V bouřce zahynula 75letá žena. Polsko hlásí 7 mrtvých

ČTK Dagmar Honsová, Meteopress, ČTK
24. 7. 2009 8:45
Praha - Prudké bouřky, která vystřídaly odpolední vedro, si na Liberecku vyžádaly lidský život.

V Hrádku nad Nisou našli lidé pod větvemi, které polámal prudký vítr, mrtvou 75letou ženu. Zemřela v místním parku, potvrdila policie i záchranáři.

Další lidé utrpěli v bouřlivém počasí zranění: na Českolipsku strom těžce zranil chlapce, v Harrachově skončila žena v nemocnici poté, co ji do hlavy udeřil letící reklamní poutač.

V Hořicích na Jičínsku spadl strom na dětský kočárek. Roční dítě utrpělo zranění a bylo letecky transportováno do královéhradecké nemocnice. Matka vyvázla bez zranění.

V Bratkovicích na Kladensku blesk udeřil do autobusové zastávky a zranil dva chlapce, kteří se v ní před bouřkou ukryli.

Třináctiletý chlapec utrpěl popáleniny hrudníku a vrtulník ho převezl na popáleninové centrum vinohradské nemocnice. O rok starší kluk po úderu blesku přestal slyšel a skončil v motolské nemocnici.

Na Slapské přehradě se převrátila loďka s pěti lidmi, čtyři záchranáři vytáhli, ale jednoho pohřešují.

V Polsku bouřka zabila nejméně sedm lidí, napsala Gazeta Wyborzcza, a nejméně 34 dalších zranila. Počet obětí přitom nemusí být konečný, uvedla televize TVN24.

Čtěte více: Prudké bouře v Polsku zabily 6 lidí, 34 zraněných

Energetická kalamita a vlaky mimo provoz

V severních Čechách energetici od noci opravují desítky poruch na elektrickém vedení. Společnost ČEZ ráno vyhlásila kalamitní stav pro okresy Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Mladá Boleslav, Semily, Jičín a Trutnov.

Stromy vyrácené silným větrem popadaly i na řadu železničních tratí. Největší problémy jsou mezi Prahou a Kolínem, kde strom spadl na vedení vysokého napětí. Ráno už tu sice vlaky jezdí, ale na řadě úseků jen na jedné koleji a nabírají velká zpoždění.

Omezený provoz je také na dalších tratích, zejména ve středních a jižních Čechách. Aktuální přehled na webu Českých drah

Na Karlovarsku ve čtvrtek po 16:00 bouřky vyvrátily několik stromů. Na Ústecku spadl jeden kmen na auto. V Praze bouřka strhla část střechy katastrálního úřadu v Kobylisích, nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Kvůli bouřce byl také dočasně omezen provoz na pražském letišti. "Mezi 17:20 a 17:40 byl přerušen na Ruzyni provoz," řekla serveru idnes.cz mluvčí letiště Eva Krejčí.

Kromě toho hasiči v desítkách případů čerpali vodu ze sklepů a odklízeli větve popadané na silnice.

Padlé rekordy

Bouřky završily nejteplejší den letošního roku. Rekord padl včera po poledni nejdříve v Českých Budějovicích.

Původní hodnota z roku 1929 dosáhla 33,3 stupně Celsia, ve čtvrtek se rtuť teploměru na jihu Čech vyšplhala na 36,8 stupně Celsia.

Odpoledne pak teplota překonala rekord pro 23. července i v pražském Klementinu. V letech 1868 a 1929 tam naměřili 34 stupňů, ve čtvrtek o jednu desetinu stupně více.

Vedra působila některým lidem zdravotní problémy. Například v Pardubickém kraji zatím zkolabovalo deset lidí, většinou starších 60 let, napsala agentura ČTK.

Střízlivé léto 2009

Horké počasí vládlo ve čtvrtek v celé střední Evropě.

V Polsku a Německu byly teploty přibližně stejné jako v Česku, v Rakousku a v Maďarsku pak ještě o zhruba dva stupně vyšší.

Pohled do statistiky dále říká, že letos jsme od 1. května do 22. července zaznamenali dosud nejméně tropických a letních dnů, kdy teploty překročí 30, respektive dosáhnou aspoň na 29 stupňů Celsia. Podobně dosud rok 2009 zaostával i ohledně nejvyšší naměřené teploty.

Nejvyšší naměřená teplota vzduchu na území Česka je o několik stupňů vyšší ze 27. 7. 1983 - bylo 40,2 °C.

Po tropických dnech tohoto týdne by podle dlouhodobé předpovědi měly přijít teploty nad třicet stupňů ještě příští týden. Poté by se léto mělo vrátit k mírnější a deštivější podobě.

 

Právě se děje

Další zprávy