Rybka vstala z mrtvých po 7 hodinách bez vody

Kristina Winklerová
3. 9. 2009 7:07
Londýn - Ryba na suchu obvykle nemá příliš velké šance na přežití. Jisté anglické zlaté rybce se ale podařilo vydržet bez vody celých sedm hodin.
Rybka projevila neobvyklou výdrž. Ilustrační foto
Rybka projevila neobvyklou výdrž. Ilustrační foto | Foto: Wikimedia Commons

Sparkle vyskočil z akvária a naneštěstí zapadl zrovna za skříňku, na které nádoba s vodou stála. Vzápětí se na nebohou rybku nalepily psí chlupy a chomáče prachu.

Majitelka Paula Dunsterová si po nějaké době všimla, že jedna z dvojice zlatých rybek z akvária náhle zmizela. Domnívala se, že ji mohl dát pryč manžel, ten to ale popřel.

"Nevěděli jsme, co se stalo. Ale myslela jsem, že dojdu koupit novou rybu, aby ta druhá nebyla osamělá," vysvětlila šestačtyřicetiletá Dunsterová.

Záhadu zmizení Sparkla ale podle deníku Daily Telegraph nechtěla nechat nevyřešenou.

Najednou začal dýchat

"Prodavač ve zverimexu mi řekl, že ryba mohla vyskočit z akvária. Takže když jsme se vrátili domů, podívala jsem se za skříň, na které akvárium stálo, a v tu chvíli jsem ho spatřila, byl zcela zakrytý psími chlupy a prachem," uvedla dále matka čtyř dětí.

Paní Dunsterová ovšem neměla to srdce, aby domněle mrtvou rybu spláchla do záchodu, proto se rozhodla, že ji nejprve očistí pod proudem vody. V tu chvíli ale začal Sparkle znovu dýchat.

"Byla jsem skutečně v šoku a moje dcera řekla, že se stal zázrak. Byl tam dole tak dlouhou dobu a zakrytý vší tou špínou. Byl doslova zakuklený v černých chlupech. Nemohla jsem ho ani pořádně vidět, protože jich tam bylo tolik! Ale teď to vypadá, že je v pořádku, což je úžasné," dodala Dunsterová.

Mluvčí National Marine Aquarium v Plymouthu potvrdil, že něco takového je sice možné, ale velmi nepravděpodobné.

"Jakmile jsou jednou venku zvody, jsou většinou tak vystresované, že velmi rychle uhynou," vysvětlil.

Podle něj je tedy pravděpodobné, že Sparkle snížil výkon svého metabolismu a přežil s malou vrstvičkou vody na těle.


 

Právě se děje

Další zprávy