Tragédie na Valašské rallye: Závodník zabil 3 diváky

Report
28. 3. 2009 12:20
Štramberk - Na tradiční Valašské rallye se v sobotu odehrála tragédie. Jeden z jezdců nezvládl svůj vůz a u obce Rybí na Novojíčínsku vjel do diváků.Na místě jsou tři mrtví, další člověk je těžce zraněný.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jiří Pirník

Informoval o tom jako první server iDnes s tím, že podle dosud nepotvrzených informací je mezi mrtvými i dítě.

Organizátoři závod okamžitě zrušili.

"Nezlobte se, teď to nebudu komentovat. Na druhou hodinu jsme svolali tiskovou konferenci," řekl pro Aktuálně.cz mluvčí rallye Roman Ordelt a odmítl sdělit jakékoli podrobnosti.

Policie potvrdila, že se neštěstí odehrálo na jedné z vedlejších silnic u Štramberka. V tomto úseku jezdí závodníci rychlosti přes 150 kilometrů v hodině a v zatáčkách prakticky létají vzduchem.

Podle dosud nepotvrzených informací má tragédii na svědomí slovenský jezdec Lukáš Lapdavský, jehož mitsubishi vyjelo z trati. Specializovaný server eWRC.cz nezvládl ve vysoké rychlosti řízení, dostal smyk a vylétl z trati.

Při smrtícím letu vůz smetl skupinu diváků. Utrpěli devastující amputační poranění a na místě zemřeli. Záchranná služba, která měla v místě službu, chtěla přivolat vrtulník. "Ten ale posléze odvolali. Lékař u tří osob konstatoval smrt," podotkl mluvčí severomoravské záchranky Lukáš Humpl.

Okamžitě se vyrojily spekulace, zda lidé stáli na místě určeném pro diváky. Nad nimi na mírném svahu totiž závod v bezpečí sledovaly další desítky lidí.


Tragédií přibývá

Není to první neštěstí při motoristické akci na české půdě.

Naposledy v prosinci loňského roku zemřeli dva diváci při pražském rallyesprintu. I tento podnik byl po tragédii zrušen.

V minulé sezoně došlo i k havárii na Horácké rallye, což je také jeden ze závodů mistrovství České republiky, kde svým zraněním po nehodě podlehla dvoučlenná posádka Levora - Třebínová.

 

Právě se děje

Další zprávy