Začal soud se scientology. Hrozí jim i zákaz

ČTK ČTK
26. 5. 2009 9:15
Paříž - V Paříži začal ostře sledovaný soud se scientologickou církví, jejímž členem je například známý americký herec Tom Cruise. Sekta je souzena za údajné podvody a v krajním případě jí hrozí rozpuštění.

Před trestním soudem v Paříži stojí Duchovní sdružení scientologické církve (ASES-CC - Celebrity Centre), jeho pařížská knihovna a šest scientologů, mezi nimi generální ředitel Celebrity Centre Alain Rosenberg.

Jsou obviněni z podvodů v organizované skupině, jichž se dopustili tím, že vylákali desetitisíce eur ze čtyř bývalých členů sekty. Hrozí jim sedm let vězení a pokuta ve výši jednoho milionu eur. Někteří obžalovaní jsou zároveň stíháni pro nezákonný prodej léků.

Hájí se dobrými skutky

V roce 1998 obvinila bývalá členka scientology, že z ní postupně klamnými sliby vylákali za knihy, léky a speciální elektrický přístroj, který jí měl měřit mentální výkyvy, kolem 20 tisíc eur.

Scientologové ale všechna obvinění popírají. Při obhajobě pak hodlají zdůraznit, že ve Francii podporují organizace na ochranu lidských práv, jsou pro návrat toxikomanů do normálního života a pro školní doučování.

V případě, že bude scientologická církev v polovině června odsouzena, hrozí jí rozpuštění francouzských struktur. Takový výsledek je však podle agentury AFP nepravděpodobný, protože by jej musel potvrdit také odvolací soud a pak soud kasační.

Církev, nebo sekta?

Scientologickou církev založil v roce 1954 ve Spojených státech spisovatel sci-fi Ron Hubbard. Jejím hlavním principem je víra v kosmické bytosti, které představují duši každého člověka a neustále se převtělují. Ve světě má údajně několik milionů členů a šest tisíc církevních struktur.

Jestliže Spojené státy scientologii uznaly za církev v roce 1973, v Evropě má skupina odpůrce především v Německu. Zde i v jiných evropských zemích je označována za sektu.

Za sektu je od roku 1995 považována i ve Francii, kde má necelých padesát tisíc členů. Francouzské úřady scientology obviňují, že mentálně narušují členy sekty a manipulují jimi.

V Česku chtějí školu

V Česku fungují scientologové jako občanské sdružení a údajně připravují pro ministerstvo kultury žádost o registraci jako církev.

České ministerstvo školství podle dnešního vydání časopisu Týden schválilo založení základní školy, kde se bude vyučovat podle metody jejího zakladatele Hubbarda, výuka však má být zcela nenáboženská. Škola začne od září fungovat v Brně.

Ministerstvo školství však scientology před několika lety označilo za nebezpečnou sektu.

Scientologové například nevěří v duševní nemoci a v Česku pořádají protesty proti psychiatrické léčbě, která podle nich silnými a návykovými léky porušuje lidská práva.

 

Právě se děje

Další zprávy