Jediná dívka přežila pád airbusu. 152 lidí ne

Aktuálně.cz Reuters Aktuálně.cz, Reuters
30. 6. 2009 21:30
Saná (Jemen) - Poblíž Komorských ostrovů v Indickém oceánu se v noci zřítil airbus jemenských aerolinek.
Foto: Reuters

Na palubě bylo celkem 142 cestujících a 11 členů posádky.

Záchranářům se zatím podařilo najít jediného pasažéra, který nehodu přežil. První zprávy hovořily o pětiletém dítěti, které vyzvedli z Indického oceánu poblíž Komorských ostrovů.

Posléze úřady potvrdily, že záchranáři v moři mezi troskami našli čtrnáctiletou dívku, která je zřemě jediná, kdo nehodu přežil.

Lékaři ji převezli do nemocnice, údaně není ve vážném zdravotním stavu.

Osud ostatních cestujících je nejasný, záchranáři však z moře vylovili řadu mrtvých těl.

Zřícení do moře

K nehodě Airbusu A310, který provozovaly státní aerolinky Jemenia Air, došlo v časných ranních hodinách.

Stroj se podle zdrojů z Francie zřítil do moře několik kilometrů od pobřeží Komorských ostrovů, když se chystal na přistání.

Letadlem údajně cestovali lidé, kteří startovali z letiště Roissy v pondělí po deváté hodině ráno letadlem A330-200 a letěli přes Marseille do jemenského hlavního města Saná.

Tam přestoupili na Airbus 310 a pokračovali do Moroni na Komorských ostrovech.

Ztráta kontaktu

Zástupce OSN na letišti v Moroni uvedl, že kontrolní věž dostala zprávu, že letadlo jde na přistání, ale potom s ním ztratila kontakt.

Po případných přeživších pátrají místní záchranáři, šance na přežití pasažérů je minimální.

"Průzkumné letouny spatřily na předpokládaném místě zřícení trosky," řekl Reuters Ibrahim Kassim z Úřadu pro leteckou bezpečnost. "O cestujících stále nemáme žádné zprávy," dodal.

Národnost cestujících není zatím známa, ale zřejmě půjde hlavně o obyvatele Komor, kteří se vraceli z dovolené ve Francii. Podle letiště v Roissy mohou být mezi nimi i cizinci.

Další velká nehoda airbusu

Během posledního měsíce jde už o druhou velkou nehodu letounu značky Airbus. Prvního června se do Atlantiku zřítil stroj francouzské společnosti Air France, který mířil z brazilského Rio de Janeira do Paříže.

Na palubě bylo 228 lidí a příčiny nehody dosud nebyly zcela objasněny. Podle vyšetřovatelů se zřejmě rozpadl za letu.

Komory jsou ostrovní stát v západní části Indického oceánu mezi severním Madagaskarem a Mosambikem a žije na nich přes 630 tisíc obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy