Pětileté děvče useklo mladšímu bratrovi nohu

ČTK ČTK
26. 7. 2009 18:00
Veltrusy (Mělnicko ) - Ve Veltrusech na Mělnicku se dnes těžce zranil dvouletý chlapec. Jeho pětiletá sestra jej omylem přejela zahradní sekačkou.

Amputovala mu pravou nohu, kterou se lékařům nepodařilo zachránit, nyní mu operují zraněnou levou nohu, řekla ČTK mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová.

Mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek ČTK řekl, že v kritickou chvíli travní motorovou sekačku řídila pětiletá sestra zraněného hocha. Bratr jí pak údajně vběhl do cesty.

"Rodiče jsou zodpovědni za své děti, takže policie případ vyšetřuje jako podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti s těžkou újmou na zdraví," poukázal na viníka nehody Vinčálek.

"O pravou nohu chlapec přišel, levou mu lékaři právě teď operují, a pokud nenastanou nepředvídatelné komplikace, je naděje, že se jim podaří nohu zachránit," popsala zdravotní stav chlapce Jurinová.

Mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková ČTK původně informovala, že chlapec měl amputovanou levou nohu v oblasti kotníku a na patě druhé nožičky měl sečné poranění. Jurinová ale informaci opravila, sekačka prý chlapci amputovala nohu pravou.

Záchrana po telefonu

Dispečerky linky 155 po telefonu radily rodině, jak zastavit krvácení a jak sterilně zajistit a ledovat amputovanou část nohy, aby ji mohli záchranáři zajistit a transportovat do nemocnice.

"Po příjezdu záchranářů byl chlapec při vědomí a oběhově stabilní. Záchranáři mu podávali analgetika proti bolestem a zahájili infuzní terapii," řekla Janečková. Dítě do Motola přepravil vrtulník.

Podobné neštěstí se stalo tento týden ve středu na Přerovsku, motorová sekačka vážně zranila tříletého chlapce, jemuž lékaři museli amputovat pravou ruku. Těžce zraněné měl také obě nohy.

Se sekačkou pracoval na pozemku u rodinného domu otec dítěte, chlapec se dostal pod žací lištu sekačky.


 

Právě se děje

Další zprávy