Video: Kamarádím s krokodýlem, říká rybář

Report
17. 8. 2009 12:55
Siquirres (Kostarika) - Vzpomínáte si na proslulého televizního "lovce krokodýlů" Stevea Irwina, který dráždil zubaté tlamy krokodýlů a hladil jedovaté hady?
Idylka, kterou obdivují stovky turistů
Idylka, kterou obdivují stovky turistů | Foto: AZprávy

V Kostarice má zdatného nástupce. Rybáře, který se pravidelně kočkuje s téměř půltunovým krokodýlem.

52letý Chito hvízdne na svého "nejlepšího kamaráda Pocha" - jak krokodýla oslovuje - a vrhne se k němu do vody.

Davy turistů u jezírka v kostarické oblasti Siquirres bez dechu pozorují tuto bizarní show, na níž je svážejí velké cestovní kanceláře.

"Je to hodně nebezpečná věc, ale máme spolu moc dobrý vztah," vysvětlil Chito britskému deníku The Sun, proč se pětimetrového kamaráda pranic nebojí.

"Podívá se mi do očí a nezaútočí. Pro kohokoli jiného, kdo by vlezl do vody, by to bylo nebezpečné. Tohle funguje jen mezi námi dvěma," popsal podivnou symbiózu Chito.

Ve dne v noci spolu

Přátelství mezi mužem a druhdy zabijáckým zvířetem začalo před dvaceti lety, kdy rybář našel na břehu řeky postřeleného krokodýla.

Poprosil své kamarády, aby mu obřího plaza pomohli naložit na loď. Vzal si ho k sobě domů.

"Zůstal jsem u Pocha, když byl zraněný. V noci jsem spal vedle něj. Chtěl jsem, aby cítil, že ho má někdo rád a že všichni lidé nejsou špatní," popsal jejich sblížení.

Všichni jsme šťastní…

Po deseti letech začal Chito krokodýla cvičit. Šlo to pomalu, ale byl se svým svěřencem trpělivý.

Dnes mu show s krokodýlem - který je zhruba stejně starý jako on sám - vynáší peníze. To pro chudého rybáře prý ale není vůbec důležité.

"Je to můj kamarád a já s ním nechci zacházet jako s otrokem, využívat ho. Jsem šťastný, že jsem mu pomohl. On je také šťastný, protože má všechno, co potřebuje," končí vyprávění ojedinělý krotitel krokodýlů.

 

Právě se děje

Další zprávy