Pod Viktorčiným splavem se topili dva vodáci

Markéta Chaloupská, Report
13. 4. 2009 16:11
Náchod - Jako každý rok se i letos snažili vodáci sjet Viktorčin splav v Babiččině údolí bez ohledu na to, že sjíždění tohoto jezu je zakázané.
Nepodařený sjezd Viktorčina splavu
Nepodařený sjezd Viktorčina splavu | Foto: Markéta Chaloupská

Náchod - Jako každý rok se i letos snažili vodáci sjet Viktorčin splav v Babiččině údolí bez ohledu na to, že sjíždění tohoto jezu je zakázané.

Letos se tento pokus stal téměř osudným dvěma z nich. Při sjezdu se i se člunem převrátili a začali se pod jezem topit. Do příjezdu hasičů bojovali asi hodinu o život.

"Když jsme přišli na místo, již se měli půl hodiny topit. Teprve pak jsme zavolali hasiče, kteří přijeli až po další půlhodině," uvedla pro Aktuálně.cz svědkyně události.

Po celou dobu, co se muži topili, se je nad vodou snažil udržet raft se šestičlennou posádkou. Kdyby se muži dostali pod hladinu, proud vody by je strhl pod jez, což by znamenalo jejich jistou smrt.

"Muži, kteří splav sjížděli na gumovém člunu, se dostali pod proud a nemohli se dostat ven. Policie případ jen monitorovala. Na místě jsme nijak nezasahovali ani nechystáme žádné další kroky," uvedla náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Záchranná akce hasičů po jejich příjezdu trvala asi deset minut. Oba podchlazené vodáky převezla záchranná služba do nemocnice na pozorování. Lékař konstatoval, že jsou oba muži v pořádku.

I přes časté nehody a oběti na životech přiláká Viktorčin splav několik vodáků, kteří se jej pokouší na Velikonoční pondělí sjet.


 

Právě se děje

Další zprávy