Vlak jel na červenou: Přes čtyřicet zraněných

Michal Pavec, Petra Sasínová
16. 2. 2009 14:15
Paskov - Více než čtyřicet zraněných přinesla srážka dvou osobních vlaků na nádraží v Paskově v okrese Frýdek-Místek.

K nehodě došlo kolem deváté hodiny dopoledne. Jeden z vlaků jel od Frýdku-Místku do Ostravy, druhý pak z Ostravy opačným směrem.

První výsledky vyšetřování naznačují, že za nehodou stála lidská chyba. Jeden z vlaků jel údajně na červenou.

Počet zraněných se oproti původním informacím vyšplhal na 42 osob. Dvě utrpěly vážná zranění, musely být transportovány vrtulníkem do ostravské fakultní nemocnice.

Mluvčí ostravské záchranné služby Lukáš Humpl sdělil, že zatím se jako nejvážnější jeví zranění ženy, která je ve fakultní nemocnici. "Má poraněnou páteř a dolní končetiny."

Vrtulník také převážel do Ostravy jednoho ze strojvedoucích, který má poraněnou hlavu a obličej. Ostatní zranění jsou podle záchranářů většinou lehčí a středně těžká.

Jedná se o zlomeniny, tržné rány, naražené končetiny a páteře. Podle zdravotníků nebyl nikdo v ohrožení života.

"Deset lidí bylo převezeno do nemocnice ve Frýdku-Místku, sedm až osm jich je v ostravské městské nemocnici na Fifejdách, dva pacienty převezly helikoptéry do fakultní nemocnice v Ostravě. Další zranění jsou Vítkovické nemocnici v Ostravě," uvedl mluvčí Humpl.

Jeden měl čekat, ale jely oba

Podle mluvčího Správy železniční a dopravní cesty Karla Hally jel jen jeden z vlaků na červenou.

"Jeden vlak měl jet a druhý čekat, ale jely oba. Vyšetřování teprve ukáže, který z vlaků nezůstal stát na červenou návěst," uvedl Karel Halla.

Mluvčí drážní inspekce Zdeněk Neusar uvedl, že příčiny čelního střetu vlaků se vyšetřují.

"Vlaky se měly v Paskově křížit, ale nedošlo k tomu," uvedl Neusar. Uvedl, že kromě selhání člověka mohlo dojít i selhání bezpečnostního systému.

Jednokolejná železnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem je velmi frekventovanou tratí, po které denně projíždějí desítky vlaků a tisíce cestujících.

Je to hlavní železniční tepna napříč Moravskoslezským krajem a velmi vytížená je také nákladní dopravou.

 

Právě se děje

Další zprávy