Koalí hrdinka, která přežila požáry, uhynula

Reuters Reuters
6. 8. 2009 10:34
Sydney - Byl to příběh, který pohnul srdcem statisíců. Teď přišel jeho hodně smutný konec.
Koala Sam
Koala Sam | Foto: Reuters

Záběry malé koaly, která zázrakem přežila ohnivé peklo v Austrálii a hltavě pije, zatímco si popálenýma packama přidržuje láhev s vodou, kterou jí podal záchranář, díky internetu obletěly svět.

Pro Australany se koala stala symbolem naděje a dostala jméno Sam.

Nyní místní deníky oznámily, že koala svůj druhý boj o přežití prohrála. Lékaři museli čtyřletou koalu nechat uspat.

Jen pár měsíců po záchraně z plamenů byly u Sam diagnostikovány cysty související se smrtelnou chorobou.

Sam napadli mikroby chlamydie, kteří podle posledních poznatků decimují koalí populaci v Austrálii. Odhaduje se, že až padesát procent koal touto nákazou trpí a předčasně umírá.

Chlamydie se přenášejí při pohlavním styku, u koal vyvolávají záněty močového měchýře, neplodnost, zánět očí. Mnohá zvířata oslepnou.

Úleva od bolesti

Sam se měla podrobit operaci. Veterinář John Butler z Morwellovy kliniky však zjistil, že cysty už způsobily nevratné změny v močovém a rozmnožovacím ústrojí a nelze je už odoperovat.

"Naneštěstí už nešlo nic dělat. Nechali jsme Sam uspat. Je to nesmírně smutné," řekla právnička parku Southern Ash Wildlife Peita Elkhornová. "Nebyla jiná cesta, jak jí ulevit od bolesti."

Australské požáry před půl rokem zabily 173 lidí a zničily přes dva tisíce domovů. Bez střechy nad hlavou se ocitlo na 75 tisíc osob.

 

Právě se děje

Další zprávy