Větrná smršť porazila strom, padl na malé dítě

ČTK Simona Holecová, ČTK
18. 8. 2009 8:40
Česká republika - Větrná smršť a silná bouře napáchaly v pondělí večer škody hlavně na severu Čech. Vyvracely stromy a přerušily vedení.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: HZSHK

K nejvážnějšímu případu museli záchranáři vyjíždět po půl deváté večer v Teplicích.

"Ve 20:37 byl hlášen pád stromu na dítě. Dítě bylo odvezeno zdravotnickou záchrannou službou," řekl bez dalších podrobností mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Spadlý strom přerušil i trolejové vedení.

Další stromy popadaly na Ústecku, Litoměřicku, Lounsku a Chomutovsku, Karlovarsku, Královéhradecku i ve středních Čechách.

"V Ústí nad Labem-Svádově v Chotkově ulici spadl strom na dům, na domě v Předlicích byla poškozena lepenková střecha. V Litoměřicích u autobusového nádraží bylo hlášeno osobní auto ve vodě," doplnil Marvan.

V Bochově na Karlovarsku spadl strom na zaparkované auto, ve kterém naštěstí v tu chvíli nikdo neseděl.

Ve Smržovce na Liberecku hasiči zasahovali u osobního vlaku, který narazil do spadlého stromu.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Řádění živlů

Ve středních Čechách bouřka vyvracela stromy a na několika místech přerušila dodávky elektřiny. Nejvíce zasáhla Mělnicko, kde hasiči vyjížděli k 36 událostem.

Překvapivou sílu živlů agentuře ČTK potvrdila Libuše Šilhánová, která pobývá na chalupě v kokořínském údolí mezi obcemi Kanina a Kokořín.

"Jsme tady na chalupě od roku 1970, ale něco tak strašného jsem nezažila," řekla. Pondělní událost přirovnala k řádění tornáda.

Bouřka podle ní začala kolem 20:00. "Zpočátku to vypadalo jako normální bouřka, pak ale najednou přišel ohromný tlak vzduchu, zatmělo se, vůbec nebylo vidět, kolem létaly větve," popsala.

Vítr podle ní trhal šlahouny břečťanu, jímž obrostl obrovský akát před chalupou. "Bylo to hrozné. Spadl balkon, zhasla elektřina, trvalo to asi 20 minut," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy