Nechceme jaderný odpad, demonstrovali v Chanovicích

3. 1. 2009 12:15
Chanovice - Přes dvě stovky lidí dnes v Chanovicích na Klatovsku už pošesté protestovaly proti stavbě uvažovaného jaderného úložiště v Pošumaví.

Přestože teploty ráno klesly deset stupňů pod nulu, vyrazili lidé z okolí už pošesté na protestní pochod.

Obyvatele Chanovic a obcí v okolí přišlo podpořit asi 250 lidí, řekl starosta Chanovic Petr Klásek.

Okolí Chanovic je jednou z oblastí, které vláda prověřuje jako možné místo pro úložiště jaderného odpadu. Místním se nelíbí jak sama myšlenka umístit takové zařízení v úpatí Šumavy, tak i způsob, jakým vláda s obcemi na toto téma komunikuje.

"Osobně nejsem odpůrcem jaderné energetiky, ale vadí nám, že při hledání vhodného místa vláda obce obchází," uvedl Klásek.

Přímo na startu pochodu měli organizátoři připraveny pro účastníky informační materiály o úložišti.

"Vycházíme z podkladů Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Mnohdy se ale informace vlády rozcházejí s těmito podklady. Například když v roce 2006 vláda oznamovala, že minimalizuje územní požadavky na plochu nutnou pro úložiště, z technické zprávy vyplývalo, že se potřebná plocha naopak rozšiřuje ze 160 na více než 300 hektarů," uvedl Klásek.

Přestože chanovické zastupitelstvo úložiště jednoznačně odmítlo, obce se obávají, že při hledání místa vláda nakonec souhlas obyvatel stejně obejde. "Požadujeme otevřenost a demokratičnost při rozhodování o umístění úložiště," zdůraznil Klásek.

Letošní rok by měl být podle Kláska důležitý, mají se opět zintenzivnit geologické průzkumy vytypovaných oblastí. Podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Římana by se také měly prověřit možnosti umístění úložiště v prostorech vojenských újezdů i zvážit možnost spolupráce evropských zemí při ukládání a likvidaci radioaktivního odpadu.

čtk

 

Právě se děje

Další zprávy