilustrační snímek | Foto: Jan Langer

Bratislava/Praha - Okresní soud v Bratislavě vyhlásil konkurz na zkrachovalou leteckou společnost SkyEurope.

Rozhodl o tom po detailním prostudování finanční situace společnosti, o což požádal restrukturalizační správce Jozef Griščik. Ten tvrdil, že obroda nízkonákladové společnosti není možná.

Soudci mu dali za pravdu. "Finanční a obchodní situace dlužníka se změnila tak, že nelze odůvodněně předpokládat úspěšné dokončení restrukturalizace," stojí v rozhodnutí soudu, z něhož citoval deník SME.

Mluvčí soudu Pavol Adamčiak doplnil, že již bylo započato konkurzní řízení. "Okresní soud svým usnesením zastavil restrukturalizaci firmy a zahájil konkurz majetku dlužných SkyEurope Airlines," napsal Adamčiak ve stanovisku pro novináře.

Konkurz byl vypsán devět dní poté, co aerolinky přiznaly insolventnost a přestaly poskytovat své služby.

Věřitelé aerolinek, které za osm let své existence nikdy nebyly ziskové, mohou přihlašovat své pohledávky do 45 dní od dnešního oznámení konkurzu v Obchodním věstníku. Dluhy má SkyEurope nejen u řady evropských letišť, ale také u svých zaměstnanců, kterým nevyplácela celé mzdy.

Ve vážných potížích byla společnost od letošního jara, kdy požádala soud o ochranu před věřiteli a soud jí povolil restrukturalizaci. Přestože se podařilo sehnat investora, který do aerolinek přinesl 16 milionů eur, na záchranu společnosti to nestačilo.

SkyEurope měla potíže na pařížském letišti Orly, kde dodnes stojí jedno z jejích letadel zabavené kvůli dluhům na letištních poplatcích. Nedávno přestalo lety slovenské nízkonákladové společnosti přijímat i vídeňské letiště a nakonec Letiště Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy