Krev novorozence zachránila bratra. Církvi se to nelíbí

Report, ČTK
13. 3. 2009 20:13
Madrid - Krev z pupeční šňůry španělského dítěte zachránila jeho bratra před vážnou dědičnou chorobou. Španělská biskupská konference použitou metodu kritizuje, protože při ní byly "eliminovány" nevhodné zárodky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Sedmiletý Andrés byl vyléčen díky implantaci krve z pupeční šňůry svého mladšího bratra Javiera, uvádí se ve sdělení úřadů, z něhož citovala agentura AFP.

Pupečníková krev novorozeňat se často používá k transplantacím při léčení nádorových onemocnění. Embryo malého Javiera však bylo vybráno na základě genetických testů, aby mohl být chlapec po narození posloužit jako dárce pro svého staršího bratra. Podle zdravotnických úřadů jde o první takový zákrok ve Španělsku.

Javier, který se narodil loni v říjnu, byl pomocí testů vybrán z embryí tak, aby se u něho nevyskytoval stejný genetický defekt jako u Andrése a aby byl z hlediska genetické výbavy nemocnému chlapci co nejpodobnější. Počet zkoumaných embryí nebyl oznámen.

Buňky krve z Javierovy pupeční šňůry byly Andrésovi implantovány do míchy 23. ledna v nemocnici Virgen del Rocío v Seville na jihu Španělska. To umožnilo Andrése vyléčit z dědičné krevní choroby talasemie, při níž je narušena tvorba bílkovinných součástí krevního barviva hemoglobinu.

Andrés nyní již přichází do nemocnice pouze na kontroly a nepotřebuje transfuze krve, které dříve byly pro zachování jeho života nezbytné.

"Andrés je velmi spokojený, zase si rád hraje, má chuť k jídlu, změnilo mu to život," řekla dnes španělskému státnímu rozhlasu RNE jeho matka.

Španělská biskupská konference postup lékařů kritizovala. Podle ní se "zamlčel dramatický fakt odstranění nemocných embryí" a "zrození jedné lidské bytosti bylo doprovázeno zničením jiných, jejích vlastních sourozenců, kteří byli zbaveni svého základního práva na život".

Talasemie, která existuje ve třech různě závažných variantách, je rozšířena zejména mezi obyvatelstvem Středomoří, na Blízkém východě, na jihu a východě Asie a v Africe.

 

Právě se děje

Další zprávy