Školačka má alergii na 21. století. Nesmí nic

Jiří Krejčík
10. 6. 2009 13:30
Londýn - Desetiletá Britka Molly Harrad nemá právě šťastné dětství. Život jí komplikuje silná alergie téměř na všechny předměty denní potřeby.
Pilulky. Ilustrační foto
Pilulky. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Dívka z Herne Bay v hrabství Kent nemůže nosit normální boty ani oblečení a dokonce nemůže ani šlápnout na koberec. Jíst může jen speciálně připravené jídlo a navíc pod dohledem, kdyby se jí spustila alergická reakce.

Na rukou musí neustále nosit speciální bavlněné rukavice, koupat se může jen ve speciálním roztoku a takřka každou chvíli musí spolknout několik prášků.

Doktoři vůbec netuší, jak její alergii vysvětlit. Rodičům však řekli, že kdyby Molly žila před sto lety, určitě by žádnou alergií netrpěla, napsal britský deník The Sun.

Nemůže ani normálně jíst

Desetiletá školačka je alergická například na těstoviny, chléb, ovesné vločky, mléko, vejce, rajčata, sóju, čokoládu, pudink nebo oříšky.

Nebezpečnou reakci mohou spustit nejen čisticí prostředky jako mýdla, šampóny a deodoranty, ale také prach a dokonce i magnety a předměty z gumy či plastu.

Musí se vyhýbat i těm nejběžnějším předmětům, jako jsou mince, tužky a počítačové klávesnice. To, že je alergická i na trávu a pyly, už v tomto kontextu vyzní jako samozřejmost.

Doktoři jsou zoufalí

"Byli jsme u nejlepších doktorů v zemi, ale nikdo netuší, jak by jí mohl pomoci. Žádný takový případ tu ještě nebyl," řekl Mollyin otec Derek Harrad.

"Chtěli bychom jí ulevit od těch strašných bolestí. Pokud je někdo, kdo by nám mohl pomoci, rádi o něm uslyšíme," dodal nešťastný otec.

První příznaky nemoci se u Molly objevily už v kojeneckém věku. Když dostala dětskou výživu, nadmul se jí žaludek.

Doktoři jí diagnostikovali alergii na mléko, ale zanedlouho se jí začaly na kůži objevovat vyrážky a puchýře. Od té doby je stále pod dohledem lékařů.

 

Právě se děje

Další zprávy