Praha chce zúžit magistrálu, ubere jeden pruh

ČTK ČTK
21. 1. 2009 11:20
Praha - Radnice Prahy 2 přišla s nápadem, který výrazně ovlivní dopravu v celé Praze.
Zácpa v Praze - ilustrační foto
Zácpa v Praze - ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ve spolupráci s Technickou správou komunikací připravuje zúžení magistrály v Legerově ulici o jeden jízdní pruh.

Legerova, po které každý den projede 91 000 aut, by tak měla mít pouze tři pruhy, pravý pruh by měl zmizet, napsala dnešní Mladá fronta Dnes.

Opatření by mělo v úseku od Nuselského mostu ke křižovatce s Rumunskou ulicí zkušebně začít platit od jara, pravděpodobně od března, řekla dnes starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Dopravní situace v Praze se tím zřejmě výrazně zkomplikuje, upozorňují dopravní experti.

"Samozřejmě budou větší kolony na Nuselském mostě a v ulici 5. května. Fronty aut povedou řadu řidičů k hledání nových objízdných tras, což způsobí zácpy v dalších čtvrtích," upozornil děkan Dopravní fakulty ČVUT Petr Moos.

Potíže musí podle něj očekávat zejména lidé v Podolí, Nuslích a v dolní části Vinohrad, ale více aut bude i v Michli, Vršovicích a Krči.

"Zúžení magistrály je přinejmenším diskutabilní rozhodnutí," dodal Moos.

Kolony se prodlouží o stovku aut

Radnice Prahy 2 argumentuje tím, že než se auta do Legerovy ulice dostanou, jedou stejně jen ve dvou pruzích.

Třetí pruh přibude na Nuselském mostě a čtvrtý až na Vinohradech, a tak by zúžení výrazné problémy způsobit nemělo. Podle odhadů se však odebráním jízdního pruhu na Vinohradech prodlouží kolona na Pankráci zhruba o stovku aut, napsal deník.

Pravý pruh od zbytku vozovky oddělí betonové zátarasy.

"Pořízení nových betonových zábran by bylo příliš finančně nákladné, proto se rozeberou starší zábrany někde jinde, kde již nejsou potřeba," řekl místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

Zídka povede od Nuselského mostu až těsně před křižovatku s Rumunskou ulicí, kde vznikne odbočovací pruh.

O zklidnění provozu na Vinohradech usilovala tamní radnice řadu let, ale vždycky narazila na odmítavé stanovisko pražského magistrátu. Nyní se přístup hlavního města změnil.

"Výbor dopravy zastupitelstva se zúžením Legerovy ulice minulý týden souhlasil na zkušební období zhruba půl roku," uvedl podle MfD pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner.

 

Právě se děje

Další zprávy