Surfujete v práci na internetu? Jste produktivnější

Veronika Šmausová, Report
20. 4. 2009 7:05
Melbourne - Soukromé ICQ, Skype nebo Facebook při práci? Pro mnohé zaměstnavatele tabu, ale možná že i oni změní názor. Podle australské studie z vás bude lepší a výkonnější zaměstnanec, když v práci budete pro zábavu a odpočinek surfovat na internetu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Podle výzkumu melbournské univerzity, jsou lidé, kteří v práci používají internet pro osobní potřebu, až o devět procent produktivnější než ti, co v práci nesurfují.

Autor studie Brent Coker z katedry managementu a marketingu to odůvodňuje tím, že odpočinek pomáhá zaměstnancům lépa zaktivizovat svá síly v okamžiku, kdy se musí koncentrovat.

„Musíte si občas trochu oddychnout, abyste se opět mohli začít plně koncentrovat," říká Coker na stránkách univerzity.

„Krátké a nevtíravé přestávky, jakou je třeba prohlédnutí mailu nebo profilu na Facebooku, dopřávají mysli aby si odpočinula. To pak vede k vyššímu soustředění při práci a celkově vyšší produktivitě," dodává.

Pozor na závislé

Podle průzkumu mezi třemi sty pracovníky, 70 procent ze zaměstnanců se v práci na internet připojuje. Nejčastěji si čtou zprávy, hrají on-line hry a koukají se na YouTube.

„Firmy utrácejí miliony na softwary, které znemožní koukat se jejich zaměstnancům na videa, nebo používat sociální sítě a nakupovat online, se záminkou, že přicházejí o miliony na práci svých zaměstnanců, kteří tráví čas na internetu místo prací. Ale ono tomu tak vždy není," vysvětluje Coker.

Ale sami tvůrci studie uznávají, že přímá úměra mezi odpočinkem na internetu a produktivitou neplatí absolutně. Studie totiž sledovala jen lidi, kteří v práci na internetu strávili méně než 20 procent pracovní doby.

„Ti, kteří mají potíže se závislostí na internetu, budou samozřejmě méně produktivní, než ti, co závislostí netrpí," dodal Coker.

 

 

Právě se děje

Další zprávy