Děti v inkubátorech chrání před zimou dobrovolnice

David Slížek, Report
2. 2. 2009 9:50
Olomouc - Novorozené děti jsou tak malé, že se na ně nedá sehnat oblečení.
Nejmenší čerstvě narozené děti mají obvod hlavy i pouhých 23 centimetrů
Nejmenší čerstvě narozené děti mají obvod hlavy i pouhých 23 centimetrů | Foto: Fakultní nemocnice Olomouc

Novorozenci přitom nedokážou udržet tělesnou teplotu, a jsou tak hodně ohroženi chladem.

Porodnice je ale nemají do čeho obléknout, protože zejména předčasně narozené děti umístěné v inkubátorech bývají tak malé, že se na ně oblečení nedá koupit.

Nejmenší čerstvě narozené děti totiž mají obvod hlavy i pouhých 23 centimetrů a celé jejich tělo měří jen 35 centimetrů.

V olomoucké fakultní nemocnici se řešení problému našlo skoro samo.

Lékařům se přihlásily tři dobrovolnice, které ve volném čase pro novorozence ošacení pletou. Miniaturní svetry, ponožky, a především čepičky, informoval mluvčí Egon Havrlant.

"Plocha kůže na hlavě tvoří u nově narozených dětí třetinu povrchu těla, a právě tudy by u malých dětí docházelo k největšímu úniku tělesného tepla. Proto mají u nás čepičku všechny děti, i ty, které jsou ve vyhřívaných inkubátorech," vysvětluje primář porodnice Lumír Kantor.

Olomouckým dětem podle něj pomáhá paní z Milenova na Hranicku s kamarádkami, jedna starší dáma z Domova pro seniory v Radkově Lhotě na Přerovsku a loni se k nim přidala sedmaosmdesátiletá Zdeňka Škondrová z Otaslavic na Prostějovsku. Oblečení dávají nemocnici darem.

Paní Škondrová je ráda, že může dětem pomoci. "Ze začátku jsem měla problém najít tu správnou velikost. Pořád byly čepičky i svetříky příliš velké. Nechtělo se mi věřit, že by ty děti byly malinké jako panenka. Pan primář mi slíbil, že mě na oddělení vezme, abych ty holátka a holubičky viděla. Zatím jsem se mohla podívat jen na fotografiích. Tak se těším, že až bude lepší počasí, že se do porodnice podívám," říká.

Spotřeba dětského oblečení je na olomouckém novorozeneckém oddělení velká, zvláště v poslední době, kdy se rodí hodně dětí. Čepičky a svetříky se neustále perou a jsou pořád v oběhu, dokud je není třeba vyřadit, potvrdil mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

 

Právě se děje

Další zprávy